Milyen sztárok gyermekeire vigyázni? Ezt tapasztalta meg az ausztrál Philippa Christian, aki bejárta a világot, olykor magánrepülőn és munkájáért még mesés fizetést is kapott. Akadt azonban bőven hátulütő is: nem lehetett barátja és a szabadidpt is szűken mérték. Bepillantás a babysitterek elitjébe.

Szinte mindennapos utazás impozáns magánrepülőgépeken vagy a V.I.P. részlegen. Shoppingolás az exkluzív designer - boltokban - és élet egy fedél alatt a sztárokkal és családtagjaikkal ... Művészekkel, színészekkel, sztársportolókkal, szupermodellekkel és más hírességekkel. Vagy épp királyi palotákban, fejedelmi famíliáknál. Nos, amúgy is járó fizetése mellé pluszban ilyen exkluzív élményekkel is gazdagodhat egy A-kategóriás, az elit által is kiemelten keresettnek számító nanny.

Babysitter és nanny: mi a különbség?

"Sokan nem látják a különbséget egy babysitter és egy nanny munkája között, pedig van, nem kevés. Míg a szülők a babysitter segítségét inkább alkalmilag, egy-egy hétköznap, vagy péntek-szombat esti kiruccanásuk idejére veszik igénybe, addig a nanny munkája egésznapos szolgálatot jelent. A gyerekvigyázás mellett főz, ételt ad a gyerekeknek, mos, takarít, játszik-tanul velük és a szabadidős tevékenységeikben is aktívan résztvesz. Életkorban is van különbség: míg egy babysitter akár tizenéves is lehet, nanny-t már szívesebben választanak a huszonéves korosztályból" - mondta el a Daily Mail-nek a 27 éves elit-nanny, Philippa Christian. Aki maga is több évig állt sztárok és élsportolók családjainak szolgálatában - hol egy magánszigetre, hol egy indiai palotába tett látogatásra is a famíliával tartva. Értelemszerűen nem hárult rá mindenütt az összes házimunka. Nanny-skedése egyik olaszországi állomásán például 50 fős stáb gondoskodott celebritás-munkáltatója kényelméről - rázós helyzetek azért akadtak. Philippa például sokszor nem is tudhatta előre, hol, mikor és milyen feladata lesz majd a nap során. "Ilyenkor a legbölcsebb volt egyáltalán nem kérdezősködni, hanem inkább megvárni, hogy ők közöljék a szükséges információkat."

Bejárta a világot a családokkal

Ám az ausztrál lány álmában sem gondolta, hogy pont a nanny-munkának köszönhetően juthat majd el ilyen exkluzív helyszínekre. "Nanny-ként járhattam az USA-ban, az Egyesült Arab Emirátusokban, Indiában és a Bahamákon, miközben több európai országban is tettünk kisebb-nagyobb látogatásokat a családokkal. Sőt volt, amikor a szabad óráimban a Karib-szigetek térségében is barangolhattam kikapcsolódásként."

A gyerekektől tanulta meg a luxuséletet

Érdekes helyzeteket produkált időnként a sztár-munkáltató és a nanny eltérő társadalmi helyzetéből adódó különbség is.  "... az első exkluzív repülőút előtt  például fogalmam sem volt róla, milyen viselkedés várható el egy nanny-től egy repülőgép VIP-részlegén. Aztán végül a gyerkőc, akire vigyáztam, mondta el a legfontosabb tudnivalókat, még az utazás előtt. Rajtuk látszott, hogy már rutinosak a luxuséletben. Kívülről fújták, hogy mit hol találsz a gépen, hogy hol vannak az evőeszközök, a heverők, a hálóruhák a néha több napos utazásokon ...Sőt, az egyik, még nem is kisikolás korú felvigyázottam még a légiutas-kísérők biztonsági tájékoztatóját is kívülről fújta..."

22 órakor takarodó

Az A-kategóriás nanny-k felé mindezek mellett puritán magánéleti elvárásokat is támaszt a sztár-munkáltatók többsége. "A legtöbbjüknél dolgozva nem lehetett párod, barátod, de még fiú haverod sem. Általában a munkanapot is igyekeztek rövidre zárni: 22 órától szigorúan takarodó volt mindenkinek..."

És bár Philippa a szigorú titkotartási szerződései miatt nem nevesítheti sztár-munkáltatóit, annyit azért elmondhatott: a sztárszülők a rigolyás elvárások tömkelege mellett időnként bőkezűen jutalmazzák is a top nanny-ket. Az egyik évben például, amikor a munkája nem tette lehetővé, hogy hazautazzon a születésnapjára, munkaadója meglepte egy exkluzív bevásárlással. Philippa így gyakorlatilag egy teljes órán át shoppingolhatott - mindezt anyagi korlátok nélkül...

Az ausztrál nanny azt sem tagadja: bár az A-kategóriás nanny-ket többfordulós interjúkon, megbízható referenciákkal és a meglévő szakmai tapasztalatok mellett hivatalosan elismert, akkreditált gyermekfelvigyázói képesítés birtokában választják ki, neki családi előélete is rengeteget segített egy-egy munka elnyerésekor. "Nyüzsgős nagycsaládban nőttem fel, ahol folyamatos tevés-vevés mellett mindig történt valami. Így aztán felnőttként se nagyon tudtam volna másféle munkát elképzelni magamnak..."

Havi közel 1 millió forintnak megfelelő fizetés

Luxus nanny-nek lenni ráadásul kereseti lehetőségnek sem utolsó. "A kezdőfizetésük - a munkakörrel járó teljes ellátás mellett - évi kb. 30 ezer dollárról (évi közel 9 millió forint)  indul, ám ez gyakorlott nanny-ként, szupergazdagok háztartásában dolgozva akár 60 ezer dollárra is növekedhet"-mondta el Paolo Diana, a nemzetközi Nanny & Butler ügynökség vezetője. Arról már nem is beszélve, hogy a nanny-k gyakran szinte úgy turnéznak a családokkal, mint valami popsztár. "Sok család nem vesztegeti arra az idejét, hogy helyben vegyen ki vagy béreljen lakást. Inkább az ott tartózkodásuk idejére veszik ki egy-egy hétcsillagos szálloda egyik szintjét..."

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo