Gyermekeid vannak, de a kicsik kedvenc mesekönyveinek se szeri, se száma? Egy már felfutóban lévő fiatal startup applikációba sűrített egy csomót: és az ötlet Kelet-Közép Európa legnagyobb versenyén, a CEE Lift Off döntőjében 45 millió forintos cégfejlesztési támogatást ért és nyert. És jó példa arra, hogy megéri ott is újdonságokkal kísérletezni, ahol mások eddig nem mertek.

Kisgyermekes szülőként nem kis kihívás megoldani, hogy a kedvenc gyerekkönyvek mindig kéznél lehessenek valamilyen formában. A BookRKids startup lényegében ezt orvosolta egy applikációba csomagolt komplett gyermekkönyvtárral. Az ötlet így 23 ország 148 indulóját utasította maga mögé és nyert a véghajrában 150 ezer eurós támogatást a Brain Bar Budapest rendezvényén.

Nem világmegváltó ötletből lesz sikeres vállalalkozás

Karányi Dániel és Horváth Dorka, a BookRKids startup alapítói. Egy egész gyermek-könyvtárat sűrítettek egyetlen app-ba. Ötletüket 150 ezer euróval díjazták egy startupverseny döntőjében

"Az ötletünk sikeréhez mindenképpen hozzájárult az is, hogy a csapat nem pusztán ideákat kergető álmodozóként, hanem már létező céggel, termékkel és meglévő ügyfelekkel indult a nemzetközi versenyen" - mondta el a HelloKarrier-nek Horváth Dorka, a gyermekkönyv-piacot egyedi látószögből megközelítő startup-alapító. A cég a versenyszerepléskor már több mint 2 ezres előfizetői táborral is rendelkezett. Amit viszont nagyon lényegesnek tart: a sikeres startup-hoz nem feltételenül extrém, világmegváltó ötletek kellenek. Hanem olyasmi, ami - amellett, hogy megvalósítható - a leendő vevőket is érdekli és szívesen fizetnek a szolgáltatásukért."Sokan ott rontják el az ötletelést, hogy valami megvalósíthatatlan, de érdekesnek hangzó projektbe ölik az energiájukat. Nyilván szuperül hangzana egy fapados repjegy árával prémium Mars-túrákat szervezni, de ez sajnos nehezen megvalósítható" - érvel Dorka.

Számára eddig sem volt ismeretlen a kiadók és a digitális média világa. "A Budapesti Corvinus Egyetemen végeztem pénzügyi területen, később média, - és társadalomkutató doktoranduszként kutattam az e-learning területét. A BOOK Kids társtulajdonosa Karányi Dani pedig korábban digitális reklámokkal is foglalkozott. Így mindketten elég jól ismertük, hogy merre, milyen irányba tart az online médiak" - mondta el a mindemellett újságírói előélettel és brüsszeli szakmai tapasztalatokkal is rendelkező ügyvezető.

Izgalmassá kell tenni az e-könyvet

A startuppereknek az ötletet többek közt az adta, hogy észrevették: rengeteg tartalék van még az e-book-okban és a hozzájuk társítható fejlesztésekben, ötletekben. És mindehhez csak a korábban megszokott kereteken kell majd némiképp túllépniük. "A kiadói oldalon évek óta hevesen vitatkoznak arról, hogy mennyire válhatnak tömegesen elterjedtté az e-könyvek és hogy mennyire fogadják szívesen ezeket a termékeket a fogyasztók, hogy mennyire érdeklődnek irántuk a vásárlók.

De az e-book jobban piacot szemügyre véve azt tapasztaltuk: az e-bookokkal szembeni idegenkedés a leggyakrabban ott tapasztalható, hogy a formátum még digitálisan se nyújt sokkal többet a megszokott, nyomtatott könyveknél. És ekkor jött az ötlet: ki lehetne az e-bookot igazán izgalmas megoldásokkal - például az írott tartalom mellett hangoskönyvvel, profi audio-vizuális tartalommal, illusztrációkkal, anyagokkal - egészíteni gyermekkönyvek esetében. És mindezt olyan színvonalon, amiért az olvasó szülő már hajlandó akár előfizetőként is pénzt adni." 

Az app havi vagy negyedéves előfizetéssel használható (990 illetve 1990 forintért) és jelenleg 124 mese érhető el. Van ingyenes próbaverzió is, 7 mesével.

Csapatfejlesztésre fordítják a pénz egy részét

A BookRKids csapata jelenleg négy főből plusz alvállalkozókból áll. Így az se véletlen, hogy a versenyen nyert összegből elsősorban a csapatot szeretnék majd fejleszteni. "Most ez az egyik legégetőbb feladatunk, hiszen minden kolléga pillanatnyilag jolly-joker és mindenből a lehető legprofibb módon veszi ki a részét. Itt azért szeretném hozzátenni: aki valóban startupper vállalkozóként képzeli el a jövőjét, annál evidensnek kell lennie, hogy egy nap nem csak 24 órából áll és hogy a "műszak" nem ér véget délután 17 órakor, a napi feladatok lezárultával."

Azt pedig egyértelműnek tekinti, hogy a fennmaradásukhoz és a bővülésükhöz a továbbiakban is rengeteg munka kell majd. A nemzetközi statisztikák szerint 1000 startupból jó, ha 10 talpon marad az indulást követő években, továbbá jól prosperál a megalakulását követő ötödik évben. Azt viszont soha nem érezte, hogy nőként hátrányt szenvedve a startup-világban. "

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.