Mezőffy Tamás mester virágkötő nemrégiben nyerte meg az International Florist Organisation nemzetközi szakmai versenyt Genovában. De már erre a megmérettetésre is korábbi szakmai sikerei alapján választották ki - hiszen a harmincas éveiben járó fiatalember az elmúlt 20 évben közel 100 szakmai versenyen csiszolta a tudását és bizonyított.

A győzelem óta pedig még sűrűbben telnek a napjai, mint eddig. Beszélgetésünket követően is épp Kínába indul egy szakmai rendezvényre - ahol amellett, hogy kivételesen most ő ad át díjat, még szakma-bemutatót is fog tartani a publikumnak.

Családi tradíció folytatása

Tamás számára a kreatív szakma régi szerelem, hiszen a családi szálak révén korán "virágközelbe" kerülhetett. "Már a szüleim is komoly kertész múlttal rendelkeznek, úgyhogy nem volt akkora meglepetés, hogy végül én is ezen a terepen fogok kikötni." És bár korábban még a vendéglátás felé is kacsingatott - "a szakácsi vagy a cukrászi pálya is érdekelt egy időben" - végül a családi tradíció győzedelmeskedett. Amiben szülei is támogatták - és amit a szakember ma már cseppet sem bán.

Háromnapos versenyen bizonyított

A genovai verseny egyébként háromnapos volt. Az első nap az előkészületeké, a második és a harmadik nap már a kész kompozícióké és a technikai, továbbá a szakmai zsűri értékeléséé. "Kint, a versenyen egy segítővel közösen alkottam, ő dolgozott a kezem alá. A feladat volt többek között egy genovai piknik hangulatának illusztrációja az 50-es és a 60-as éveket jellemző életérzésben, de kellett még menyasszonyi csokrot és különféle divatkompozíciókat is készítenünk." 

Ennyit kell készülni

Az eredményekhez persze ebben a szakmában is kőkemény "edzésre" és rengeteg gyakorlásra van szükség. És időre - ami híján gyakran nem csekély kihívás jól venni az akadályokat. "A múltkori verseny előtt például, amit végül megnyertem, alig másfél hónap állt rendelkezésre a felkészüléshez, mert az országos regisztrációval picit csúszásban voltunk. Ez az időmennyiség egy ilyen nagyverseny előtt nem sok. Így a verseny előtti egy-két hétben volt, hogy napi 12-14 órán át készültem és gyakoroltam, két segítővel."

Íme Tamás egyik alkotása. Forrás: Mezőffy Tamás Facebook-oldala

A virágkötő-mestereknek egy-egy szakmai nagyversenyre legkevesebb öt-hat különféle témával és kompozícióval kell készülniük, előre megadott szempontok alapján. További kihívás, hogy a versenydarabokat eleve egy meghatározott "készültségi állapotban" kell már a helyszínre szállítani is. Ennek nyilván kézenfekvő okai vannak: ha például egy kis Polski Fiat-ot kell majd virágtengerbe borítani - ami szintén feladat volt, például egy san remo-i virágfesztiválon - akkor nem megoldható, hogy a versenyzők minden szál dekorációt helyben szerezzenek be a díszítésekhez. "Azért nyilván van virág, ami a helyszínen is beszerezhető az installációkhoz"- fűzi hozzá Tamás.

Tilos mobiltelefont használni a versenyeken

A "virágversenyeken" a pontozás is érdekesen alakul: már csak azért is, mert a pontozási rendszer inkább a levonásokra, mintsem a plusszok osztogatására épül. Pontlevonás járhat például azért, ha a zsűri úgy látja, otthon már az indokoltnál jobban előkészítették az installációk egyes elemeit. De még azért is, ha a díszítések három-négy centis magasságban meghaladják a zsűri által elvártat. A verseny amúgy is szigorú keretek között zajlik: mobilt használni például tilos - akárcsak a küzdelem ideje alatt elhagyni a helyszínt.

Hozott üzletet a jó szereplés

Tamás összességében úgy értékeli, a sikeres versenyszereplések eddig csak "hoztak a konyhára." Szakmailag és anyagilag egyaránt. "Van, hogy napjában többször is csörög a telefon, mert hallottak a versenyről. Így azt szeretnék, ha én kötnék nekik egy klassz csokrot az esküvőjükre vagy egy rendezvényre, de interjúkat is elég sokat adok újabban." De mint mondja, a sikerekért ezen a területen is kőkeményen meg kell küzdeni. "Csak az válassza a pályát, akiben van elég fantázia, türelem, kitartás, elhivatottság, szorgalom, mert nem megy másként" - mondja búcsúzóul. 

...és íme egy másik

Aki a virágkötői szakmát célozza meg, neki OKJ-s tanfolyamot kell elvégeznie, ami egy éven át tart, és 200 ezer forint körüli összegért érhető el vizsgadíj nélkül.

Névjegy

Mezőffy Tamás mester-virágkötő, világbajnok, az International Florist Organization által szervezett nemzetközi verseny győztese. Korábban, 2006-ban ugyanezen a versenyen ifjúsági Európa-bajnok, míg öt éve, Havirovban legjobb magyarként az ötödik helyen végzett. Tamás már 20 éve foglalkozik a szakmával: eddigi pályafutása során csaknem 100 szakmai versenyen csiszolta tudását tökéletesre.

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.