57 cég és 1600 középiskolás lány aktív részvétele mellett zajlott a Lányok Napja. Az ötödik alkalommal rendezett műszaki és IT-s szakmai kedvcsinálón a HelloKarrier ezúttal a magyar alapítású, de már a világpiacon is meghatározó Ustream internetes videóstreaming szolgáltató budapesti irodájában járt. A rendezvényhez Coleen Bell budapesti amerikai nagykövet épp itt csatlakozott.

Egy komplett osztálynyi csapat várta múlt csütörtökön a technológiai cég impozáns budapesti irodájában, hogy végre bepillantást nyerhesssen a startupok, a műszaki érdeklődésűek és az IT-sok hétköznapjaiba. Ahol egyébként a nők még mindig látványosan alacsony létszámban vannak jelen.

"Az Ustream 205 fős csapatából 105-en Budapesten, míg 100-an San Franciscóban dolgoznak. A tengerentúlon főleg a sales-sel és a marketinggel kapcsolatos feladatokat végzik, az informatikai feladatok már itthon folynak. De a hazai, 105 fős csapatból egyelőre csak 8 - an vannak a hölgyek" - ismertetett mindjárt egy, az egész IT-s világot szemléletesen jellemző arányt Varró Balázs kommunikációs vezető. Aki mindjárt azt is hozzáteszi: mindebben a társadalmi beidegződések is kulcsszerepet játszanak.

Robbanás előtt a videotartalom előállítás

"A nők sokszor árnyaltabban látnak, gyakorlatiasabban ragadnak meg egy szakmai problémát" - mondta Horváth-Őri Virág (középen) az Ustream fejlesztő informatikusa.

"Szinte mindenki, a gyerekkorától kezdve folyamatosan azt hallja, hogy az autószerelő, a műszaki szakember, a mérnök, az informatikus csakis férfi lehet. Így persze nem meglepő, hogy az előítéletek miatt sok olyan tehetséges, pályaválasztás előtt álló fiatal lánynak meg se fordul a fejében az informatikai pálya, akiből egyébként később kiváló szakember lehetne. Pedig szó sincs róla, hogy az informatikus csak akkor jó IT-s, ha flip-flop papucsos, Starwars-pólós, rövidnadrágos srác az illető..." Ráadásul ez az amúgy is folyamatosan fejlődő terület most áll még csak igazán robbanás  - és klassz karriertávlatok - előtt. "... a becslések szerint 2019-ig annyi online videótartalom láthat napvilágot, hogy egyetlen felhasználónak 5 millió évre lenne szüksége, hogy mindet megtekinthesse..."

Kóstolgatják a tésztvevők az informatikai karriert

"Szuper ez a nap, eddig minden tetszett, amit volt. Főleg azért jöttem, mert hallottam, hogy ez elég jó terület - de arról is, hogy egyre több nőt keresnek informatikusnak" - mondta el már az előadások közti villámszünetben a Bethlen Gábor Gimnáziumból érkezett, 9.-es Blanka. Véleményét egyébként az Eötvös Gimnáziumból jövő, 10.-es Zsófi is osztja. "...  én eléggé tudatosan jöttem ma, mert direkt műszakis irányban tervezem a továbbtanulásomat. Lehet, hogy tényleg IT-s leszek..." - értékeli lelkesen az imént hallottakat.

User experience-ben jobbak a nők

A több női informatikus egyébként azért is jól jönne a szakmának, mert a nők önkéntelenül is rengeteg olyan szakmai szempontot vesznek figyelembe, ami felett a férfi kollégák többsége egész egyszerűen elsiklik. Ezt már Horváth-Őri Virág, a Ustream fejlesztő - informatikusa mondja a lányoknak. "... itt nem arról van szó, hogyha egy férfi kolléga "A"-t, akkor a kolléganője majd biztos "B"-t mond egy problémára, szakmai megoldásként. Inkább arról, hogy a nők sokszor árnyaltabban látnak, gyakorlatiasabban ragadnak meg egy szakmai problémát. Tapasztalat például, hogy egy-egy, az user experience-szel (felhasználói élmény, egy webes felület praktikussága, kezelhetősége, áttekinthetősége) kapcsolatos feladatra egy női agy jobban rá tud hangolódni. És akkor a multi-tasking képességéről már nem is beszélve - ami programozóként szintén aranyat ér."

A munkakörnyezet is vonzó

A pesti belváros felett dolgoznak az Ustream programozói modern környezetben.

Ami miatt Virág még jó szívvel tudja ajánlani az IT-s pályát a lányoknak: a szakma megbecsültsége miatt a legtöbb helyen professzionális környezetben, jó körülmények között végezhetnek izgalmas, kihívásokban bővelkedő szellemi munkát. A Ustream-nél például nincs kötött munkaidő, csupán az elvégzett feladatok színvonala számít. Van viszont távmunka, továbbá az emeleten relaxálásként ping-pong asztal, csocsó, kényelmes kanapé és pihentető babzsák-fotel... Ráadásul a kutyások is behozhatják az irodába a kedvenceiket.

Nem elvárás a diploma, de...

A lányok kérdésére - hogy vajon minden esetben kell-e a diploma egy IT-s állás elnyeréséhez - annyit mondott: mivel a szakma most hiányszakma, jó nyelvtudás mellett időnként azért tehetnek kivételt a cégek. Ám a karrierépítés érdekében bele kell vágni a diploma megszerzésébe. Előző munkahelye, egy világhírű multi például őt is az iskolapadból, még diplomázás előtt "vadászta le." De nem biztos, hogy létrejött volna a találkozás, ha ő maga nem jár felőoktatási intézménybe.

Mi is az a Lányok Napja?

Egy nonprofit összefogás azért, hogy minél több középiskolás lány megismerkedjen az infromatikai cégek világával még a pályaválasztás előtt. Idén 5. alkalommal, 57 céges helyszínen és 1600 középiskolás lány részvételével zajlott, szerte az országban. A rendezvényhez épp a Ustream irodájában csatlakozott Colleen Bell nagykövet asszony is. "Őszintén remélem, hogy a hasonló rendezvények inspirálólag hatnak majd rátok. Bátorítani szeretnék mindent lányt, hogy küzdjön az álmaiért, mert lehetséges lányként is sikereket elérni ezeken a természettudományokhoz, technológiához, mérnöktudományokhoz és informatikához szorosan kapcsolódó pályákon. És mi azért vagyunk itt, hogy ezt megerősítsük bennetek."

Az eseményt szervező Nők a Tudományban Egyesület 2020-ra meg szeretné duplázni a műszaki karokon tanuló nők arányát. Nem véletlenül: az Informatikai Vállalkozók Szövetségének (IVSZ) felmérése szerint a piacról jelenleg 22 ezer informatikus hiányzik...

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.