Megvan az Év Trolibusz, - és az Év Autóbuszvezetője! A Budapesti Közlekedési Központ győztest hirdetett. Előbbi egy már 96’ óta rendületlenül dolgozó háromgyermekes családanya, Harkai Józsefné Judit - utóbbi pedig szinkronszínész is: Garamszegi Gábor például Hodor magyar hangja a Trónok Harcában.  A díjazottak a presztízs mellett egy ráckevei wellness-hétvégével lettek gazdagabbak.

"Köszönöm szépen az elismeréseket, tényleg ünnepnap számomra a mai. És valóban köszönettel tartozom az utasoknak, akik jelöltek majd szavaztak rám - magamtól eszembe sem jutott volna hasonló megmérettetésen részt venni” - nyilatkozta rendkívül szerényen az újságírók és a vakuk gyűrűjében nem mellesleg Dennis Hopper magyar hangja. 

Szeret kertvárosi járatot szeret vezetni

Garamszegi Gábor, a Szép Ernő Színház színésze egyébként 2013 óta sofőrködik, leginkább a 250-es busz vonalán találkozni vele. Aki munkájáról diplomatikusan leginkább úgy fogalmaz: azért választotta, mert a színészet azért nem teljes idejét tölti ki. ”Leginkább tényleg a kertvárosi járatokat kedvelem, hiszen ezeken általában elég családias a légkör. Sok itteni utasomat szinte régi ismerősként köszönhetem. Egyébként itt, a volán mögött se mindegy, hogyan, milyen stílusban szólítom meg az utazóközönséget.

Várják a jó szót az utasok

Garamszegi Gábor a Trónok Harca mellett a csúcsforgalomban is harcol

Mivel az utasok a legkülönfélébb élethelyzeteket, munkanapokat követően szállnak fel egy-egy buszjáratra, sokuknak pedig ki tudja, milyen bánata van, öröme van, sokan egy idő után már várnak is pár jó szót a sofőrtől.” Ugyanakkor az odafigyelés is legalább ennyit nyom a latban. Volt rá eset, hogy Gábor vonalán épp borfesztivál zajlott. ”Ilyenkor óhatatlan, hogy látsz illuminált embereket a buszon és a buszmegálló környékén is. És akkor sem fordíthatod el a fejed, ha baj van. Velem is előfordult már, hogy leszálltam a buszról, földön fekvő részeg miatt. És nem is mentünk addig tovább, amíg nem gondoskodtam a számára szakszerű segítségről, mentőről.” Garamszegi tényleg gáláns - és nemcsak az utasokkal. A jutalom gyanánt kapott wellness-hétvégét egyből fel is ajánlotta egy kollégája számára.

Gábor egyébként tényleg sokoldalú. Amellett, hogy szinkronizál, továbbá játszott a Légy Jó Mindhalálig és a Valahol Európában  színdarabokban, még pszichológiai abszolutóriumot is szerzett. A háromgyermekes édesapának így már csak az államvizsga hiányzik a diplomához.

Juditot az apai minta vitte a trolibusz felé

Juditot, az Év Trolibuszvezetőjét viszont már kislányként teljesen magával ragadta a buszok és a busz-pályaudvarok világa. ”Édesapám is trolit vezetett és előfordult, hogy magával vitt a munkába - így mindjárt a buszon játszhattam buszvezetőst. ” Így teljesen természetesnek vette, hogy később, felnőttként ő is hasonló pályát választana: ennek ellenére nem lépett egyből.

Harkai Józsefné Judit már gyerekként buszvezetőset játszott szintén buszsofőr édesapjával

18 évesen még pénzzel foglalkozott a Borsod Volánnál

”Felnőttként egy ideig azt hittem, kinőttem a buszozás iránti szenvedélyemet, ezért választottam eleinte kicsit másfajta szakterületeket. 18 évesen, érettségi után például a Borsod Volánnál, forgalmi pénztárosként kezdem: hozzám tartozott, hogy elszámoljak a járművezetők által a műszak után leadott bevételekkel.”  Judit volt még „menetlevél-órázó”, de diszpécser is a FÉG-nél. Igazából ekkor is a buszok érdekelték. ”Évekig készültem rá, de nem mertem egyből elszánni magam. A diszpécseri munka után viszont már tudtam, hogy ez lesz az utam és a BKV-nál szeretnék dolgozni. Ahol már azzal fogadtak, hogy indul trolivezető-tanfolyam. Egyből igent mondtam. Aztán maradtam és nem bántam meg.” 

Zuglóban a 77-es vonalán találkozni vele

A zuglói 77-es troli járművezetője szerint egyébként a jó munkavégzés nem igényel túl sok extra tennivalót. Elég ”mindössze” segítőkésznek és udvariasnak lenni. Amiben az évek alatt megszerzett szakmai rutin is sokat segít. ”Oda kell figyelni és tudni kell kezelni az utasokat, mert őket is rengeteg külső hatás érheti egy nap. Éppúgy, ahogy a buszvezetőnek úgy az utasnak is lehet rosszabb napja. Lehet, hogy fáradt, de lehet sietős is az útja. Így tényleg alapvető az emberség - például magától értetődik, hogy nem hagyom ott és segítek, ha nehezen mozog vagy sok a csomagja. Néha ennyi is elég - és így szívesen viszonozzák a buszvezető mosolyát is.”

200 sofőr neveztek a versenyre

A BKK Zrt. egyébként a járművezetők ”nagyobb társadalmi elismertsége és megbecsülése” érdekében indította a versenyt, hiszen ”elsősorban mégiscsak ők képviselik a fronvonalban a vállalatot a nagyközönség előtt.”  A verseny először 200 fős mezőnnyel indult: aztán ez csökkent menet közben 33-ra majd később 8-ra. A verseny az összesítésben végül a teljesítményt alapul vevő vezetői ajánlások, illetve a közönség ajánlása, továbbá a kollégák egymásra is leadott szavazatai alapján dőlt el.  ”A jelöltek videóit 500 ezren tekintették meg a közösségi oldalon és csaknem 10 ezren adták le a voksaikat az általuk legjobbnak tartott járművezetőkre. Ez még nem vetekszik PSY Gangnam Style  -  jának letöltésszámával, de mindenképp kiváló eredménynek tartom” -  mondta el az eredményhirdetésen Dabóczi Kálmán vezérigazgató. 

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.