Kevesebb megszakítás, rövidebb ideig tartó figyelemelvonás, hosszabb egybefüggő munkaszakaszok – egyszóval valóban nyugodtabb a munkavégzés távmunkában, támasztja alá a Magyar Távmunka Szövetség munkavégzési szokásokat vizsgáló friss kutatása. A kutatás célja egy olyan módszertan kidolgozása volt, amely objektív módon tudja mérni és elemezni az otthoni és irodai munkavégzési szokásokban jelentkező eltéréseket.

A Magyar Távmunka Szövetség 2016 júniusában indított vezetői, fejlesztői, ügyfélkapcsolati és marketing munkakörök elemzésével, 39 munkavállaló bevonásával végzett kutatásából kiderül, hogy mintegy harmadával (34%-al) csökkenthető a munkavégzés megszakításának mértéke (azaz a „munkatöredezettségi mutató”) távmunkában.

Marketingben sokkal hatékonyabb a távmunka

A legnagyobb csökkenés a marketing (58%) és a vezetői (44%) munkakör esetén volt kimutatható. Az egybefüggő, megszakítás nélküli munkaszakaszok hossza szinte duplájára (54%) emelkedett távmunkában, ahol a marketing (91%) és a fejlesztői munkakör (55%) dominált. Jelentős eltérés mutatkozott a munkamegszakítások hosszában: míg az irodában átlag 27 perc volt az az idő, amit nem konkrét munkavégzésre fordítottak a munkavállalók, ez távmunkában 16 percre csökkent. A távmunkában végzett nyugodtabb munkavégzést támasztja alá az a kutatási eredmény is, hogy míg az irodában átlagosan 1:15 percenként szakad meg a munka, távmunkában ez 6 perccel ritkábban fordul elő.A kutatás további részletei a Magyar Távmunka Szövetség 2016. szeptember végén megrendezésre kerülő XV. Szakmai Műhelyén kerülnek ismertetésre, ahol az ELMŰ-ÉMÁSZ távmunka gyakorlatát is megismerhetik az érdeklődők. Az eseményre elsősorban olyan távmunkáltatók, vagy távmunka alkalmazásán gondolkodó cégeket várnak, akik gyakorlati tapasztalatok és objektív mérési lehetőségek megismerésére vágynak és nyitottak a saját tapasztalataik megosztására is.

A kidolgozott módszertannal a kutatáshoz csatlakozó cégek saját maguk is felmérhetik és számszerűen láthatják, hogy az egyes munkakörökben mennyivel növelheti a vállalati hatékonyságot a távmunka bevezetése.

Az ingyenes elemzést biztosító kutatásban való részvételre a www.tavmunka.org oldalon lehet regisztrálni.

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.