A magyarok többsége keményen és becsületesen dolgozik a nyugat-európai munkahelyeken. De akadnak azért ügyeskedők is, akik hol csibészesen, hol már a törvényesség határait súroló módon próbálnak többletbevételt vagy előnyöket kovácsolni maguknak. Íme néhány megtörtént eset.

László például a brit vendéglátó-iparban dolgozva igyekezett kisebb-nagyobb trükkökkel rendszeres plusz borravalókhoz jutni.

Több születésnapot füllentve a borravaló is több

”Több évig vendéglátóztam Angliában. És bár a munkámmal szállás és teljes ellátás járt, a pénzgyűjtés miatt nagyon jól jött a vendégektől kapott plusz pénz. Főleg felszolgáltam, de mivel gyakran pultoztam is, elég sokszor elegyedtek velem szóba a külföldi vendégek. Egyszer, amikor az ott vendégeskedő spanyol csapat meghallotta, hogy épp aznap ünneplem a születésnapomat, elég nagyvonalú borravalót adtak ajándékként. Mivel a spanyolok egyébként is bőkezűen mérték a borravalót, úgy döntöttem: ha így állunk, akkor mostantól legalább kéthetente beiktatok magamnak egy ”születésnapot”. És úgy is lett”- számolt be egy alternatív "borravaló-sokszorozó” módszerről a fiatalember.

Akik az automata-trükközéstől várták a spórolást

A pénzügyi trükközés a külföldi munkavállalás témájában még az angliai karrierkalauzoktól sem mindig idegen. Még egy, az angliai álláspiac 2004-es megnyitása után alig pár évvel írt karrierkalauz is pedzeget olyan praktikát, amelyet ha az álláskereső valóban komolyan venne, akár a törvénnyel is meggyűlhetne a baja. Az "Élj és dolgozz Angliában" című, magánkiadásban megjelent kötet egyik fejezete például megemlíti: akár több tízezer forintnyi font is megspórolható a kinti automatás vásárlásoknál- feltéve, ha az Egyesült Királyságba készülő magyar még otthon, indulás előtt alaposan felszerelkezik ötvenforintosokkal. Merthogy a pénzérmék súlyra és méretre épp megegyezőek a brit 50 pennys (körülbelül 200 forintnak felel meg) érmékkel. Tegyük hozzá: a szerző csak a fenti, vitatható részletek taglalásakor veti el a sulykot. A kötet többi része már egytől-egyig életszerű, de teljesen legális példákon keresztül mutatja be, mi a teendő egy számunkra ismeretlen ország munkaerőpiacán, álláskeresés közben.

Csak a brit szociális háló miatt au-pairkedett volna

Ám akadt olyan külföldre készülő magyar is, aki - bár a kiutazása tervezgetésekor még nagykorú sem volt - egyből az Egyesült Királyságban elérhető segélyekről és juttatásokról kezdett a munkavállalás reményében felkeresett au-pair ügynökségnél kérdezősködni. "Egyszer jött érdeklődni munkaügyben egy olyan lány, akit a legkevésbé se érdekelt, mi lenne majd a feladata és hogy miben fejlődhetne majd általa. A támogatások, segélyek és juttatások viszont annál inkább foglalkoztatták. Így végül az életkora mellett a hozzáállása miatt se tudtunk együttműködni" - mondta el Mateidesz Katalin, az Aupairfect ügyvezetője.

Ál-lakcím Bécsben, csak jöjjön a segély

De nem csak a szigetországban, hanem a szomszédos Ausztriában is szívesen trükköznek időnként a magyarok. Még ha nem is tömegesen teszik. Ildikó több, mint öt éve él Bécsben. Itt németet tanít, de munkája révén gyakran kerül kapcsolatba a szociális szférával is. És ahogy tapasztalta, a magyarok többsége nagyon jól be tud illeszkedni a nyugat-európai kultúrába és munkastílusba. Kivéve pár fekete bárányt. "Ahogy én látom, a magyarok zöme tényleg mindent megtesz az előrejutása érdekében. Kőkeményen, lelkiismeretesen, becsületesen dolgozik és nem akar érdemtelenül jutattásokat kapni. De még mindig belefutok időnként olyanokba, akik nem nagyon akarják kinőni a kelet-európai stílust. Na ők azok, akik ha véletlenül összefutsz velük, nem győzik hangoztatni, hogy milyen "ügyesek." Például azért, mert szereztek maguknak valamilyen ausztriai segély vagy juttatás érdekében helyi, bejelentett lakcímet, ám igazából eszük ágában sincs tényleg itt élni. A cím csak a juttatás miatt kellett nekik."

Részmunkaidős bejelentés az építőiparban

A másik jellemzően trükköző csoport: az ausztriai, de magyar építőipari vállalkozó. "Közülük többen egy az egyben azt művelik, amit korábban otthon. Például a munkások bejelentésekor nem a teljes munkaidőt veszik figyelembe"-summáza ausztriai tapasztalatait.

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.