Nemrég nyílt egy hangulatos kávézó Budapesten. Ahol a szó szoros értelmében is gördülékeny a kiszolgálás, hiszen a kávékkal teli tálca nem ritkán kerekesszékes felszolgáló jóvoltából érkezik ki az asztalhoz. És ahol két tucat, megváltozott munkaképességű ember már megtalálta a számítását - méghozzá egy napi 4 órás állás formájában. 

Báder Ricsi egy lelkes, mosolygós, 24 éves fiatalember. Izomsorvadása miatt 13-14 éves kora óta kerekesszékes. Ám 2016. január vége óta egyúttal a VIII. kerületi ”Nem adom Fel!”  Cafe állandó munkatársa és oszlopos tagja is pincérként, napi négy órában.

„Ez az első normális állásom”

”Szuper, hogy végre van egy rendes munkahelyem! Igazából ez az első normál állásom. Bár ha jobban belegondolok, az itt dolgozók többségének is ...”
Ricsivel a kávézó VIII. kerületi főhadiszállásán beszélgetek szerda délelőtt. De ahogy az a külcsínből is tükröződik, a hely megálmodói valóban apait-anyait beleadtak a design-ba. A pazarul felújított, tégla-boltíves kávézó stílusban is eklektikus. Van itt retro - feeling és 60-as, 80-as évek hangulat mustársárga kárpitú karosszékekkel plusz piros-zöld kagylófotelekkel. De van ugyanitt kortalan design bőr és plüss kanapékkal, olvasósarokkal és abszolút jelenkori, trendi kiszolgálópulttal.

Báder Ricsi és Tunyogi Szilvia ügyvezető. Ricsinek ez az első állása.

Sok az előítélet a fogyatékkal élők felé

Ahol egyébként már délelőtt szorgos jövés-menés zajlik: hol egy műszakos munkatárs érkezik, hol a sajtó érdeklődik, hol pedig a közelben tanuló diákok közül ugrik be valaki egy cappuccinóra. A hely ugyanis mindenkit tárt karokkal vár…
”… régi álmom volt egy hasonló munka, mert a barátaim közül többen vendéglátó-szakközépben tanultak tovább. És egy-egy bulira készülve többször is velük tarthattam: az előkészületeket látva pedig egyből magával ragadott a feeling” - folytatja a bemutatkozást Ricsi, hozzátéve: a kerekesszékkel, fogyatékkal élőkkel szemben még mindig számtalan előítélettel találkozik a munkaidején kívül. Sokan például azt hiszik, hogy …”biztos képtelen vagyok az önálló életre, noha teljesen önállóan élek egy pesterzsébeti házrészben.”  Van, aki egyszerűen nem érti, hogyan lehetne egy kerekesszékben élővel megfelelően kommunikálni. Sokan viszont segíteni akarnak - de gyakran rosszul… Amiből időnként humoros helyzetek is adódnak.
”… én például imádok zenélni, szeretek néha utcazenészként is gitározni, hobbiból. Na, egy alkalommal kiültem egy kicsit zenélni a kutyámmal. Mire egy ember sajnálkozva –„jajj, szegény biztos nem tud dolgozni!” felkiáltással egyből pénzt akart adni. Pedig tényleg örömzenélni mentem. Pénzkeresésről szó sem volt.”

100 fős várólista megváltozott munkaképességűekből

Ezen a munkahelyen viszont szuperül érzi magát. A kollégái is. Olyannyira, hogy van, aki a műszak letelte után szinte haza sem akar menni. A kávézónak ráadásul 100 fős várólistája van már azokból a megváltozott munkaképességű pályázókból, akik idővel szeretnének náluk dolgozni.

”A kávézó megálmodója, Deli Géza mindenképpen olyat helyet akart létrehozni, ahol a legkülönfélébb fogyatékkal élő vagy megváltozott munkaképességű embereknek nemcsak összejönni, kikapcsolódni, szórakozni - hanem dolgozni, pénzt keresni is van lehetőségük”-tudjuk meg Tunyogi Szilviától, a kávézó üzletvezetőjétől. Aki - kolléganőjével, Csorba Nórával - történetesen pont a hagyományos, hétköznapi munkavállalókat testesíti meg az alapítványnál. ”Mi úgy szoktunk fogalmazni, hogy a 23 fős csapat 99,5%-a megváltozott munkaképességű. És mi ketten vagyunk a megszokott, hétköznapian hagyományos munkatársak. Mert azért sok olyan szervezési munka és háttérfeladat van itt, amihez mi is kellünk.”

Így képezték ki a munkavállalókat

Pörög az élet a kávézóban

Az indulás előtt egyébként bentlakásos otthonokból toborozták a lehetséges pályázókat, közel 100 embert. Akiket főként arról kérdeztek, milyennek képzelik el a felszolgálói munkát. Közülük végül 27 főt választottak ki: akiket négyhónapos, gyakorlati tréning során készítettek fel a felszolgálói munka kihívásaira. Mivel a munkatársak között enyhén autista, gyengénlátó, siket és enyhén súlyos értelmi fogyatékos is előfordul, a képzést nagyon szemléletesen, gyakorlatorientáltan kellett megoldani. Nagy ábrákkal, áttekinthető logókkal, sok-sok képpel, türelmes magyarázatokkal. És persze temérdek helyzetgyakorlattal. ”Rengeteg szituációs gyakorlatot vettünk alaposan végig - a váratlan helyzeteket, a problémás vagy kezelhetetlen vendégeket szerepjátékokban eljátszottuk a felkészülésnél a kollégáknak. De a kávé, - és a kávéskanál-típusokat is aprólékosan elmagyaráztuk mindenkinek. ”

Kell az empátia, a bátorítás

Szilvia arról is beszámolt: a kávézó vezetése során nem kevés logisztikai-szervezési kihívással is szembe kell nézni. A munkabeosztás kialakításánál például a kávézóban dolgozók egyéb,  külön programjait - sport, tánc, zenetanulás, egyéb hobbik - is be kell kalkulálnia. Mindemellett érzelmi támogatást is kell tudni nyújtani a kihívásokra időnként érzékenyen reagáló munkatársaknak. Szilvia van, hogy már a kollégák pillantásából látja,  ha valami kizökkentette őket. "Volt rá példa, hogy egy kolléga nagyon a szívére vette, hogy véletlenül eltört egy poharat... Teljesen le volt emiatt lombozódva, de végül biztosítottuk róla, hogy a pohár fogyóeszköz, hogy semmi baj nem történt. De akkor is tudni kell szólni pár bátorító szót, ha valami magánéleti gubanc adódott."

Az üzletvezető egyébként nagyon elégedett a kollégákkal. "Lelkiismeretesek, precízek, szorgalmasak, lelkesek  - és ez a hely is azt bizonyítja, hogy megváltozott munkaképességűként is bármilyen feladatot színvonalasan el lehet végezni."

Mi is az a „Nem Adom Fel Café & Bar”?

A "Nem Adom Fel Café & Bar" Magyarország első olyan kávézója, ahol a fogyatékkal / megváltozott munkaképességgel élő emberek maguk készítik és szervírozzák az ételeket-italokat, illetve közreműködnek az itt rendezett programok szervezésében és lebonyolításában. A helyet a Nem adom Fel Szociális Szövetkezet és a Nem Adom Fel Alapítvány együttes összefogása működteti. A projektet az EU és hazai magáncéget is támogatják. A csapattagok ars poeticája a "Nem adom fel!" szemléletmód - amely szerint bárkiben, bármilyen élethelyzetben meglehet az a pozitív attitűd, amivel képes a legtöbbet kihozni magából. A kávézó és programjai mindenki számára nyitottak - és a terveknek megfelelően már most megváltozott munkaképességű és hagyományos vendégkör egyaránt látogatja...

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.