Nincs olyan óvodás vagy kisiskolás, akit ne bombáztak volna valaha a felnőttek a szokásos "Mi leszel ha nagy leszel?"  kérdéssel... Egy mexikói üzletember az ötletet kreatívan továbbgondolva viszont  speciális  élményparkokban teszi közelről megtapasztalhatóvá a szakmákat,  már négy - öt éves kortól. Íme a KidZania és a hazai MiniPolisz.

A gyerekek többségének korábban legfeljebb színes gyermekkönyvek vagy a Tesz Vesz város lapjainak kalandjai adhattak némi képet szakmák terén a távoli jövőről. Egy tehetős mexicói üzletember, Xavier Lopez Ancoma viszont nagyon kreatívan gondolta tovább az élményparkok, a játszóházak, a szakmatanulás, az oktatás és a pályaorientáció tematikáját. A GE egykori alelnöke - elsőként '96-ban startolva a KidZania gyerekparkok ötletével  - a "tanulva szórakoztatás, szórakozva tanulás" kategóriájában az edutainment fogalmát is megteremtette.

Az edutainment parkok hamar meghódították a világot: az első, 99'-es Santa Fe-i parkot továbbiak követték a szintén mexico-i Monterrey-ben, majd 2010-től már Dubajban, míg 2013-ra már Kuala Lumpur-ban és Bangkokban is elérhetőek voltak. Hamarosan pedig az USA és Szingapúr következhet a sorban.

Mint egy felnőtt világban

Az üzletember kreatív ötlete a következő: rendezz be 4-12 éves gyermekeknek a mászókák és a csúszdák helyett inkább a felnőtt szakmákba, hivatásokba betekintést nyújtó szórakoztató parkot. Méghozzá élethű, korukhoz passzoló méretarányos környezetben, valódi eszközökkel, kellékekkel, munkaruhákkal, díszletekkel. A KidZania élményparkokban így - nyilván felnőtt mentorok felügyelete és szakmai útmutatásai mellett -  egy mini társadalom hétköznapjait próbálhatják ki a gyerekek. Taxissal és bolti eladókkal. Butikokkal, fodrásszal és fogorvossal. Buszvezetővel és repülőtérrel, postással és rendőrőrssel, étteremmel és pékséggel, vasutasokkal, mozdonyvezetőkkel. És a felsorolás hosszan folytatható, hiszen az élményparkokban közel 100 szakmába kóstolhatnak bele a gyerekek - ha akarják, bepillathatnak egy kórház mindennapjaiba, sőt még TV és rádió - stúdiókban is ízlelgethetik a média-közeli hivatásokat.

A kicsiknél sláger a tűzoltó, 10 év felett a híres sportoló, művész

"Tulajdonképpen életkor szerint változik, mikor melyik szakma szimpatikusabb a gyerekeknek. Míg kisebb, kb. 4-6 éves korukban jobbára a rendőrtiszt - tűzoltó - szerelő trió a nyerő, a 10 év felettiek már inkább lennének atléták, sztársportolók vagy közismert művészek. Emellett a szakácskodást, a pizza-készítést vagy épp az édességgyártó manufaktúrákat is nagyon szeretik, ez mindig sláger" - mondta el Xavier Lopez Ancoma a CNBC stábjának, hozzátéve: minden KidZania alkalmazkodik a regionális körülményekhez. Így például míg Mexico-ban tacot és tortillát, addig Japánban már sushit készíthetnek a például a szakácskodásba is belekóstoló gyermekek.

Budapesten is van ilyen kezdeményezés

A KidZaniától függetlenül, Magyarországon is létezik már oktatási, egyben kikapcsolódási céllal létrehozott, szakma-kóstolgatási lehetőséget kínáló MiniPolisz a gyermekeknek. A budapesti Central Passage emeletén berendezett mini-plázában például, a külön a részükre kialakított mini standokon a gyerekek játszhatnak például bankárt, értékesítőt, fogorvost, autószerelőt, drogériai és élelmiszerbolti eladót, de fodrászt és pizza-pultost is.

”2011-ben, már a válság vége felé, kreatív stábunkkal ötletelve mindenképp olyan családi kikapcsolódási lehetőséget szerettünk volna teremteni, amely a közös időtöltésen túl még egyfajta hasznos oktatási jelleggel is bír. Így jött a MiniPolisz ötlete - ahol a gyerekek szabadidős tevékenységként foglalkozásokat próbálhatnak ki, de a játékba a szülőket is bevonva, közösen gyűjtögethetik az élményeket” - mondta el Máté Xénia, a MiniPolisz vezetője. A polisz egyébként itthon is lelkes támogatókra talált - többek közt a Fundamenta, az Aldi, a MetLife, az Agip és a DM ”részéről. Akik a szakmákra jellemző tárgyi környezetet, kellékeket is biztosítják a játszva tanuláshoz.

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.