A szabadságon lévők gyakran érzik úgy, hogy a munkájuk pótolhatatlan. Így képtelenek élvezni a munka nélkül tölthető perceket és tényleg profitálni a pihenésből. Ehelyett folyamatosan a munkájukról gondolkodnak. E-maileket bogarásznak - és máris beszippantotta őket a munka világa a strandon vagy egy kerthelyiséges vendéglőben ücsörögve is. De mi tehető a pihentetőbb szabadság érdekében? A HelloKarrier Pozsgai Anita coach-ot kérdezte. 

Pedig ez a feszültség könnyen megelőzhető, ha tudatosan készülünk a szabadságra. Érdemes végignézni a feladatainkat és kategorizálni őket aszerint, hogy melyek azok, amelyeket mindenképp el kell végezni a szabadság előtt és melyek azok, amelyekkel elég, ha csak utána foglalkozunk. Sokat segíthet, ha csak a távollét idejére kijelölünk egy megbízható helyettest és előre delegáljuk számára a feladatokat. Ne féljünk használni a levelezési rendszerünkben az "Out of office - Házon kívül" opciót se és jelezzük azt is, hogy kihez lehet fordulni az ez idő alatt a felmerülő kérdésekkel!

Pozsgai Anita

 Pozsgai Anita

Ne szakítsuk meg a szabadságot

Nyilván lehetnek extrém kivételek - például egy FMCG-vállalatnál egy egészségtelen élelmiszer-összetevő miatt kirobbant média-botrány - amikor a szabadságon lévőknek váratlanul vissza kell térnie "a fedélzetre". De ez azért ritka: tehát a távollétünk idejére is szokványos munkanapokkal tervezzünk! Nem árt, ha ebben határozottan jelöljük ki a határainkat.

Kerüljük a program-halmozást

További probléma lehet, amikor a már szabadságát töltő olyan feszes menetrendet diktál magának a pihenés idejére - igaz, nem kötelező feladatokból, hanem programokból, élményekből, látnivalókból - mintha legalábbis az irodában lenne. Pihenés és feltöltődés céljából viszont ez a lehető legrosszabb stratégia. Ám mivel a nyaralás célja az is, hogy hosszabb távra feltöltődjünk általa, jó úgy alakítani a programokat, hogy a pihenés ne versenyfutásból álljon. Nem biztos, hogy akkor járunk a legjobban, ha például egy külföldi nyaraláson egyetlen napba sűrtíve akarjuk a megnézni a környék összes nevezetességét.

Menjünk ki a természetbe

Ám jól jöhet, ha pár spontán, tervezetlen program is belefér a kikapcsolódásba. A szabadság emellett kiváló alkalom arra, hogy végre kimozduljunk egy kicsit a szabadba. A természet - közeliség tényleg nagyon ki tud kapcsolni és pihentető. Ráadásul még belföldön is nagyszerű turista, -és bicikliutak állnak a rendelkezésünkre ahhoz, hogy szebbnél szebb tájakat járjunk be és ismerjünk meg. És ha csak tehetjük, mindenképp utazzunk el legalább pár napra! A környezetváltozás ugyanis mindenkire jótékony hatással van, könnyebb a mindennapokból kizökkennünk, ha nem a megszokott környezetben töltjük a szabadságunkat.

Ápoljuk a baráti kapcsolatainkat

A nyaralás időszaka emellett jó lehetőségek a kapcsolatok, a barátságok ápolására is. De arra is, hogy végre ne a feladatokra, ne magunkra, hanem tudatosan másokra is figyeljünk! A legtöbbünknek - munkakörtől függetlenül - nagyon jót tesznek ezek a helyzetek. Ráadásul több hónapon át meríthetünk majd erőt belőlük.

Offline-ra fel!

Merész, de teljesíthető kihívás az is, ha legalább pár napra átváltunk "offline - üzemmódba." Azaz elszakadunk egy kicsit az elektromos kütyüktől, nem netezünk, hanyagoljuk a közösségi oldalakat és nem csüngünk a mobilunkon. A tradicionálisabb "kütyü-függők" pedig a TV-t is nyugodtan figyelmen kívül hagyhatják egy-két napig.

Kipihenten az ötletek is könnyebben jönnek

Sokan viszont attól is megrettennek, ha épp a pihenés közben jut eszükbe egy-két inspiratív, mégis a munkájukhoz kapcsolódó ötlet. Ez egyáltalán nem baj, sőt! A szabadság célja pontosan a kreatív belső erőforrásainknak és motivációnknak a megújítása, tehát jó jel, ha ezek kezdenek felszabadulni bennünk. Ha a nyaralás alatt támad egy-két jó ötletünk, emlékeztetőül azért jegyezzük fel címszavakban! De majd csak a szabadság után kezdjünk el vele részletesebben foglalkozni.

Takács Gabriella

 

 

 

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.