Home office vagy szabadúszás? Noha a karrier-építők csaknem 80 százaléka vágyik rá, a mindennapokban csak egyötödük dolgozik így. Ám ebben a helyzetben is jól jöhet időnként némi iroda-hangulat. A közösségi munkatereket - ahol alkalomadtán az IT-s, a jogász és a HR-specialista is ötletelhet a többiek projectjeibe - pont erre találták ki. A HelloKarrier a TheHub.hu belvárosi irodájában járt.

Budapest, belváros, perzselő forróság és olvadó aszfalt... Ám a közösségi munkatérbe jegyet váltókat ez mitsem zavarja: a kétszintes, légkondicionált iroda összes férőhelye most is tele a monitorokat szorgalmasan pásztázó szabadúszókkal.

Saját laptop és napijegy: kezdődhet is a munka

 A képlet egyszerű: amennyiben a vállalkozásod vagy a munkád csak laptopot, okostelefont és online kapcsolatot igényel, saját laptoppal és telefonnal érkezve, napijegyet váltva egyből szabad az út a munkaállomások valamelyikéhez. Érkezésünkkor egyébként a TheHub irodájában is a könyvtári csend és a kreatív eszmecserék határmezsgyéjén egyensúlyoznak a jelenlévők: a tapintatos munkacsend mellett azért megférve többen már a közös esti programokat tervezgetik... Sőt, mi több: még az iroda-alapító startupper, David Trayford is feltűnik néhány pillanatra, mielőtt beszippantja az épp soros meeting külföldi vendégeivel.

...amikor a home office mellé is jól jön az ihlet...

A mai irodai csapat is színes. Vállalkozó és startupper éppúgy akad köztük, mint külföldi startupnak dolgozó vagy épp szerződés-tervezetet író jogász. Az IT-sként és webtervezőként is vállalkozó Pál Tamás például ma jött ide először. Ahol mindjárt a kényelmes babzsák-fotelek közelében lévő asztal mellett döntött. "Több mint 17 éve foglalkozom informatikával, webtervezéssel, de saját cégként öt éve működöm. Most két nagyobb - egy pénzügyi és egy művészi témájú - megbízásom is van más munkáim mellett. Dolgozni többféleképpen szoktam. A legtöbb esetben tökéletes munkahely a saját otthonom is: ám vannak napok, amikor plusz inspiráció is kell, de azért nem túl zajos környezetben. Na, nekem például ilyenkor jönnek a legjobban ezek a közösségi munkaterek"-érvel a co-working mellett. 

A TheHub.hu belvárosi irodája

Co-working: tiszteletkörök nélkül is kéznél a legjobbak

Tőle alig pár méterre már Turcsán Tamás alkot épp. A neve nem véletlenül ismerős: a startup-tanácsadó és közösségimédia-szakértő nevéhez fűződik például a Hackathon kreatív ötletverseny megvalósítása is. Ami miatt kiválónak tartja a közösségi munkatereket: hogy itt mindenki egy pillanat alatt elérhető. "Szerintem csomó szuper ötlet azért bukik el, mert túlbonyolítjuk őket a felesleges tiszteletkörökkel, műszavakkal, cicomával. De egy ilyen irodában elég felszólni az emeletre a szabadúszó ügyvédnek, ha valamilyen gyors jogi segítség kell. És az is rengeteget segíthet, ha tudod: pár asztallal odébb ül a környék egyik legjobb IT-s kódere. Arról nem is beszélve: sokkal kevesebb startup fulladna kudarcba, ha a töménytelen beleölt munka mellett az alapítók más hozzáértők véleménye alapján is próbálnák felmérni, hogy piacképes-e az ötletük vagy sem. Egy ilyen közösségi térben viszont bármikor találsz szakértőt, aki szívesen segít. Legközelebb pedig majd te segítesz"- summázza a co-working előnyeit.

Távmunkás az USA-ból: iroda távol a hazától de közel az albérlethez

Egy lépcsőfordulóval, egy emelettel és rengeteg színes falfirkával odébb - design-elem, az irodábajárók készítették - már egy amerikai startupnak dolgozó fiatalember, Kevin Rogers ecseteli a közösségi munkaterek előnyeit. "Két éve élek Magyarországon. Most egy dj-kellékekkel foglalkozó startup online managere vagyok távmunkában. Kézenfekvő volt számomra, hogy egy jól megközelíthető, az albérletemtől nem túl messze lévő co-working irodát keressek Budapesten. A netes keresők és az elérhető infók alapján ezt találtam a legjobbnak. Ráadásul itt havi pár tízezer forintból az irodabérletem is meg van oldva." Magyarországon egyébként jelenleg közel egy tucat közösségi munkatér érhető el. Ami a szabadúszók, a külföldi távmunkások, munkavállalók és diákok mellett azoknak is előnyös lehet, akik kezdő vállalkozóként így viszonylag kedvezményes havi irodabérlet-áron juthatnak munkaállomásokhoz.

Takács Gabriella

 

 

 

 

 

 

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.