Szerda délután ismét Magyarországon toborzott nyári munkára diákokat a CCUSA Amerikai Tábori Állásbörzéje 21 tengerentúli camp részvételével. A programban a fiatalok counselor-ként (gyermekfelügyelő) és support staff-ként (konyhai kisegítőként) dolgozhatnak az USA-ban mintegy 2 hónapot - és még mielőtt a turnus végén hazautaznának, sokan körbe is utazzák Amerikát. Még lehet jelentkezni. Így zajlott a tábori börze.

Nem sokkal délután 2 óra után kisebb tömeg várakozik a CCUSA tájékoztató-eligazító körére a képzeletbeli startpisztoly eldördülése előtt. Úgyhogy a program-koordinátor nem is teketóriázik túl sokat: lendületesen bele is vág az expó előtti "jó tudni" blokkba... 

Az utolsó pillanatban is jöhet egy szerződés

"A mai délután egy lehetőség a kapcsolatfelvételre a táborokkal - de még nem az utolsó. Érdemes délután fél 6-ig kitartanotok, mert nem ritka: a diáknak végül az expó utolsó pillanataiban sikerül szerződést aláírnia. 2009-ben én is így kezdtem a Camp Kennolyn színeiben support-osként - és annyira bejött a program, hogy amellett, hogy rendszeres visszatérő vagyok, ma már a CCUSA munkatársaként dolgozom" - mondta el Pentz Kata programkoordinátor…

Kihívás magyarként beilleszkedni és szót érteni 

Íme egy célba ért jelentkező. Már készülhet a nyári amerikai kalandra

 "A környezetem eleinte furcsállta, hogy jogászként miért ragaszkodom a programhoz... De tudni kell, hogy imádom Amerikát és mindenképp látni akartam az Államokat... Emellett a külföldi tapasztalatszerzésen túl motivált a kihívás. Hogy meg kell tanulni külföldről érkezettként, 100-nál több fős csapat tagjaként beilleszkedni és angolul szót érteni a személyzettel - de a táborban megforduló gyerekekkel is. A napi 8-10 órás munka után viszont rengeteg lehetőség volt a kikapcsolódásra is.
Mi, a „supportosok” a szabadidőnkben ugyanúgy úszhattunk, kosarazhattunk, lovagolhattunk, röplabdázhattunk, használhattuk a sportpályákat, mint a táborban üdülők. Esténként pedig gyakran volt nemzetiségi tematikus est, ahol mindenki bemutatót tarthatott a saját kultúrájából, gasztronómiájából, zenéjéből, táncából. Magyarként értelemszerűen gulyással készültünk, de az ausztrál, a cseh, a lengyel és az új-zélandi supportosok is csináltak ilyen bemutatókat."

Nem egyoldalú az állásinterjú

Annyit még hozzátett: a táborvezetőkkel folyó állásinterjúk sose egyoldalúak, ha a diák ügyesen keveri a kártyát. Tehát kérdezni nem csak szabad, de javasolt is... "... volt már rá példa, hogy a diák által épp felkeresett tábor hallani se akart councelor-ról, nemhogy lovas-oktatóról. De a lány végül meggyőzte őket és szerződhetett a megálmodott munkakörre."

Foglalkozás speciális gyermekekkel

Beljebb, az állásinterjúztató - teremben eközben kígyóznak a sorok az asztalok előtt. "Eddig egy magyar fiatallal kötöttünk szerződést ma" - számolt be róla Rebecca L. Clemence, a speciális nevelésű igényű gyerekekre szakosodott Kamp Kiwanis igazgatója. Aki egyébként tényleg olyan is, mint az amerikai tinifilmekből jól ismert ifjúsági programszervezők... Lelkes, mosolygós és öleléssel üdvözöl néhány, a tavalyi expóról számára ismerős arcot. Ám azt sem hallgatja el: az itteni munkákat tényleg csak strapabíró, a legelszántabb diákoknak ajánlja. Itt például a fogyatékkal élő gyermekek is rendszeres nyaralók. Akik viszont szinte mindenben plusz törődést, odafigyelést igényelnek - még akkor is, ha a dolgozó diák épp konyhai kisegítőként vesz részt a tábor életében.  

Mosoly nélkül nem megy

Ugyancsak magyar diák kisegítőkre vadászik az expón  Ann Rampullah, az RDC (Rockywold Deephaven Camps) igazgatója. Aki elmondta: nem először várja a magyar fiatalok közreműködését felszolgálói és takarítói munkakörökre a nyári szezonra. Sőt általában  jól is végzik feladataikat a gyakran kelet-európából érkezett diákok: többségüknek legfeljebb eleinte a honvágy és az eleinte szokatlan, nagy dózisban zsíros amerikai konyha jelent némi kihívást. Ugyanakkor a munkabírás mellett a pozitív attitűd is komoly elvárás."Fontos a mosoly"- fűzi hozzá.

Előtte táborozó, most a céget képviseli

Ők hárman az USA keleti partvidékén kaptak munkalehetőséget.

Egy magyar íjászoktató

A táborra egyébként az expót követően is lehet még jelentkezni. A most az érdeklődőket lelkesen kalauzoló, 18 éves Julcsi is így jutott ki tavaly íjászat-oktató councelor-nak Timber Tops-ba. "Ez a hobbi nálunk nagy szerelem, a családom életében kiskorom óta jelen van. Nem véletlen, hogy épp erre jelentkeztem." A másik ok, amiért a nyári tábort választotta, az önállóság megélése. "..nem rossz még az érettségi előtt bevállalni egy önálló nyarat, mert tartást ad az embernek 2 hónap a szülők nélkül." Julcsit táborvezető főnökei Skype-on keresték fel és interjúvolták meg. "...az interjú igazából 5-10 perc alatt lezajlott. Ilyenkor igazából a diák nyelvtudására kíváncsiak és arra, hogy tényleg alkalmasak lesznek-e a munkára" - summázott.

Aki éppen akkor kapott állásajánlatot

 

Az amerikai táborvezetők és a szervező CCUSA munkatársai. Középen a magyar zászló mögött Rasovszky Miklós a CCUSA magyarországi vezetője. Ő 1994-ben vívóoktatóként járt kint először az USA egyik gyermektáborában, azóta benne él ebben a szektorban, magyar diákok ezreit vitte ki.

Másnak viszont a táborexpó -  zárás előtti fél órában adatik meg a lehetőség. "... én másodéves vagyok vendéglátó-turizmus szakon. Pont most kaptam meg a szerződésemet. Felszolgáló leszek a Camp Airy csapatában. Ezzel régi álmom teljesült, mert évek óta szeretném már látni Amerikát" - mondta el euforikus hangulatban a 20 éves Benjámin.

Még lehet jelentkezni

Aki érdeklődik a program iránt, még nem maradt le a nyári gyermektábori munkáról. Rasovszky Miklós, a CCUSA magyarországi vezetője elmondta, hogy a jelentkezesi dij február 15-ig kedvezményes, 395 euró, utána 450 euró. Ez tartalmazza a repülőjegy árát, a szállást, az ellátást, a teljese munkaidőre szóló biztosítast. 54 munkanapra a zsebpénz összege (amit kap a kint dolgozó): konyhai kisegítőként 1100 dollár, 21 év feletti oktatóként (counselor) 1000, 19-20 évesként 850, 18 évesként 700 dollár.

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.