25 ország több mint 1000 indulója közül Szabó Zoltán nyerte meg a GE globális kódfejtő versenyét. A nem egész két hét leforgása alatt megoldott feladványok 10 ezer dolláros fődíjat jelentettek a kódokat elsőként megfejtő 29 éves fizikusnak.

Az online zajló, háromfordulós verseny indulóinak az volt a feladata, hogy megfejtsék, miről beszélgetnek a GE számítógépei és berendezései * bináris nyelven - majd ezt követően lépjenek tovább a következő szintekre. És bár Zoltán lett az a versenyző, aki mindhárom forduló helyes megoldását elsőként szállította a nemzetközi mezőnyben, a konkrét  megfejtéseket itt nem ismertetjük, hiszen a verseny a többi helyezésért még tart. Annyit azonban elárult: a játék első két feladata még viszonylag könnyű volt. A legnagyobb kihívásnak a harmadik bizonyult: ennek megfejtése már két hétig tartott.

Kódfejtés: hobbiból nyert 10 ezer dollárt

Szabó Zoltán, a 10 ezer dolláros fődíj nyertese. Fizikus, de a kódfejtés és a programozás is jól megy

A BME-n végzett mérnök-fizikus többféle motivációtól vezérelve vágott neki a kihívásnak. ”A neten szörfözgetve bukkantam rá a felhívásra. Ami egyből felkeltette az érdeklődésemet, mert már a verseny banner-e is csak a kódolással foglalkozók számára volt értelmezhető. Én pedig hobbi-szinten egyébként is sokat foglalkozom kódolással: ami másnak például a keresztrejtvény-fejtés, az nálam a kriptográfia, a kódolás.” Az már csak hab a tortán, hogy a kihívás pont időben érkezett: a kreatív feladatok épp jól jöttek ahhoz, hogy felfrissítsék a fiatal fizikus elméjét doktorija írása közben. A reál-beállítottságú fiatalembert egyébként más IT-s feladatokkal se nagyon lehet zavarba hozni. ”A programozással is boldogulok, ha hirtelen valamilyen feladathoz szükségem van rá.” Szakmáját pedig egyértelműen szerelemből választotta: "Mindig reál-irányultságú voltam  - és bár a humán tárgyak is jól mentek, egyértelmű volt, hogy azt fogom választani, amivel most is foglalkozom." 

San-Francisóban is networkingezhet a nyereménnyel 

A jelenleg a csillebérci Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet fizikusaként dolgozó Zoltán a 10 ezer dolláros fődíj mellett a GE Minds + Machines San-Franciso-i konferenciáján is részt vehet majd novemberben.

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.