Közel 200 pályamű közül választotta ki a szakmai zsűri a 2024-es budapesti olimpiai pályázat díjnyertes logóját. A befutó a tehetséges fiatal designerek alkotta a Graphasel Design Stúdió alkotása lett. A cég vezetője beszélt a logó létrejöttének hátteréről.

"Nekünk tényleg az első pillanattól fogva szívügyünk volt ez a projekt. Tulajdonképpen imádtuk is csinálni, lubickoltunk a feladatokban. A magunk részéről igyekeztünk megtenni mindent a sikerért. A csapat minden tagja részt vett benne, még a többi feladat kihívásai mellett is. Egyrészt azért, mert egy emlékezetes, profi olimpiai kandidációs logót tervezni tényleg komoly szakmai kihívás - másrészt pedig azért, mert kifejezetten érdekelt minket a feladat, mindenképp szerettük volna megmutatni magunkat és az ötleteinket. Illetve, ha a csapat jól szerepel egy ilyen rangos megmérettetésen, az csak növeli szakmai hírnevét."- mondta el a HelloKarrier - nek Drozsnyik Dávid, a Graphasel art director-a.  A kreatív csapat egyébként tizenegy fős, tehetséges fiatalokból áll.

Két körös forduló után született döntés

Drozsnyik Dávid (balra) és Ördögh László, a Graphasel vezetői a nyertes logóval az ünnepélyes bemutatón április közepén a Citadellán

A kreatív folyamat egyébként 2015 decemberében vette kezdetét, amikor a csapat benevezett a Design Terminal-on nyilvánosan meghirdetett Candidate City pályázatra. "Itt olvashattunk egy rövid leírást arról, hogy nagyjából mi lenne a zsűri elképzelése, hogy mik az elvárások, majd beadtunk több koncepciót is, különböző arculati megjelenéssel, lehetőségekkel. A Design Terminál, T-Com, a MoMe, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, soraiból kikerülő szakmai zsűri végül kiválasztotta a 3 legjobb alkotót. És mi is köztük voltunk."

A sikeres első kör után a döntéshozók találkozóra hívták a hazai csapatot is - amelyeket még további 3 másik kör is követett. Ezeken az állomásokon aztán lépésről - lépésre kristályosodott ki, melyek a pályamunkákkal kapcsolatos, legfontosabb döntéshozói elvárások...  És így ezzel párhuzamosan az is, hogy az ötletelésben-tervezésben milyen ösvényen haladjon majd tovább a csapat.

Fiatalosnak kell lennie

"A statisztikák azt mutatták, hogy a 2000-ben rendezett sydney-i olimpiát követően valamelyest alábbhagyott az ötkarikás játékok iránti lelkesedés a fiatalok körében. Így elvárás volt például, hogy életerőt, fiatalosságot, életkedvet, lendületet és vitalitást kell sugároznia a pályamunkának" - jegyzi meg Drozsnyik Dávid.

Nem akarták a nemzetközi közhelyeket

"Fontos szempont volt emellett, hogy a logó utaljon valamilyen módon a fenntarthatóságra és az újrahasznosításra is. Emellett további kihívás volt hogy nem akartunk egy, a sportversenyeknél már megszokott, sablonos design-t alkotni valamelyik közismert budapesti nevezetességgel. Például a Budai Várról vagy a Lánchídról - mert kis ország lévén a Budapest helyszíne nem lenne a világ közönsége számára annyira egyértelműen beazonosítható, mint a mondjuk párizsi Eiffel-torony... Azt akartuk tehát, hogy a logó markánsan váljon le erről az irányvonalról... De mindezt úgy, hogy valamennyit mégiscsak belecsempésszen a logóba a fővárosi szimbólumok közül."

Megidéz egy diadalittas sportolót

Végül így esett a csapat választása a gellérthegyi Szabadság-szoborra.  Nemcsak azért tetszett meg a csapatnak az ötlet, mert a város egyik jólismert jelképe, hanem azért is mert a szobor sziluettje képes megidézni egy győzelemittas sportolót is. amely magában hordozza azokat az értékeket, melyeket szerettünk volna kifejezni."

Egy amerikai szakmai blog is dicsérte

Szerencsére bejött az elképzelés, mert sikerült megfelelni az elvárásoknak és átadni mindazt, amit közvetíteni szerettünk volna. Ami még külön öröm számunkra:  egy ismert, amerikai szakmai blog, a BrandNew csapatában is "Yeah, Party!" - ként értelmezték - értékelték a logó üzenetét.

Sportvezetők, olimpiai bajnokok, olimpikonok a leleplezés pillanataiban

Az, hogy a 2024 -es Olimpiát végül mely ország rendezheti meg,  2017 szeptemberében derül ki. Budapest vetélytársai Los Angeles, Párizs és Róma.

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.