Juditnak 9 napja volt cukrász-tanoncként szakmai gyakorlati helyet találni. Csakhogy cukrászdakereső hideghívásaival rendre zátonyra futott. Így inkább Facebook-profilján és sütiblogján indított saját kampányt - ahol a közvetlen reklámszöveg mellett a fotón épp finomságokat készítve bizonyít élesben. Bejött. Két nap alatt 3300-an keresték meg és végül a szakma egyik legmeghatározóbb nevénél kapott helyet Budapesten.

Szekeres Judittól egyébként sem idegen a konyhaművészet és a sütés-főzés. A 31 éves idegenvezető 2009-14 közötta londoni vendéglátóiparban dolgozott - és a cukrász - blogja írását sem ma kezdte. ”Angliában főleg felszolgáltam - de több hónapig volt olyan munkám is, ahol egy apró brit pékség kávézójának cukrászdáját vezethettem egy szem cukrászként. A munka kezdetén nyilván megkaptam a szükséges betanítást - aztán már gyárthattam is sorra a péksüteményeket, a muffinokat és a tortákat. Azóta is közel állnak hozzám az ott megismert angolszász desszertek.”

Ezt tanulta az Egyesült Királyságban

Judit egyébként a szokásos munkavállalói motivációk - nyelvtanulás, kaland, pénzgyűjtés - miatt ment az Egyesült Királyságba. Amit egyébként azóta se bánt meg. ”Nagyon sokat formálódik az ember, ha a maga lábán kell megállnia és mindent majdnem teljesen egyedül kell megoldania. Nagyon bejött az ottani pozitív hozzáállás is: kint nem mindenben csak a negatívumokat látják meg az emberek, nem az irigykedés, az acsarkodás megy egész nap.”

Hiába bombázta hideghívásokkal a cukrászdákat

Szekeres Judit: találékony hirdetése miatt olyanok is megkeresték, akik előtte telefonon még visszautasították

És mivel régi szenvedélye a sütés és a cukrászat iránt Magyarországon is megmaradt, Judit úgy döntött: épp itt az ideje beiratkoznia egy profi cukrász-tanfolyamra, mégpedig felnőttképzésre. Az első kihívás a gyakorlati hely keresésekor érte. Merthogy a tízhónapos képzés szinte azonnal ezzel indul.

”Lényegében a beiratkozásunk után közölték, hogy 9 napunk van gyakorlati helyet találni.” Judit az első 8-10 cukrászdánál még hideghívásokkal próbálkozott: csakhogy ezek a telefonálások sorra kudarcba fulladtak. ”Eleinte Kecskeméten és környékén próbálkoztam. És bár finoman, udvariasan, de elég hamar leráztak. Mindegyik kifogásokat keresett: volt például olyan, aki elmondta: csak nappalisban gondolkodik, de felnőttképzéses cukrász biztos nem kell neki. Más meg csak annyit mondott: eddig se foglalkoztak cukrász - gyakornokokkal és ezután se terveznek ilyesmit. Azt is el kell mondanom, hogy miután megcsináltam a Facebook-kampányomat, az egyik, előbbi cég már ajánlattal keresett meg. Szóval ennyit számíthat a tálalás.”

Kreatív ”magánkampány”: két nap alatt 3300 reakció és ajánlatok a szakma csúcsától

Judit így végül saját gyakorlati helykereső Facebook-kampányba fogott. Sikeresen. Az első nap máris 1000 megosztást hozott. Aztán 2 nap alatt csaknem 3300 –an osztották meg és rengeteg helyről kapott értékelhető ötletet, választ. Végül több mint 100 értékelhető ajánlat futott be. ”Hirtelen nagyon beindultak a dolgok, egyfolytában új üzeneteket jelzett a Messenger. Sokan jelezték például, hogy hol, kitől hallottak épp gyakornokokat kereső cukrászatokról - de voltak olyanok is, akik csak bíztattak és gratuláltak az ötletemhez.

A Facebookra feltett poszt így nézett ki:

"Ok,lassan feladom,hogy talaljak egy cukraszdat,ahol letolthetem a 496 ora szakmai gyakorlatot. Ugyhogy feladok egy hirdetest.

"Cukrasz nebulo keres Kecskemeten és kornyeken vagy Budapesten olyan cukraszdat / cukraszuzemet,ahol megtanulhatja e csodas szakma csinjat-binjat. Rigo Jancsit ugyan meg sosem sutott,de az afonyas sajttortaja és az olasz mogyorotortaja messzefoldon hires. Nem gond neki a korankeles,kemeny csaj O,a nap vegen is olyan szeles a mosolya,mint a kepen. Lehuzott par evet a vendeglatasban mar,igy nem fog hisztizni,ha takaritania/mosogatnia is kell. Ha valaki esetleg pont ra var,ne habozzon irni."

Bovebben itt: http://szofika-a-konyhaban.blogspot.hu/?m=0

Szoval a megosztasokat megkoszonom,hatha ramtalal az alomhely :) Hogy egy kicsit inspiraljalak Titeket,a megosztok kozt kisorsolok egy tortat majd. :) Becsszo!!"

Sorban elkezdtek szállingózni a konkrét céges megkeresések is, köztük a legnagyobb nevekkel. Tényleg elmondhatom, hogy végül már a szakma krémje keresett meg a lehetőségekkel. Írt például a Zsiday és a Gerbeaud is. Aztán azon vettem észre magam, hogy már én válogathatok a rengeteg ajánlat közül. Ami, érthető módon, nagyon jól esett. Igyekeztem is minden cukrászdának személyesen válaszolni.” Juditot még egy rejtvényújság tulajdonosa is megkereste, hogy nincs-e kedve recepteket írni a kiadvány egyik rovatába. Annyit azért hozzátett: a szakma legnagyobb nevei a biztonság kedvéért CV - t is kértek tőle. 

Így választotta ki a helyet

A gyakorlati hely keresést leleményesen a saját javára fordító Judit a legmegfelelőbb cukrászda kiválasztásánál több szempontot is figyelembe vett. Nagyon fontos volt például számára, hogy mit tanulhat majd ott. ”Miután már válogathattam, alaposan végignéztem, mit ajánlanak, milyen honlapjuk van és hogy milyen a presztízsük. Fontos volt emellett az is, mit tanulhatok majd ott és hogy az mennyire illeszthető bele az iskola tanmenetébe. Sok olyan divatos, újhullámos cukrászda van például, ami nagyon látványosan dolgozik és ad a vizualitásra - de nem biztos, hogy nekem való, mert nem foglalkozik olyan süteményekkel, amelyeket a vizsgáimon el kell majd készítenem.

A pesti Európa Kávéházat választotta

Végül a szintén neves Európa Kávéház és Cukrászda mellett döntöttem.” Az elmúlt napokban Judit így meg is kezdhette a cukrászdában a gyakorlatot. De ha nem lépett volna ilyen kreatívan, talán még ma se gyakornokoskodhatna.

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo