Akár napi 200 ezer forintot is megkeres. Általában fél évre szerződik, hogy „rendbe tegyen” egy céget. Nem kötődik érelmileg a munkaadókhoz és a kollégákhoz. Csak azért dolgozik, hogy pluszban legyen a vállalkozás. Aztán veszi a kalapját. Ez az interim managerek világa. Kik is ők pontosan? Erről szólt egy közelmúltbeli rendezvény.

Amiben például feltétlen változást hoztak az elmúlt évek: az interim pozíciók világa ma már nem cseng ismeretlenül a menedzserek többsége előtt.

”Míg néhány évvel ezelőtt három topmenedzser közül kettő egyáltalán nem tudta, mit is takar az interim menedzsment fogalma, mára már csak háromból egy nem ismeri az interim pozíciókat”- mondta el Borai Tamás, az Interim Management Resourcing Kft. partnere.

Egyre fiatalabbak az interim managerek

Az interim bekerülése a köztudatba ugyanakkor meg is változtatta az interim pozíciókat megpályázók, majd betöltők körének életkorát is. Míg négy-öt éve a területen megbízást vállalók zöme az ötvenes évei környékén járt, mára az interim menedzserek több, mint 60% - az 50 év alattiak köréből kerül ki. A fő csapásirány pedig továbbra is a területen klasszikusnak számító pozíciók - például az interim menedzserrel pótolt, szülési szabadságát töltő HR-vezető, az ideiglenesen pótolandó logisztikai vagy épp controlling vezető. A marketing vagy a sales területén már nem igazán jellemző interim menedzserek felkérése. Az ok kézenfekvő. ”Ezek a pozíciók általában kitermelődnek cégen belül.” Az interim menedzser pozíciók vonzereje viszont nem véletlen: napidíjuk bruttó 100-200 ezer forint között mozog.

Az autóiparban óriási az igény

A vállalatoknak egyébként jelenleg az autóipari beszállítói területre profi szakembert találni a legnagyobb kihívás. Olyannyira, hogy gyakran még az interim menedzsereknek felkínált, kiemelkedően kedvező feltételek mellett is gyakorlatilag tűt keresnek a szénakazalban… A kiválasztás viszont gyors: már csak azért is, mert a megoldásra váró problémákra is gyorsan kell a szakértő. ”Szükségtelen és nem is lehet úgy megnyújtani a kiválasztás idejét, mint a hagyományos munkavállalóknál.” Így a talent pool felhasználásával és személyes egyeztetéssel pár nap alatt be is vethető az interim menedzser.

Nem „megmondóembereket” keresnek

Egy-egy projekt időtartama - amelyekből a legtöbb interim menedzsment cégnél általában hat-nyolc különböző fut párhuzamosan - négy-hat hónap. Ebben nincs lényeges változás az elmúlt évekhez képest. Abban viszont igen, hogy az interim menedzserek személyiségével, egyéniségével kapcsolatos elvárások érzékelhetően változtak a megbízó cégek részéről. Így a keresések is nagyon személyiségcentrikusak lettek. ”A cégek egyre kevésbé nyitottak egy, a csapattal kissé ”fentről-lefelé”, a pozíciója magasságából és leereszkedően kommunikáló, ideiglenesen megbízott vezetőre. Helyette inkább olyasvalakit keresnek az együttműködés néhány hónapjára - vagy talán éppen emiatt is - aki tud integrálódni, bevonódni a csapat életébe és képes figyelmesen meghallgatni a csapata tagjait is a felmerülő kihívásokról”- tette hozzá.

Amikor megszereti egymást csapat és interim manager

Épp ezért érdekes helyzeteket szülhet, amikor a vállalat, a csapat és az interim menedzser annyira összecsiszolódik a közös munka alkalmával, hogy később már az elválás is nehézkes. ”Néha annyira megkedvelik egymást a felek, hogy a menedzser örömmel lehorgonyozna a csapatnál. De nem teheti, hiszen se pénzügyi keret, se üres státusz nem áll a rendelkezésére.”

A halál völgyébe hívják a startupok

Interim menedzsernek épp ezért olyan jelölt való, aki tisztában van vele: megbízása nem fogja túlnőni az ideiglenesség kereteit. És olyan, aki nemigen hajlamos a ”lelkizésre”, a tépelődésre, miközben többfajta szakmai vélemény ütközőzónájában is állja a sarat. Utóbbit már Berta Zsolt, az iCatapult vezérigazgatója javasolja a leendő interim menedzsereknek. 

”Egyre gyakoribb, hogy a megbízók startupok válságmenedzselésére, a vállalat ”halál völgyében járásának” időszakára kérnek fel interim menedzsert. A startup-ok életében ez az időszak az, amikor befektető/támogató már nincs, a források elapadóban vannak de igazából a ”product-market-fit” (kik a termék valódi piaca) egyensúly sincs még beállítva. Ilyenkor gyakoriak a csapatban a feszültségek, a széthúzások, a több ellenérdekelt, cégen belüli koalíció képződése. Sőt, még a társtulajdonosok egymás közötti konfliktusai is. Amihez nagy tűrőképesség kell.” 

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.