Sárosi Róbertnek még nem volt diplomája, amikor már önálló vállalkozóként aratott az IT és a szoftverfejlesztés világában. A kreatív technológiák szerelmesét még Rubik Ernő is kitüntette a Build&Lead kreatív mobiljáték megtervezéséért.  Az öndefiníciója alapján a művészet és az informatika határmezsgyéjén alkotó fiatalember munkáira cége 2009-es megalakulása óta már olyan nagyvállalatok is felfigyeltek, mint a Vodafone, a Nestle, az Audi és a BP. De adott már elő a Ted X-en is.

Sárosi Róbert fiatal vállalkozóként már 2 cég alapító-ügyvezetője. Az erInnovations - szel nap  mint nap marketing célú szoftvereket alkot és jelen idejű adatösszesítést végez, míg a DuelBox -  szal céges tréningek, rendezvények, konferenciák digitális gamification hátterét teremti meg. De hogy fest mindez a gyakorlatban?

Nem kell a mikrofont körbeadni

Ha például egy soklátogatós, 300 fős nagykonferencia zajlik és véget ér egy kerekasztal-beszélgetés, nem kell a moderátornak mikrofonnal a kezében szaladgálni kérdezőtől-kérdezőig, hiszen az applikációikat az okos-telefonokra töltve egyből lehet kérdezni, hozzászólni. Akárcsak a rendezvényt értékelni vagy épp az elhangzó előadásokat rangsorolni… Róbert találmányával így meghatározható, hogy egy rendezvény résztvevői  - legyen szó előadásról vagy épp játékblokkról -  épp mit látnak a smartphone – jukon, a kivetítőkön. Ráadásul jelen idejűvé és interaktívvá teszik a rendezvényeket mindenki számára, ezáltal könnyebb is bevonódni az egyes programokba.

10 éves korában megfertőzte az IT

”Agyalj rajta!” játéktervezési pályázat, 2012. Az Országos Főépítészi Iroda támogatásával rendezett kreatív verseny 2 millió forintos fődíját a Rubik Ernő vezette zsűri döntése alapján a Build & Lead, táblagépekre fejlesztett közösségépítő-stratégiai játék kapja. A díjat az alkotók, Kundra László, Sárosi Róbert és Bikki Péter büszkén mutatják a MOME auditóriumában. forrás: BPG magazin

Róbert első cégét, az erInnovationst 2009-ban alapította. De hogy kezdődött mindez?
”… igazából minden ember életében megvannak azok a meghatározó személyek, akik kedvezően befolyásolják a sorsát, jó pályára állítják az életét. Az én életemben az egyik kulcsfigura a matematika-informatika szakos tanárom volt. Ő 8-10 évesen vigyázott ránk a napköziben. De míg a többiek játékkal múlatták az időt, én a monitorjára is ráláttam. Ahol meg mindig IT-s cuccok, programozás futott. Ez rögtön felkeltette az érdeklődésemet, el is kezdtem kérdezősködni… Lényegében ő volt az a személy, aki miatt elkezdtem autodidakta módon programozást tanulni, gyakorolni, egyre jobban elmélyedve a témában…”

Aztán 2005-ben mégis olyan területen végzett felsőfokú tanfolyamot, aminek mostani szakmájához még kevés köze volt. ”Először a BKF- en szereztem intézményi kommunikátor végzettséget, majd egy amerikai vállalatnál - főként az autodidakta módon elsajátított IT-tudásomnak köszönhetően - szoftverfejlesztői munkáim voltak. Ami egyre jobban ment, egyre többen kerestek… Aztán rájöttem, hogy ideje lenne a dolgaimat végre egyedül menedzselni. Így átváltottam az egyéni vállalkozásra. Ami eleinte elég nagy falat volt, de már akkor sokkal több lehetőséget és pozitív víziókat vetített előre. Így tudtam, hogy meg fogja érni a kitartás, ki fognak bontakozni a vezetői erőforrásaim és 2 évet küzdöttem így végig. A cégalapítás pedig nem sokkal ezek után következett.” Róbert - mivel úgy értékelte, hogy a diploma hiánya idővel hátrányt jelenthet - beiratkozott a Moholy - Nagy Művészeti Egyetem média - designer szakára is.

A tehetséges fiatalember - bebizonyítva, hogy a család és a karrier igenis egyensúlyba hozható - menet közben családalapítást is beiktatott, gyermekei születtek.  ”Mindig fontosak voltak számomra a hagyományos értékek, a biztos háttér, a boldog család. Így kicsit fel is cseréltem a prioritásokat: előbb akartam családot, mint karriert, hiszen a karrieremen még dolgozhatok egész életemben.” Egyébként egyetemi tanulmányai sem öncélúak: idővel szeretné majd a tudását átadni a fiataloknak, szeretne jó példát mutatni.Az informatika és a művészet határán

Róbert mindig fogékony volt a művészetek, a kreativitás iránt. Életének egy időszakában még underground, civil rádiókban is zenélt - ezért gyakran úgy határozza meg magát, mint aki az IT-világ és a művészet határmezsgyéjén mozogva alkot, kreatív technológiákkal dolgozva. Projektjeikben így rendszeresen foglalkoznak a kiterjesztett valósággal (augmented reality, AR = a mobil képernyőjére vetíthető egy, valójában ott nem lévő tárgy vagy pl. a környéken látható üzletek nyitvatartási ideje is pluszban) és videomapping-gel is. (A videomapping professzionális képvetítés pl. épületek, házak falaira.) 

Napi 2-3 óra alvással indult a startup élet

És bár az erInnovation 2009-es indulása, majd berobbanása óta őt is következetesen sorolják a startupper-ek táborába, nem azonosul maradéktalanul a besorolással.
”A munkám révén sokat járok meetup-okon. A startup-ozás mára sokaknál kicsit divatszó lett, de sajnos sok a lufi, a nem komolyan gondolt vagy például megélhetési céllal kitalált startup-ötlet, copy cat. Én igyekszem a témát komolyan venni, a társadalom és az ország számára is értékes, előremutató dolgokat alkotni, hozzájárulni a közös értékekhez. Ráadásul nem jó motiváció, amikor valaki a gyors meggazdagodás miatt akar vállalkozni, mert ez alapesetben nem így megy. Nálam a vállalkozás első időszakában a nap kis túlzással 24 óra helyett 48-ból állt. Volt, hogy hajnali 3-4 óra körül kerültem ágyba. Aztán 2 órás alvás után gyerünk, már indulhatott is a következő nap. Arról nem beszélve, hogy nem kis kihívás vezetővé válni, feladatokat delegálni, költségvetést tervezni.”

Amerikai stílusban vezeti a cégét

Róberthez saját bevallása szerint az amerikai stílusú vezetés áll közel. Azaz: bátorítónak kell lenni és a hibák esetén se szabad a munkatársakat durván letámadni.
”Ilyenkor olyasmit mondok, hogy ez sem egy  rossz látószög, de van ennél is jobb, próbáljuk ki azt. Igaz, én se szeretem, ha valaki kétszer lép bele ugyanabba a pocsolyába, az azért dühítő tud lenni. De ahhoz már olyan súlyú hiba kellene, mint amit a facebook-os irodalátogatáson meséltek. Az ő csapatukban például az egyik IT-s véletlenül jóvátehetetlenül letörölt egy féléves pénzügyi összesítést… Mi inkább elővigyázatossággal szeretnénk elejét venni a hasonló helyzeteknek: van például saját céges chatünk a villámkommunikációra. De közös, rendszeresen látogatott tudásbázisunk is: ebből merítve nem fordulhat elő például az a pazarlás, hogy véletlenül ketten is lefejlesszék ugyanazt az alkalmazást.”

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.