Nem kizárólag futballmeccsekre tervezte a Tiple-t a startup lelkes csapata. Egy biztos: a baráti társaság közös sportrajongói élményein és a tippelés örömén alapuló „szerelemprojekt” debütálásához a futball Eb pont kapóra jön a fiúknak.

Az alkalmazás lényege: egy gyors regisztráció. után bárki, bármely sportágban indíthat tippversenyeket vagy kapcsolódhat be a már éppen folyókba is. Az alig két hónapja startolt, ingyenes appra mostanában kezd ráérezni a net népe is: van nap, amikor egyszerre több száz új regisztrációval bővül a felhasználói kör. Az app ingyenes, nem  fizetős sportfogadás. Az ötletgazdák az app-pal mindjárt kettős élményt akartak: a meccseredmények miatti izgalom mellé a haverokkal közös vetekedést is exportálni az online térbe.

A sportszeretet és a közös szurkolás hozta az ötletet

"Mivel mind én, mind a testvéreim elég régóta foglalkozunk már informatikával, sőt, még a területen is dolgozunk, egyértelműen képben voltunk a startup - piaccal, a hasonló projektekkel kapcsolatban. Ennek ellenére a Tiple nem direkt tervezett vállalkozásként indult - eleinte eszünkbe se jutott startuppá válni. Ugyanakkor tudni kell rólunk, hogy a sportszeretet - ehhez kapcsolódóan a közös szurkolás, a meccseredmények megtippelése - már évtizedek óta az életünk része. Én például szentesi vagyok, ahol a vízilabdának hagyományosan nagy presztízse van. Sőt, a testvérem Ricsivel (Drágus Richárd, a csapat "kommunikációs vezetője") még egy csapatban is pólózik.

A Tiple csapata (balról jobbra): Pető Endre, Pető Ferenc, Schalamonek Henrik, Drágus Richárd, Pető Dániel

Fiú-testvérekként meg amúgy is mindig ment egymás között egy egészséges vetekedés, versengés - ami persze a meccs-eredmények tippelgetésében is rendszeresen megjelent. Az már Budapestre kerülve tudatosodott igazán bennem, hogy ez nemcsak ránk jellemző, hogy ezt majdnem mindenki más így csinálja. Arról nem beszélve, hogy a focit még ennél is nagyobb hype övezte a köreinkben" - mondta el a HelloKarrier-nek Pető Ferenc informatikus, a startup vezetője.

Ne papírra vagy Excelbe írjuk a tippeket

"Tulajdonképpen egy közös, társasági meccsnézés közben ugrott be, hogy amit csinálunk, azt érdemes lenne valahogy az online térre is kiterjeszteni, lehetőleg mobil appos eléréssel, mert kényelmesebb lenne. Már csak azért is, hogy ne papír-fecnikre, Excel-táblákra vagy nyomtatott mellékletekbe kelljen a tippeket felvésni, ahogy addig sok kollégám vagy barátom csinálta  " - mesél az egyébként ingyenes app kezdeteiről.

Tesztelték a piacot, aztán fejlesztettek

Az ötlet kipattanása után aztán piacfelmérésbe fogtak, hogy áll a startup világ a hasonló tematikákkal. De mivel nem találtak az elképzelésükkel mindenben egybevágót, úgy döntöttek, hogy nekilátnak a megvalósításnak is. "Ne gondoljon senki évekig tartó piackutatásra, mert az infóhoz sikerült pár nap alatt hozzájutnunk. És mivel IT-sok vagyunk, kézenfekvő volt, hogy fektessük le az alapokat, készítsük el az app-ot mi magunk. Aztán miután kipróbáltuk, teszteltük, megmutattuk másoknak és láttuk, hogy pozitív a fogadtatás, azóta állunk már tudatosabban ehhez az egészhez. Csináltunk például Facebook oldalt a projektnek, volt, hogy nagyobb baráti társaságnak is bemutattuk a Tiple-t és ajánlottuk kipróbálásra. Ami azért is fontos, mert a fejlesztéshez kellenek a visszajelzések, a jó ötletek: például az olyanok, hogy "Tetszik az app - de nem lehetne egy olyan opciót is beletenni, hogy a többiek tippjeit is lássuk? És ilyenkor az IT-s, amit lehet, méltányol és meg is valósítja."

Nem érdekel minket az ”overnight success”

"Egyelőre elsősorban Steve Jobs egyik legendás megállapítását tarjuk szem előtt, azaz: válassz olyan munkát, ami egyben a hobbid is, így soha nem kell többet dolgoznod. A projekt tehát még "szerelemprojekt" -  persze hiszünk benne, hogy kitartó munkával nagy jövő állhat előtte. ”Nem érdekel minket az overnight success, nem szeretnénk azonnal egyről a háromra jutni, ahogy mondják az elefántot is falatonként kell megenni…" - mondta el Drágus Richárd, az ötfős startup kommunikációs vezetője.

Áldozathozatal nélkül nem megy

Vagyis az egyik napról a másikra, de munka és erőfeszítés nélküli meggazdagodásban nem  hisznek a srácok. A kemény munka gyümölcsében viszont igen. Persze ezt nem mindig, mindenki viseli egyformán jól.  "Eleinte mi is többen voltunk. De nem bírta mindenki a hajtást. Voltak lemorzsolódók, akik egyelőre inkább a munka utáni haveri sörözéseket és a hétvégi strandolást választották, mert a startupozás túl nagy áldozatnak tűnt számukra a jövőbeni sikerek érdekében" - tette hozzá Pető Ferenc.

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.