Kell diploma a karrierépítéshez vagy sem? Bölcsész vagy mérnök? Humán vagy reál a nyerő? Még jóformán véget sem ért a Magyar Tudósok körútján rendezett idei Pont Ott Party, ezek a kérdések azonnal felrobbantották a közösségi oldalakat. A HelloKarrier-nek nyilatkozók viszont arról számoltak be: akár mérnöknek, akár tanárnak mennek, szerelemszakmákban tanulnak tovább. A pénz csak ezután következik a sorban.

"Nem tudom, hogy bírom ki, ha a helyzet tovább fokozódik. Ha végképp nem megy, legfeljebb iszunk egy sört" - tanakodik két lány, a party bejáratánál. Ám róluk hamar kiderül: most másoddiplomáztak és puszta érdeklődésből jöttek ponthatárokat nézni. Csak egyikük tervezte picit "túl" az időjárás-előrejelzés miatt a szerelését egy bokacsizmával. A stressz így főként ennek szólt. A büfésorok viszont már tényleg tele esélylatolgató diákokkal. "Nem tudom, mit lesz, ha nem sikerül"-aggódik egy srác."Nyugi, tuti sikerül"- kontráznak rá a barátai. 

Többen már előre innának a medve bőrére

Már esőben várva-ázva, de még a ponthatárok előtt

A beléptetésen, a kordonokon túl, a programsátrakban is tapintható a feszültség. A színes babzsák-foteleken ülve, bő két órával az "eredményhirdetés" előtt például többen is idegesen, egymás kezét szorongatva kucorognak és próbálják meg átvészelni a ponthatár-hirdetésig hátralévő időt. Mások inkább lazasággal szeretnének  feszültséget oldani: többen olyan lelkesen ünnepelnek, mintha már tudnák a pozitív végkifejletet. Persze van, aki okkal bizakodó. "Nézd, őszintén szólva nem tartok a ponthatároktól. Idén kb. 50 ponttal van többem, mint ami tavaly kellett volna a bejutáshoz. Annak elégnek kell lennie" - tűnődik a 23 éves Berni. Aki egyébként HR-szakra készül a BGE-n. "Nagyon érdekelnek az emberek és szívesen készítenék velük interjúkat. Például arról, hogy szerintük hol tart most a divat és hogy adnák el a vevőinknek a ruhákat." A kérdés nem véletlen: ő most is dolgozik, egy divatlánc üzletében.

SMS-ben is értesítik a diákokat a felvételi eredményekről

A vizsgadrukkon és az esélylatolgatáson túl különben teljes party-hangulat van. A nagyszínpadon a Margaret Island maximális hangerőn, de a többi programsátorból is folyamatosan zene szól. "Ez a kedvencem tőlük, jó lenne, ha eljátszanák majd még egyszer"- nyitja meg lezseren tájékoztatóját Stéger Csilla, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese. Akitől a diákok például megtudhatták: a ponthatár-kihirdetés után legkorábban kb. két órával, sms-ben is kapnak majd értesítést az eredményről. "Ez még nem hivatalos végeredmény, de 99%-ban biztosnak tekinthető." De megtudhatták azt is: frissdiplomásként a diplomaszerzés utáni 20 év alatt legalább a tanulmányok idejével egyező időt itthon kell majd magyarországi munkahelyeken tölteniük. "Ezt az időszakot nem kötelező egyhuzamban letölteni. A kötelezettség megszakításokkal, több részletben is teljesíthető" -tette hozzá. "És mi van, ha valaki nem a szakmájában talál állást?" -vetődik fel többekben is. A kérdés jogos. A válasz: ez nem baj. Ám az itthon töltendő évek száma ettől még változatlan.

Ponthatár-hirdetés az extázistól a letargiáig

"Sikerült bejutnunk az ELTE-re!" Bogi és Rebeka örömselfie-t komponál a siker tiszteletére

Aztán eljön a várva várt este 8 óra. Szemerkélő esőben, tarka esernyőkkel, de izgatottan. És a hangulat-spannoló DJ, majd a kilencvenes évek slágereinek dübörgésére - partyzenétől a Tankcsapdáig szinte mindenre - megindulnak a számoszlopok. És ezzel párhuzamosan a tömegben is a reakciók. Az extatikus ordítástól a szomorú letargiáig van itt minden. "Sikerüüüüült !!! - kiabálja lelkesen összekapaszkodva meg táncolva a tömegben Rebeka és Bogi. Előbbi az ELTE TTK-ra, utóbbi a BTK-ra fog járni ősztől. És mindjárt lelkes öröm-selfie is készül, stílusosan. Mellettük egy leendő mérnök és egy rendészeti szakos srác viszi a show-t. Ők például akkora extázisba estek, hogy minden TV-stáb őket fényképezi, miközben Bon Jovi-ra tombolnak.

Edo másodéves. Ő már mentorként reklámozza a biológia szakot

Sikeres felvételizők: mind szerelemből választottak szakot

"Felvettek a járműmérnökire, nagyon elégedett vagyok az eredménnyel"- újságolja büszkén János, már a rét közepén, a keménymagtól kicsit odébb. "És hogy miért mentem épp oda? Hát mert gyerekkoromtól kezdve autómániás vagyok. El se tudnék képzelni magamnak mást, persze hogy a BME-re jelentkeztem." Akárcsak Viktor. "Mérnök-informatikus leszek, évek óta erre készülök. És most végre sikerült."

"It's my life!" extázis, Jon Bon Jovi-ra. Most már biztos a mérnöki és a rendészi szak!

És mert a fiúk nem is tudják, hogy pont a legkelendőbb szakmákat választották, ez nem is volt szempont a jelentkezésnél. "Olyat akartam, amiben jól érzem magam, ami én vagyok. Nem a pénz volt számomra az elsődleges"-magyarázza János.

Ugyanígy van ezzel Szofi is. Ő is ünnepel: ősztől történelem-magyar szakos tanárnak készülhet majd. "Most nagyon örülök, mert pont annyi pontom volt, mint amennyi a szakomhoz kell. Se több, se kevesebb. Amikor pedig azt kérdezik, hogy tényleg tanár akarok-e lenni? Igazából a kérdést sem értem. Ez számomra szerelemszakma. El sem tudom képzelni, hogy valami mással is akarjak foglalkozni."  

Ponthatár néhány szakon

Budapesti Corvinus Egyetem             Nemzetközi gazdálkodás                         460

Budapesti Corvinus Egyetem             Alkalmazott közgazdaságtan                    458

Budapesti Corvinus Egyetem      Nemzetközi gazdálkodás (angol)                     460

Budapesti Corvinus Egyetem        Nemzetközi kapcsolatok                               465

Budapesti Corvinus Egyetem        Kommunikáció és médiatudomány                 455

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem    Mechatr. mérnök             458

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem   Mérnökinformatikus            370

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem   Gépészmérnök                   380

Budapesti Gazdasági Egyetem                                    Turizmus-vendéglátás        428

Eötvös Loránd Tudományegyetem                             Jogász                               460

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.