Területükön sikeresek. Munkájukkal, hozzáállásukkal mintát adnak közösségüknek. Az utóbbi években a HelloKarrier magazinban sok ilyen személyt és történetet mutattunk be. A Nemzetközi Nőnap apropóján most 10 olyan nőt emelünk ki, akik szerintünk inspirálóak. Akiktől lehet tanulni kitartást, bátorságot, a munkához való hozzáállást, vállalkozói szemléletet. Akadnak közöttük sportolók, üzletasszonyok, bloggerek, az önkéntes munkában jeleskedők.

Facebook játékunkat itt találjátok →

Balogh Enikő (Aranyanyu-díjas önkéntes) - mindig azt nézi, kinek tud segíteni önkéntesként

Debreceni orvostanhallgató, akit a jótékonykodás, az önkéntes segítségnyújtás nem csupán megindító online posztok és like -ok formájában érdekel. Hanem tesz is a jó ügyekért, amint csak alkalma nyílik rá. Így amikor épp nem tanul, vizsgára készül vagy dolgozik, gőzerővel pásztázza a közösségi oldalakat és a jótékonysági felhívásokat, hol, miben, kinek tudna segíteni. Volt már a debreceni Angyalbörzén gyermekek kívánságait teljesítő jótündér, adományozott már hajat is parókához daganatos gyermekeknek. ”Egyáltalán nem élem meg teherként ezeket a helyzeteket. A jótékonyság mindig pozitívan tölt fel, így örömmel teszem.”  A jó példa pedig ragadós: vannak, akik már nála érdeklődnek, hol és miben segíthetnének a rászorulókon. Enikő nem véletlenül lett a Hétköznapi Hős 2015 verseny győztese és jutott 2016-ban is a Richter Aranyanyu - díj legjobbjai közé az egészségügyi dolgozó kategóriában.

Bihari Viktória (blogger, content írást oktató) - felépítette magát a közösségi médiában

 

Blogger, író, humorista, online marketing szakember, a Content School Budapest alapító-ügyvezetője, a Tékasztorik főszereplője. Filozófusként kezdte. Hogy aztán a váratlanul rázuhanó pánikbetegség térdre kényszerítse. Az eredetileg újságírónak, szövegírónak készülő Viki évekig mozgott kényszerpályákon: dolgozott nyomdában, söprögetett popcornt, volt gyorséttermi és butikos eladó is. A fordulatot a lakhelyétől két utcára lévő videotéka hozta: nem lehetett nem blogba önteni a fura ügyfeleket és az élet humoros oldalát. Amelyekből hamarosan gigantikus rajongótábor, könyv, reklámszövegírói majd kreatív igazgatói állás kerekedett. A közönség aztán a Facebookra is követte. Tavaly ősszel content-school-t alapított, ahol kreatív írást és tartalomgyártást oktat. Ráadásul ma már nem popcorn-söprés miatt kell moziba járnia. Életéből Tékasztorik címen vígjáték készült közösségi finanszírozással. A film a februári bemutató óta teltházzal megy.

Hosszú Katinka (Iron Lady) - háromszoros olimpiai bajnok, üzletasszony, márkaalapító

Háromszoros olimpiai, ötszörös világ, - és tizenháromszoros Európa-bajnok magyar úszónő. Gyakorlatilag minden viadalából győztesen kerül ki: elsőként világcsúcstartó az összes vegyesúszó számban. Eredményességük férjével és edzőjével nem csupán az úszómedencék világára és sikeres magánéletükre terjed ki. Shane Tusuppal vállalkozást alapítottak. Az általuk létrehozott Iron Lady márkát is közösen építik fürdőruhával és étrend-kiegészítővel - ám webáruházukban saját márkás póló, sapka, bögre és poszter is elérhető, akárcsak a pop-sztároknál. Karrierútjáról motivációs könyvében - Iron Lady, az átalakulás - is beszámolt. Az úszónő karriertippjeivel 15’ őszén a HelloKarrier - t is megtisztelte, ahol elmondta: eredményessége részben annak köszönhető, hogy a versenyeken elsősorban nem a megcélzott érmekre, hanem az időeredményekre koncentrál.

Hozleiter Fanny (író, motivációs előadó) - elsöprő életkedv és optimizmus

Hozleiter Fanny Mosolyka kerekesszékes blogger, író, motivációs előadó. A betegsége miatt kerekesszékkel élő lány állapota mellett/ellenére is elsöprő életkedvvel, optimizmussal és humorral rendelkezik. A 88’-ban született tehetség életében ez a stratégia mindezidáig életmentőnek bizonyult. Ars poetica-ja: ”minden csak rajtunk múlik és a pozitív hozzáállás a leglehetetlenebb helyzeteken is képes átsegíteni az embert.” Fannynak eddig 2 könyve jelent meg: a 2014-es bestseller, a Te Döntesz és a Lélekkód, melyet már férje, Sándor ihletett.

Koleszár Szilvia (Skool, Kódgarázs) - lányokkal szeretteti meg a programozást

Miközben a vállalatok zöme konferenciákon aggódik a hazai munkaerőpiacról hiányzó 24 ezer IT-s miatt, Szilvia úgy döntött, érdemben is megpróbál valamit tenni a helyzet kezeléséért. Eredetileg kutatói ösztöndíj-program keretében látogatott el az USA-ba. Ám adatgyűjtés közben találkozott a Black Girl’s Code programmal, melynek során hátrányos helyzetű fiatalokhoz igyekeztek közelebb vinni az IT és a programozás világát. Szilvia annyira beleszeretett az ötletbe, hogy eldöntötte: Magyarországon ő is létre fog hozni hasonlót. És ha már a lányok úgyis alulreprezentáltak a területen, a jövő nemzedékének csinál kedvet a szakmához.”8-12 éves kor tájékán még könnyebben lehet az érdeklődésüket a terület felé terelgetni.” A Google Ground - on elérhető Skool képzései iránt akkora érdeklődés mutatkozott, hogy a 2014-es alapítás óta már 1000-nél több lány vett részt a kurzusokon, az IT-s világ presztízs-vállalatai is bekapcsolódtak és Szilvia ma már főtevékenységként orientálja a lányokat az IT-világ felé.

Minya Viktória (Hedonist) - bármikor megtalálhatod álmaid hivatását, ő parfümőr lett

A világ szinte egyetlen, szakmai szinten is komolyan jegyzett női parfümőrje. 2009-ben alapított saját márkája, a Hedonist egyből a szakma élvonalába repítette. A sikerhez vezető út első lépcsőfoka pedig pont egy Erasmus-ösztöndíj volt. Viktória eredetileg Bécsbe készült, de ez nem jött össze. Franciaország viszont igen. Ahol a téli szünetben lapozgatott parfüm-lexikont lapozgatva döbbent rá: megtalálta álmai hivatását. Sztorijának fontos tanulsága: nem kell mindig görcsösen ragaszkodni az eredeti elképzelésekhez. Mert a B-terv néha jobban sikerül, mint az elsőként ideálisnak gondolt.

Szalai Nóra (5Perc Angol) - a nyelvtanítást és a médiát kapcsolta össze

 

Az 5Perc Angol print-magazin főszerkesztő-tulajdonosa. Férjével közös vállalkozásukat nyelvészként és pedagógusként vitték sikerre. Első ingyenes, napi ötperces nyelvleckéiket 2003-ban gyártották le. Amelyek iránt akkorára nőtt az igény, hogy hamarosan 2 kötetben majd 2009-ben magazin formájában is testet öltöttek. Nóra cseppet sem tagadja: hajlamosak a maximalizmusra - de vállalkozóként is úgy gondolják, hogy folyamatosan tanulniuk, fejlődniük kell, ha a legjobbat szeretnék nyújtani. Ehhez viszont szeretni is kell, amit csinálnak. Másként ugyanis nem lehet eredményeket elérni.

Szász Emese olimpiai bajnok: „Nem úszhatod meg a göröngyös utakat”

Az olimpiai bajnok párbajtőr-vívó diákként eleinte az úszás világában szeretett volna elmerülni. Ám meggondolta magát: inkább olyan sportágat választott, amelyet az órarendjével hatékonyabban összehangolva a tanórák után is űzhet. Ötletét siker koronázta: eddigi sportpályafutása során 11 arany, 15 ezüst és 10 bronzérmet gyűjtött. A riói olimpiát tavaly augusztusban egyből arannyal nyitotta. Emese egy tavaly őszi közönségtalálkozón - utalva egy 2008-as vádlisérülésre is, amely egy darabig hátráltatta őt a felkészülésben - úgy fogalmazott: ”Többször voltam holtponton. Volt, hogy majdnem feladtam. Na, ez az, amit nem szabad! Sőt! Pont ilyenkor kell felállni a padlóról és csak azért is megmutatni, mire vagyunk képesek! Egyszerűen nem lehet megúszni a göröngyös utakat, ha az álmaidért küzdesz.”

Varga-Darabos Andrea (Manna Szappan): Ne várj a tökéletes körülményekre”

A gyermekvállalás a legtöbb nőnél komoly fordulópont a további karrierútra nézve. Varga-Darabos Andreánál, a Manna Szappan tulajdonos-ötletgazdájánál sem volt másképpen. Azért is kezdte el 2010-ben, mert gyermeke ekcémás kiütései ráébresztették: a piacon bizony jócskán hiány van a természetes alapanyagokból készült, színvonalas termékekből. A ma már 100 főnyi alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás tulajdonosa férjével együtt határozottan vallja: nem szabad arra várni, hogy tökéletesek legyenek a körülményeink. A legtöbb, amit egy vállalkozó tehet, hogy elkezdi csinálni a dolgokat. Aztán megpróbálja jobbá és jobbá tenni minden nap.

Vida Ágnes (Gazdagmami.hu) - munkanélküli kismamából mintavállalkozó

Pszichológus, üzletasszony, vállalkozónő, író, online marketing szakértő. Mindig élénken foglalkoztatta a kreativitás, az önmegvalósítás, de ő is gyermekei születése után, a munkanélküli kismamaságból kitörve tudott sikeres vállalkozóvá válni. Karrierjét   kismamabloggal, sorstársai kérdéseinek megválaszolásával kezdte. Ma már online marketing tanácsadásból, tanfolyamokból, info-termékekből és írásból élő, sikeres vállalkozónő. Akinek annyira szívügyei a sikeres vállalkozások, hogy tudásmegosztás, tapasztalatcsere céljából havonta egyszer ingyenes Vállalkozónői Kerekasztalokat is tart. Amelyeken az érdeklődők közösen dobnak fel és vitatnak meg új kihívásokat. Ági vallja: szuper a nyitottság, a tanulás, a folyamatos önképzés és az érdeklődés – csakhogy rengetegen akadnak el ott, hogy végül gyakorlatban nem merik kipróbálni a tudásukat. Pedig a sikerhez merni kell bátran lépni.

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo