Tóth Adrienn Magyarországon több multinál is dolgozott. Ám a monotóniába és a hajszolt munkanapokba belefáradva úgy döntött, inkább Nyugat-Európa felé veszi az irányt. Most is épp Franciaországban - egy szociális és kulturális központban -  önkénteskedik az EVS- program keretében. Ősztől viszont asszisztensként építheti tovább a külföldi karrierjét Franciaországban.

Adriennek - bár egyetemi évei alatt volt már Erasmus-ösztöndíjjal Lyonban, sőt még az ELMŰ francia megfelelőjénél is belekóstolhatott a kinti office-ok életébe néhány hónapig, Magyarországon eleinte "klasszikus", multis karrierrel indult a pályafutása.

Magyar multiknál startolt frissdiplomásként

"Egy ismert, kozmetikumokkal foglalkozó multinál dolgoztam két évig - eleinte gyakornokként, később junior termékmenedzserként. Ám ez - a cég és a munkaköröm átszervezése miatt - egyre kevésbé passzolt az elképzeléseimhez, úgyhogy váltottam. A következő cégnél is termékmenedzser voltam. Itt mosógépekbe adagolható vízlágyítókkal foglalkoztam - de se a feladat, se a cég, se a napi 13 órás munkaidő nem mutatott számomra olyan vonzó jövőképet, ami miatt érdemes lett volna hosszú távra terveznem."

EU-s támogatással önkéntesként

Igazából ekkor kezdett komolyabban foglalkozni a nyugat-európai önkénteskedéssel és a lehetőségekkel. "Először az Artemisszió egyik, főként a bevándorlókra fókuszáló programjába jelentkeztem, de oda nem kerültem be. Viszont itt hallottam először az EVS-es programokról - és nagyon megtetszett, hogy egy éven át, EU-s támogatást élvezve tartózkodhatok valamelyik, nekem szimpatikus országban önkénteskedve." (Azért érdemes tudni: a program során nem kizárólag európai helyszíneken támogatják az önkéntességet...)

Közel 20 munkaadót keresett meg direktben

Adrienn tehát klaviatúrát ragadott, majd CV-t és motivációs levelet írt az általa kiszemelt, 15-20, épp önkénteseket kereső francia munkáltatónak. Végül egy niort-i, szociális és kulturális központtal találtak egymásra. Így most a nyugati-parti országrészben dolgozik. Méghozzá egészen július végéig.

Így pezseg a közösségi élet Franciaországban

Jelmezes napközi-délután, Halloween alkalmából

"A szociális és kulturális központoknak - ezeket úgy kell elképzelni, mint egy művelődési és egy közösségi ház egyvelegét - Franciaországban komoly hagyománya van. A franciáknak rendkívül fontos a közösségi időtöltés. Olyannyira, hogy egy Kaposvár nagyságú városban is működik legalább 8 ilyen intézmény. Van bennük például színház, galéria  meg mindenféle kultúrprogram - de aki másmilyen hasznos szabadidő-eltöltési lehetőséget és társaságot keres, itt az is talál. Aztán van "egyéni-képességcsere" programokra is lehetőség. Például: ha valaki nem tud angolul, de mondjuk a főzésben szuper - vagy épp a főzés nem megy, viszont a barkácsolás igen - akkor a felek kölcsönösen oktathatják egymásnak azt, amiben profik.

De az is gyakori, hogy aki ért egy területhez, az a többieket önkéntesként tanítja - aki meg nem, az csatlakozik a tanulni vágyókhoz. De van még konyhai workshop és receptcsere is: nemrégiben például azzal foglalkoztunk, hogy bármilyen meglepő, de a csalánból kifejezetten ízletes szószokat is lehet készíteni."

Tehát van, hogy az itteni feladatokból veszi ki a részét Adrienn - míg máskor kirándulásokat, de még kismamaprogramokat is szervez a központ látogatóinak.  "Az önkéntes munkaidő nagyjából fele-fele oszlik meg az iroda és a "terep"-en zajló mindenféle szervezési feladat - például előkészítés, bevásárlás, egyéb teendők - között, egy munkanapon."

Nem stresszelnek feleslegesen

Épp Madárijesztő versenyre készülnek elő a "tudáscsere-platform" résztvevői 

Adrienn egyébként remekül megtalálta a franciákkal a közös hangot. És kifejezetten kedveli a stresszmentes hozzáállásukat, a munkastílusukat és az egészségtudatos attitűdjüket. "Sokan azt hiszik, hogy a franciák hajlamosak fennhordani az orrukat, de ilyesmit itt nem tapasztaltam. Nekem inkább az jött le, hogy bírják a lelkes, a főzésbe, a programokba is besegítő, hozzájuk mégis a saját anyanyelvükön szóló, magyar önkéntes-lányt.

Ami még nagyon megnyerő, hogy itt  szinte soha, semmin nem stresszelnek, de nagyon tudatosan terveznek - például simán van, hogy egy-másfél órás az ebédszünet. Közben viszont az "éles" munkaidőt profin, a feladatokra koncentrálva beosztják, hatékonyan töltik ki és semmi nem éri őket meglepetésként, mert a fontosabb tervezésekkel már hónapokkal előre képben vannak." Ráadásul a kinti munkakörnyezet is munkavállaló - barát. 35 órás egy-egy munkahét, miközben a munkavállalóknak a törvény szerint évi 30 nap szabadság jár.

Marad kint és képzi magát

És bár Adrienn önkéntes - szerződése július végén lejár, a 28 éves lány mégis a maradás mellett döntött. "Franciaországban, érettségi után egy, a hazai OKJ-s képzésekhez hasonló oktatási formában 2 évet tölthetnek el a fiatalok, hetente négy nap munka és egy nap iskola időbeosztással. És mivel az állam itt támogatja az átképzéseket - így azt is, hogy közgazdász diplomával angol nyelvi - asszisztensnek mehessek - ősztől én is egy ilyen intézményben dolgozom majd."       

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.