Váger Nóra építészmérnökként közel két évet dolgozott a német HGMB Architekten nevű düsseldorfi cégnél. Nóra most arról beszélt a Hello Karriernek, hogyan sikerült állást találnia, aztán feljebb lépnie, illetve milyen is a német munkahelyi környezet.

Nóra a férjével, családjával vágott neki Németországnak - igaz, eleinte a férjének felkínált munkák miatt keltek útra. ”2007-ben végeztem a Budapesti Műszaki Egyetemen, építészmérnökként” – kezdi Nóra. Szakmájában akkoriban sem nagyon szórták a pályakezdőknek az állásokat - és hát a néha-néha adódó lehetőségek se nagyon passzoltak az elképzeléseihhez…

Nóra családjával vágott neki Düsseldorfnak.

„A szintén az építőiparban, művezetőként dolgozó férjemnek pedig már egy éve nem volt otthon állása, ám hirtelen adódott kint egy neki való lehetőség” – folytatja. Így 2013. március 14- én - pont az úton lévőket órákra az autókba szegező, térdig érő havazás hajnalán - elindultak Németországba. Férjét, Antalt már várta kint a munka. Nórának viszont helyben kellett feltérképeznie a német álláspiacot, így szorgosan pásztázta a netet.

A kamara weboldalán talált állást

”A német munkaügyi kirendeltségnek sokféle online ajánlata van, elég nagy adatbázissal. (Eleve kétféle adatbázisuk van. Az egyik általános. A másik a direkt munkanélküliként álláskeresőknek szóló adatbázis. Ami csak számukra látható ajánlatokat tartalmaz, hogy a kifejezetten munkanélküli szakemberekre vadászó cégek is előnyösebb pozícióból kereshessenek maguknak új munkatársakat.) A másik infórmációs forrás, amelyre már itt kint kaptam a tippet, az építészkamara honlapja volt. Az álláskereséskor legalább 20-30 CV- t küldtem szét a cégeknek. Végül a kamara egyik állásajánlatára jelentkezve keresett meg az építésziroda.” 

Gyakornokként kezdett

A cég aztán interjúra hívta Nórát. Először gyakornoki pozícióra, kisvállalkozóként - de hamar sikerült feljebb lépnie a ranglétrán. ”Egyetlen beszélgetésen megkaptam a gyakornoki munkát. Napi 6 órában, flexibilis munkarendben, hol az irodában, hol még otthon is engedélyezési tervek előkészítésével és a kivitelezési tervek részleteinek kidolgozásával foglalkoztam.”

Így sikerült előrébb lépni

A továbblépéshez aztán asszertív módon megkereste a főnökeit. ”Időpontot kértem. Majd felvetettem, hogy mivel az elmúlt időszakban meggyőződhettek a tudásomról, a munkabírásomról, szeretnék állományba kerülni, főállásra pályázni. Végül szívesen felvettek, szakrajzolónak - az ehhez szükséges program használatát menet közben, a feladatok során már megtanultam. Eleinte csak egyszerűbb feladatok jöttek: de aztán, látva a teljesítményt, komolyabb és komolyabb feladatokat kaptam.”

Profi némettudás nélkül nincs diplomás munkakör

Nóra stabil, kommunikációs - szintű némettudással érkezett Németországba. De mint mondja, a munka nyelvi része így is elég nagy kihívás volt. Pláne a szakmai része… ”Eleinte nagyon nehéz volt. Ma már a rutin miatt könnyebb, de folyamatosan fejlődöm, minden nap újat tanulok.” Amire szüksége is van. ”Itt a diplomákat igénylő szakmákban labdába se rúghatnak a külföldiek profi némettudás nélkül. Talán az orvosok az egyetlenek, akiknek hivatalosan elfogadják a középfokú nyelvvizsgát. De ők amúgy sem dolgozhatnának itt e nélkül. ”

Nem viszik be a magánéletet a munkahelyre

Nóra azt tapasztalta, hogy a németek nem viszik be a magánéletet a munkahelyre, nincs panaszkodás, de véleményt sem igazán mernek nyilvánítani.

Az építésznek az irodánál igazi nemzetközi csapat jutott. ”A két vezető például német, az irodavezető koreai, a projektvezetők spanyolok, lengyelek és ukránok voltak. Eleinte voltak súrlódások, mert a 15-20 fős csapatból 4-5 ember egyfolytában konfliktust generált, széthúzott. De mivel a vezetőség nem hagyta szétverni a jól működő csapatot, ők hamarosan odébbálltak és normális légkörben folytatódhatott a munka.” A munkamorál, a hozzáállás pedig lényegesen jobb, mint amit otthon megszokott. ”Itt az emberek nem beszélik ki egymást, nem neheztelnek a többiekre minden apróság miatt. Nem hozzák be az irodába a személyes problémáikat, nem esik szó magánügyekről, nincs panaszkodás. Ami néha zavaró: nem mernek őszinték lenni, véleményt nyilvánítani semmiben. Ez nem mindig jó.”

Jó munka csak ajánlással

Ami a német álláspiacon még érdekes: a munkavállalókkal szembeni óvatosság. ”Nagyon körültekintőek abban a németek, kit alkalmazzanak és kit ne. Jellemzőek a 6 hónapos próbaidők, a határozott idejű szerződések. Az ajánlás is nagyon fontos: jó munkát szinte csak referencián keresztül lehet kapni. ”

300 ezer forint a lakásbérlés

A magas jövedelmek mellett viszont költségek is bőven vannak. ”Lakásbérlésre havi legalább 1000-1100 eurót, az étkezésre kb. 400-800 eurót, a gyerekek óvodájára-bölcsődéjére havonta 150-250 eurót költünk.” Nóráék hosszú távra tervezik a kint tartózkodást. ”Hiányoznak persze a családtagok, a barátok, ismerősök, de 1200 km-t egyszerre levezetni nem túl gyakran megy. Szóval most egy évben egyszer, ha hazajövünk. Akkor viszont majdnem egy hónapig is maradunk.”

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.