Emődy Miklós Dániában vállalkozik. Csapatával olyan elemzőszoftvert fejlesztett ki, amellyel fociedzők gyorsan és egyszerűen tudnak statisztikai elemzéseket és videóösszefoglalókat készíteni a meccseikről (http://www.getlevelup.com). A találékonyság nemcsak az ügyfelek, hanem a dán állam támogatásával is találkozott: a legjobb 14 startup közé kerülve most 1 évig az állam által biztosított fizetés mellett bővítheti tovább a céget. Íme, egy figyelemreméltó lehetőség a jövő fiatal startuppereinek.

Miklós még 2013 nyarán végzett a BME-n, Nemzetközi Gazdálkodás alapszakon. A mesterképzés elvégzése céljából viszont külföld, pontosabban Dánia felé vette az irányt. Véletlenekről itt szó sem volt, már a célállomást is teljesen tudatosan választotta ki...

Megragadta Steve Jobs könyve

Miklós startup versenyen indult és második lett csapatával. A siker nagy lökést adott neki.

"Apu magyar, anyu argentin én pedig Peru fővárosában születtem. Mondhatni, születésemtől kezdve nemzetközi vagyok. Később már egyetemistaként Spanyolországban töltöttem el Erasmus-ösztöndíjjal egy fél évet. Egy könyvet vittem magammal: Steve Jobs önéletrajzát, ami mint később kiderült, nagyon nagy hatással volt rám…"

"A sorok között végre találtam valakit, aki megértette a bennem lévő lázadót, és nem mellesleg sikeres tudott lenni ezzel a mentalitással. Visszagondolva, ekkortájt döntöttem el, hogy vállalkozó leszek, és ekkoriban olvastam egy cikket arról, hogy egy ranglista szerint Dánia biztosítja a legjobb körülményeket az EU-ban az induló vállakozók számára. Így esett erre az országra a választásom."

Miért éppen Dánia?

"Bár az 5,5 milliós lakosságával kicsi ország, nagyon sok olyan termék és szolgáltatás jön onnan, amely Magyarországon is a mindennapjaink része. Az ember egyből a Legóra gondol elsőre, de ott van még a Mærsk, Grundfos, Zendesk… Ez nem a véletlen műve, hanem köszönhető az innovációra való fogékonyságnak, a lakosság jólétének, az alacsony korrupciónak… és ezek mind nagyon jó hírek egy induló vállalkozó számára is.”

Ennyivel jobb a dán felsőoktatás

Miklós a hazai alapszak elvégzése után tehát az Aalborg-i Egyetemen folytatta tovább Innováció Menedzsment szakon, ahol szép számmal gyűjthetett tapasztalatokat - ilyet is, olyat is. "Ami nagyon jó, hogy esettanulmány-központú oktatás folyik, sok csapatmunkára épülő évközi projekttel. Emellett az emberek nem külsőség, hanem teljesítményközpontúak. Vizsgákon is. Nem az számít, mit magoltál be, vagy hogyan jelensz meg, hanem az, hogy mit tudsz és hogyan gondolkodsz. Ami rossz, hogy – legalábbis az én szakomon – akadémiai szemszögből próbáltak meg egy olyan területet átadni, amely alapvetően gyakorlatias tudást igényel. Pár hetet voltam csak ott, de már kiderült: a szak egyáltalán nem jön be..."

Áttörés a startup versenyen

"Írtam erről egy emailt az egyik tanáromnak, aki azt ajánlotta, hogy nézzek el egy Startup Weekend nevű eseményre. Itt péntek délután 60 másodperced van arra, hogy bemutasd az ötletedet olyan 30-40 embernek, csapatokba verődtök, majd vasárnap prezentáltok egy zsűri előtt, lehetőleg már működő demóval… Másodikok lettünk, és bár csak egy üveg bor volt a nyeremény, onnatól kezdve nem volt megállás. Egy pár hónapig vergődtünk, a csapat egy része is lemorzsolódott, míg aztán sikerült egy szoftverfejlesztőt találnom. Onnantól kezdve gyorsabban pörögtek az események. (Időközben azért a szüleim kedvéért a mesterszakomat is elvégeztem...) 


 
Miklósék tehát szorgalmasan dolgoztak tovább az ötleten és megszerezték az első ügyfeleiket.  Az már csak hab volt a tortán, amikor kiderült: a dán államnak annyira a szívügye a startupok, a tehetséges vállalkozók, az innováció és a terület fejlődése, hogy bizonyos esetekben komoly anyagi támogatást nyújtanak a cégüket már építő végzős diákoknak:

Közel félmilliós fizetés egy éven át

"... az “Innovationsfonden” nevű állami intézmény szemeszterenként 10-20 végzős vállakozót karol fel. Az egyetem elvégzése után ők munkanélküli segély helyett, 1 éven át havi 10 ezer dán koronát kapnak fizetésként (420 ezer Ft.) Ennyi járna végzős álláskeresőként is, de ezt itt azért kapod, hogy teljes munkaidőben a cégedet építsd. Idén 14 csapatot választottak ki, és mi (Miklós és a lengyel alapítótársa – a szerk.) is köztük voltunk, aminek nagyon örülünk, mert így 1 évig azzal foglalkozhatunk, amit szeretünk. A program lejártával reményeink szerint már saját lábán is meg tud állni a cég."

Miklós tanácsai a leendő startuppereknek és karrierépítőknek:

- Egyszerre egy várat építs – vannak a “teknősbékák”, akik úgy állnak hozzá a startupozáshoz, hogy minél több tojást raksz le, minél több ötletbe vágsz bele annál nagyobb esélyed van arra, hogy legalább egy befusson. Én ezzel szemben az “emberi” megközelítésre szavazok - azaz vállalkozóként inkább egy "gyermeket" hordj 9 hónapon keresztül! Célszerű tehát egyszerre 1 jó ötlet fejlesztésén fáradozni - a többfajta projekt csak szétforgácsolja a figyelmet.

A diploma önmagában kevés. Törődj bele, hogy az egyetemen kapott tudás a legtöbb esetben nem készít fel a pályádra. Akkor vagy bajban, ha elhiszed, hogy igen, mert ezt mondták a szüleid és tanáraid. A jó hír, hogy a szakmádhoz szükséges minden információ elérhető a neten és a könyvtárban, ugyanakkor a karriered építéséért teljes mértékben felelős vagy.

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.