Az Elmű - Émász Társaságcsoport négy évvel ezelőtt vezette be a távmunkát. Az 537 munkatárs közül így foglalkoztatott 100-nak például annyira bejött, hogy az otthonról ügyfélszolgálati munkát végzőknek eszük ágában sincs munkahelyváltáson gondolkodni. A jövőben terjedhez az a munkaforma. Főleg, ha sikerült lerombolni a gátakat a konzervatív vezetőknél.

”Sziasztok! Pozsonyi Zsuzsa vagyok. Mivel van egy hatéves, első osztályos kisfiam is, aki mellett sokkal jobban tudom így tervezni - szervezni a napjaimat és még a közlekedésen is rengeteget spórolhatok, nekem a távmunka szuperül bevált ügyfélszolgálatosként.” Akárcsak Baksza Jánosnak. Aki 2012 óta dolgozik így: a férfi napi közel másfél óra utazást spórol meg az Őrbottyán-Budapest vonalon - adja hírül a vállalat videója. Ami egyszerre otthonos, de komoly munkavégzést is sugall: bár felbukkan a videókon egy-két kíváncsi cica és kutya, a lakásban rendszeresített, 4 négyzetméteres munkasarkok asztalaival és monitoraival már teljes az iroda-feeling.

4 év tapasztalata az Elmű-ÉMÁSZ Társaságcsoportnál

A vállalatnál négy éve folyik sikeresen a távmunkások alkalmazása. Noha a kezdetek - az elindítás, a bevezetés - korántsem volt egyszerű. Merthogy az adminisztratív elvárások mellett a vezetők vonakodásával is meg kellett küzdenie az ügyvezetőnek. ”Számos vezető van ma is, aki egyrészt kényelemszeretetből - másrészt a távmunkások iránti gyanakvásból sem fogad szívesen egy ilyen újítást.” Nem véletlen, hogy a ”miért nem lehet ezt megoldani” helyett apránként inkább a ”hogy lehetne ezt a lehető legjobban kivitelezni” irányába kellett terelgetnie a vállalati közgondolkodást Mészáros Péter ügyvezető igazgatónak.

A munkaerő megtartásában erős érv

Aki szerint azért is kell komolyan venni a távmunka előnyeit, mert egyre nagyobb szerepe van a kollégák megtartásában. ”Mostanában két dologtól harsog a munkaerőpiac: a szakemberhiánytól és a munkaerő elvándorlásától. Talán nincs is, akinek ne távozott volna családtagja, ismerőse valamelyik nyugat-európai országba. Az indok: általában a hazai bérekhez képest legalább két-háromszoros fizetés. Csakhogy a hazai piac ezt aligha lesz képes egyhamar biztosítani.

A távmunkával azonban annyi pozitív pluszt - például a napi közlekedés megspórolásával többlet szabadidőt, önállóságot, bizalmat és szabadságot -   élvezhetnek a munkavállalók, hogy sokkal szívesebben maradnak a vállalatnál.” Amit eddig a napi tapasztalatok is igazoltak. ”Fluktuáció szinte nincs. Sőt előfordul, hogy az ”otthoni” kollégák még jobban is teljesítenek, mint a bentiek”- tette hozzá. Ami szintén nem véletlen: mert amíg a felmérések szerint a hazai munkavállalók 37%-a szívesen dolgozna távmunkában, a lehetőség csak három százalékuknak adatik meg.

Minimum 6 hónap irodai munka után lehet távmunkára váltani

Az ügyvezető azt is leszögezte: a vállalat annyira hisz a távmunka hatékonyságában, hogy maximális mértékben igyekszik azt biztosítani. Például nincs náluk ”heti három irodai + két nap home office” rendszer. Mert már a kezdet kezdetén élesben rajtoltak a témában. ”Ez olyan lenne, mintha megengednénk valakinek alkalomszerűen, hogy néha otthon maradhat. Csakhát az még nem igazi távmunka.” De a bizalom náluk sem jár azonnal és automatikusan a távmunkásoknak. Az Elmű - Émász csapatában legalább hat, a vállalatnál eltöltött hónap után lehet a leghamarabb távmunkás egy call-centeresből. A legrátermetteknél ez az időszak négy - öt hónapra is rövidülhet.

Havonta egyszer be kell jönni az irodába

Továbbá havi egy, irodában töltött munkanap mindenki számára kötelező. ”Ilyenkor zajlanak a minden hónapban esedékes teljesítményértékelő beszélgetések és lehet egy picit több időt tölteni a kollégákkal, mondjuk egy közös ebéden. Ez amolyan szocializációs nap is.”

Így zajlik az ellenőrzés

Emellett a vezetők gyakori aggodalmaira - azaz a ”láthatatlan”, ”ellenőrizhetetlen”, ”számonkérhetetlen” - távmunkásokra is van stratégia. Egyrészt, a törzsidőben - 9:30 - tól 14:15 - ig - mindenki számára elérhető a csoportvezetője, ha kérdése merül fel vagy elakadna a munkában. Emellett a számítógépes Job Control rendszer is ki tudja szűrni az inaktivitást - de pontosan rögzíti azt is, hogy melyik feladatot mennyire hatékonyan oldotta meg a távmunkás. A vállalat a távmunkások időbeosztásába se szól bele. Egyvalami tilos csak: teljes munkanap alatt semmit nem dolgozni majd az elmaradt  feladatokat "Holnap pótolom!" felkiáltással a következő naphoz csapni. "Tapasztalat, hogy nem lehet kivitelezni."  

Még sok a kétkedő cégvezető

A távmunka hazai megítélése ennek ellenére vegyes: még mindig egyszerre jellemzi a témát az érdeklődés mellett az aggodalom, a távolságtartás és a téma kényelemből hárítása a cégvezetők részéről. ”Bennünket is gyakran keresnek fel a vállalatok azzal, hogy érdeklődnének a távmunka és a benne rejlő lehetőségek iránt. De aggasztja is őket, hogy mi történik, ha egy ilyen változás teljesítményromlással jár, miközben a fő kérdés a hatékonyság megtartása akkor is, ha mégis a távmunka mellett döntenének” - tette hozzá Forgách Tamás, a Magyar Távmunka Szövetség elnöke.

További érdekes adat, hogy amíg a vezetők a távmunkában dolgozók ellenőrizhetetlenségétől tartanak leginkább, addig gyakran épp a vezetők hirtelen, váratlan munkahelyi ”akciói” miatt esik ki akár 60-100 percnyi értékes munkaidő egy irodai munkanap során.

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.