Nem könnyű a beilleszkedés egy új munkahelyre, főleg pályakezdőként. Akadnak könnyen elkerülhető, de annál súlyosabb hibák, amelyeket munkavállalók ezrei elkövetnek. Most tíz nagy bakit gyűjtötttünk össze sokat tapasztalt vezetőktől és munkavállalóktól.

1. A céget megváltoztatni

Még első számú vezetőknél sem szabad ezzel kezdeni, alkalmazottaknál pedig pláne. Ha nem hatékony egy-egy munkafolyamat vagy hiányos a rendszer, akkor is inkább először a megfigyelő státuszba helyezkedjünk. Elképzelhető, hogy dolgoznak rajta vagy „nagyobb erők” (például anyacég szabályzata) miatt nem lehetséges. Vezetőként az első néhány hónap után ajánlatos óvatosan elkezdeni a saját filozófia beépítését és a működési rend módosítását.

2. Másokat kioktatni

Kapcsolódik az első ponthoz. Ismerősek ezek a mondatok? „A korábbi munkahelyemen ezt így csináltuk.”, „Az egyetemen máshogy oldottuk ezt meg.” Ha szeretne az első naptól népszerűtlen lenni, akkor ez a hozzáállás ideális. Máskülönben tartózkodjunk hasonló megjegyzésektől.

3. Nem merni kérdezni

Senki sem várja el az új munkatársaktól, hogy azonnal mindent tudjanak. Sőt, a munkához szükséges információk átadása is gyakran hiányos. Éppen ezért, ha valamit nem értünk, nem ismerünk egy láncszemet a folyamatban, akkor bátran kérdezzünk. Érdemes a választ valahol írásban rögzíteni, hogy még egyszer ne forduljunk ugyanazzal a hibával a kollégákhoz.

4. A hibákat eltussolni

A hiba természetes része a munkának, a tanulási folyamat része, új munkakörnyezetben méginkább. Sajnos a magyar munkakultúrában mélyen gyökerezik a tökéletességre törekvés, a hibázás pedig sokszor inkább szégyenérzést kelt. Ne próbáljuk meg elrejteni, ha valami nem sikerült, mert akkor elképzelhető, hogy még nagyobb problémát okozunk.

5. Az asszisztenst levegőnek nézni

Sok diplomás pályakezdő elköveti azt a hibát, hogy a titkárnőket, adminisztrátorokat, recepciósokat lenézi, arrogánsan viselkedik velük. Pedig ők sokszor régóta a cégnél dolgoznak, ismerik a belső működést, némelyek informális befolyása nagy. Ezzel a magatartással a fiatalok csak megnehezítik a beilleszkedést.

6. Másodpercre pontosan felállni a székből

A munkaidőnek minden irodában van hivatalos végpontja, ám ezt azért kezdőként ne tartsuk be másodpercre pontosan. Főleg akkor nem, ha az irodában a többség még ráhúz egy-két percet vagy nagy a munkaterhelés. Ez persze nem jelenti azt, hogy kötelező a túlóra, de semmiképpen se legyünk az első távozók között.

7. Kibeszélni a kollégákat

Minden közösségben kialakulnak csoportosulások, klikkek, akik előszeretettel beszélnek ki másokat. Érdemes óvatosan bánni minden bíráló megjegyzéssel. Inkább próbáljunk meg hárítani (Például így: „Még rövid ideje vagyok itt ahhoz, hogy véleményt mondjak róla.”), ha egy munkatárs azt kérdezi, mit gondolsz egy bizonyos kollégáról.

8. Izolálódni az irodában

Ha nem is akarunk karcosan fogalmazni, azért nyitni kell a kollégák felé. Ki lehet menni velük cigarettaszünetekben akkor is, ha nem dohányzunk, az irodai konyhában kávézhatunk vagy csatlakozhatunk hozzájuk ebédszünetekben. Ha egyedül maradunk, akkor az az érzet alakul ki, hogy nem tudunk vagy nem akarunk a csapatba illeszkedni.

9. A cégen belüli szabályrendszert figyelmen kívül hagyni

Mindenkinek meg kell tanulnia a céges kultúrát, az egymással való érintkezés írott és íratlan szabályait. Például mikor és hogyan lehet megkeresni a vezetőt, hogyan viszonyuljunk egymáshoz, az ügyfelekhez, mi a fő kommunikációs csatorna, az elvárt munkaattitűd. Aki erre nem képes, könnyen elefántként mozoghat a porcelánboltban.

10. Nem merni kezdeményezni, csak végrehajtani

Nem vet jó fényt az új munkatársra, ha nem proaktív, hanem csak reagál a történésekre. Különösen nagy piaci versenynek kitett iparágakban és cégeknél nyerő és egyben elvárt a kezdeményező – a 'munkát az irodában kereső' , a másikat kisegítő – hozzáállás. Itt is meg kell azonban találni az arany középutat, mert nem érdemes túl nagy terhet sem a vállra venni.

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.