Ó. Gergely szoftverfejlesztő tavaly január elseje óta dolgozik egy zürichi cég csapatában. 8 éve végzett a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Karán, mint műszaki informatikus. A külföldi munkavállalás pedig véletlenszerűen - méghozzá egy tragikus esemény kapcsán adódott. Annak ellenére, hogy már régóta foglalkoztatta a téma.

"Az IT-soknál eleve „benne van a pakliban”, hogy jön egy külföldi út vagy egy figyelemreméltó szakmai lehetőség, amire nehéz nemet mondani. Én nem kerestem tudatosan, bár mindig elismerően csettintettem az épp külföldre készülő kollégák sztorijait hallva. Ráadásul a volt párom féltékenykedése se könnyítette meg a helyzetemet. De a sors morbid fintora folytán a szakításunk napján szereztem tudomást gyermekkori jóbarátom édesanyjának haláláról... A pótanyámnak tekintett Magdi néni  temetésén részt is vettem." Így meghökkentő módon épp a halotti tort követően érte Gergelyt a nem várt szakmai fordulat. A vendégsereg egy tagjáról hazafelé készülődve derült ki, hogy egy svájci cégnél dolgozik.

Egy hét alatt megvolt a munkaszerződés

- "És véletlenül nem keresnek ott JAVA-fejlesztőt?"- kérdeztem rá teljesen spontán, tét nélkül. -  De keresünk. - Te egyébként mivel foglalkozol a cégnél? - Én vagyok a projektvezető... -..Akkor mi lenne, ha elküldeném neked a CV-met?... Nagyszerű! Tudod küldeni már most is?"- csapott le Gergelyre a vacsoraasztalnál megismert menedzser.
A váratlan találkozáson kapva kapó szakember így péntek este egyből e-mail-ezte is önéletrajzát a toron megismert projektvezetőnek. Kedd reggel már hívták a cégtől. Innentől még inkább felpörögtek az események. Szerda reggel került sor az első, majd csütörtök reggel a második, telefonon levezényelt interjúkörre. "A bér és egyéb feltételek megtárgyalása is így zajlott. A dokumentumok elküldése, aláírása, visszajuttatása pedig e-mailen ment." Lényegében alig több, mint egy hét alatt zajlott a folyamat. Akkori munkáltatója - bár szerette volna Gergelyt maradásra bírni és még béremelést is ajánlott számára motivációként - végül sok szerencsét kívánva tudomásul vette a felmondását.

Sok a magyar kolléga

Gergely egy hét alatt hozta tető alá zürichi munkaszerződését. Jól érzi magát az alpesi országban.

Nemzetközi környezetben dolgozik Gergely? Igazából igen is, meg nem is. "Picit nehezíti a dolgom, amikor a nemzetközi környezetről kell nyilatkoznom, mert rengeteg magyar kollégám van. Sokszor olyan a munkahely, mint bármelyik magyarországi multicég. Viszont a multikulti is adott: van például lengyel, lett, litván, belorusz, angol, szlovák, cseh, portugál és még brazil kollégám is. A csapat egyébként szuper, nagyon szeretek velük dolgozni." Gergely úgy érzi, szakmailag is profitált a kintlétből. "Épp nemrég helyeztek át új projektre, amelyben nagyobb felelősséget, több döntési lehetőséget és egyúttal önállóságot kaptam. Amúgy ha szeretnék majd szakmailag feljebb jutni a ranglétrán, a cég arra is megadja a lehetőséget."  De azt is pozitív fejleményként értékeli, hogy az első alkalommal még csak 1 évre kapott munkavállalási engedélyét másodszorra már 5 évre állította ki a svájci hatóság.

Nem lehet megúszni a némettanulást

Az informatikust kiutazása előtt azért aggasztotta a nyelvtudás. De a HR-től azt a tájékoztatást kapta: Svájcban mindenki beszél angolul. Ám mivel menet közben úgy látta, a mindennapok ügyintézése kivitelezhetetlen lesz hosszú távon német nélkül, most szorgalmasan tanul. "Heti 2X1, illetve másfél órában tanulok egyénileg és heti 1 órában csoportban is németet. Most már egyre jobban megy, de egyelőre az angol a főnyelv. A konklúzióm: a munkában remekül el lehet boldogulni angolul. De ha komfortosan akarod magad érezni, el kell kezdened németet tanulni. "

Szereti a szabálykövetést és a kiszámíthatóságot

Gergely egyébként imádja Svájcban a szabálykövetést és a korrekt hozzáállást az élet minden területén. "Itt minden szépen le van szabályozva: senki nem kiskapukat akar keresgélni. Nem méltatlankodik, nem másokat okol a bajaiért. Például senki nem akad fent azon, ha megállítja egy rendőr, mert mindenki tudja, hogy érte tevékenykednek. Jobb a hozzáállás mindenhez, nyugalom van, kiegyensúlyozottak az emberi kapcsolatok - a munkahelyen is...

Egekben az ingatlanbérleti díjak

A lakhatás? "Na, az kész tortúra. Míg Magyarországon a főbérlő szinte örömtáncot jár és megvendégel egy italra, ha megköttetik a bérleti szerződés, Svájcban annyit mondanak: "Állj be te is a sorba a másik 40 jelentkező mögé... Én is egy extrém drága business apartmanban kezdtem. Ezekben nem kell kauciót fizetni. Nem kell munkavállalási engedély, rövid felmondási idejük van és be vannak bútorozva. Viszont az első pici, 23 négyzetméteres lakásomért havi 2500 frankot (725 ezer forint – a szerk.) kértek, parkolási lehetőséggel együtt. A próbaidőm leteltével végül találtam egy klassz, 60 nm-es  lakást Zürich mellett. De bútorozatlan volt - így az első évem a lakásom berendezéséről is szólt... Viszont hálás vagyok azért a komoly anyagi támogatásért, melyet a cég nyújtott a lakhatásomhoz." Svájcban egyébként az sem ritka, hogy egy-egy munkaadó teljes egészében fizeti a munkavállalója lakhatását. De amekkora áldás, akkora csapás is lehet: ha megszűnik a munkahely, sokan stabil lakhatási lehetőség hiányában kénytelenek hazatérni.

Gergely pillanatnyilag remekül érzi magát az országban - így tényleg hosszú távra tervez. "Teljesen el tudom képzelni, hogy maradjak, és végleg itt telepedjek le. Egyedül a szolgáltatások - orvosi kezelések, autószerelések - csillagászati árai nem tetszenek Svájcban.

Költségek Svájcban
(svájci frankban)

Albérletár kisebb lakás (Zürich): 1200-1500
Albérletár nagyobb lakás (Zürich): 2000-2500
Vidéki régiók: nagyobb ingatlanért is 1500
Utcai parkolóhely: nem fixen évi 360, fix havi 60-100
Mélygarázs-helyek: 130-150
Társadalombiztosítás: kb. 200-500
Kebab/gyros: 10-15
McDonald’s-os menü: 12-15
Pizza/ db: 15-20
Étterem: 30-50 per fő. (nagyétkűeknek 50-100)
Tömegközlekedési bérlet: 80-110, zónarendszer van.
Telefonelőfizetés: 40 frank per hó, akár korlátlan előfizetésű csomag
Gépjármű biztosítás: 1000-2500 frank/év, attól függően, hogy milyen autód van ill. kérsz-e bele CASCO-t vagy elég a kötelező felelősségbiztosítás
Gépjármű teljesítmény adó: 250-500 frank/év
Fodrász: férfi: 25-50, női: 100-200
(1 frank a cikk írásának pillanatában 290 forint)

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.