Vigh Bori online marketing manager… és utazó blogger. Aki még a világot járva is távmunkában dolgozik. Gyakran hajtja álomra fejét egy alkalmi fekhelyen, és néha kisebb tömeg előtt tart élménybeszámolókat úti élményeiről. Már ha épp nem személyesen tréningezi a saját maguk Nagy Utazására készülő kalandorokat… Borit a HelloKarrier.hu épp New Yorkban érte utol.

Bori hatodik  éve járja a világot. Utazásairól blogot is vezet a backpacker.hu oldalon és a közösségi médiában ugyanezen a címen. Célja többek közt: a lehető leginkább költséghatékony módon eljutni az épp kiszemelt álom-célállomásokra, továbbá megvalósítani személyes bakancslistájának célkitűzéseit és másokat is inspirálni. De hogy kezdődött mindez? 

Indulás a mostani, amerikai útra. Borit minden alkalommal a szülei viszik ki a reptérre, ez már tradíció.

Már gyermekként vonzotta Argentína

”Kislánykoromban láttam egy dokumentumfilmet Argentínáról és az argentin tangóról. A filmben megszólalók fájlalták, hogy a tangó a közeljövőben eltűnhet, mert a fiatalokat nem érdekli… Csakhogy én azonnal beleszerettem… Akárcsak az országba… Ezért egyből eldöntöttem, hogy felnőttként mindenképp el kell jutnom oda. Felnőttként már egy pocsék magánéleti passz adta meg a kezdő lökést. Amikor már azon gondolkodtam, mit tegyek, ha tényleg szakítani fogunk a barátommal, feljött bennem: most kellene eljutnom Argentínába.” És ekkor a sors is Bori segítségére sietett. ”Másnap hívott a munkahelyemről a pénzügy, hogy adó-visszatérítés gyanánt visszakapok 150 ezer forintot. Így egyből nyitottam egy Buenos Aires - számlát, ahol el is kezdtem félretenni az útra… Amikor megvalósult az álom, annyira rákaptam az utazás ízére, hogy nem volt kérdés: hivatásos utazóként tervezem a következő éveket is…” Az utazás szeretetét Bori a családjából is hozza. ”Édesapámnak elfoglalt újságíróként a családi nyaralásokat is spontán kellett szerveznie. Így amikor végre módunk volt rá, a család egyik percről a másikra autóba vágta magát, majd a magnóban a Simon & Garfunkel dalaira felkerekedve utazni indultunk.”  

40 országban járt

Queenstown madártávlatból. Ide a mindenkiutazhat.hu bloggerével másztunk fel, akivel a barátság azóta is tart.

Bori az elmúlt években közel 40 országban - többek közt Indiában, Izraelben, Grúziában, Thaiföldön, Portugáliában, Kambodzsában - is járt. Akárcsak a közkedvelt, nyugat-európai országokban. Kalandos hétköznapjairól és úti élményeiből már teltházas előadásokat is tart: csak az elmúlt negyedévben 12-t vezényelt le, előadásonként közel 300 érdeklődővel.

Online marketingesként távmunkában

”Az élménybeszámolókon három kérdésre mindig számíthatok. Nagyon érdekli például a közönséget, hogy miből élek. De az is, hogyan készülök fel egy-egy utazásra és hogy nincs e bennem félsz az ismeretlen helyszínek, a várható kihívások miatt. A válaszaim a kérdésekre: a volt  munkahelyem vezetősége szerencsére annyira nyitott az innovációkra, hogy home office rendszerben dolgozhatok nekik online marketingesként, ma már mint magánvállalkozó. Ebből és más ügyfelektől már van rendszeres bevételem.

Az utazásra felkészülésnél a kulcs a költséghatékonyság: ehhez rendszeresen böngészem a lonelyplanet, illetve a tripadvisor honlapok tippjeit, amellett, hogy számos helyen coachsurferként tudok szálláshoz jutni. Emellett egy világutazó folyton kedvezményes, akciós repülőjegyekre is vadászik... És hogy félek-e? Erre azt tudom mondani: bár az utazások pont arról győztek meg, hogy az emberek igenis tele vannak jó szándékkal, segítőkészséggel, a rossz előérzeteket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ezt elég volt egyszer elmulasztanom és kis híján megerőszakoltak Portugáliában… A bűnöző terve csak azért hiúsult meg, mert elég hangosan sikítottam ahhoz, hogy egy épp arra járó meghallja. De ez a sztori rosszabbul is végződhetett volna…”

Okosan kell szállást választani

"Esküvői meghívottként a kelet-indonéziai Flores-en. A legnagyobb rajongóink a gyerekek voltak - egyfolytában a közös képeket követelve tőlünk."

Aztán Bori arról is rendszeresen beszél, hogy „kanapéturistáskodáskor” a „coachsurfing” helyszínek kiválasztásakor is fokozott körültekintésre van szükség világutazóként. ”Érdemes megnézni például, hogy a szálláskínálóról milyen netes referenciák vannak a korábbi vendégeitől, hogy mennyire rendezett összképet sugall a honlapja, az írásbelisége, hogy mi érdekli, hogy mi a hobbija. A bizarr figuráktól például - akik már a bemutatkozójukban kikötik, hogy főként nudista szállóvendéget várnak - óvakodni kell.” Így Bori is jobbára inkább azonos neműek vendégszeretetét élvezi ilyenkor, mert fő az óvatosság. 

Ezt adja az utazás

Európában - így Münchenben is - tett egy kört nyáron, kint élő ismerősöket látogatva

És hogy mi mindenre tanít még az életvitelszerű világutazás? Például ”megtanulhatsz nem dőzsölve, kevés pénzből is minőségi módon élni, a legkisebb apróságokért, szívességekért, gesztusokért hálásnak lenni, nem mindennapi helyeken, országokban és körülmények között életre szóló élményeket szerezni, szokatlan - váratlan helyzetekben a kihívásokat profin kezelni.” A kulturális kalandokról már nem is beszélve.

Akadtak extrém helyzetek

”Indonéziában például gyanútlanul sétáltam  neki egy paravánnak és a körülötte vidáman anekdotázó, kártyázgató embereknek. Erre kiderült, hogy itt épp egy, a helyi szokásoknak megfelelő temetés zajlik. Méghozzá több napon át. Ahol azért is sztorizgatnak jókedvűen, mert a halál ebben a kultúrában már nem tabu. Inkább úgy tekintik, mint az élet részét. 

Új-Zélandon pedig elképesztő mértékű vendégszeretettel találkoztam. Átutazóban például csak a vendéglátóm kertjében vertem volna sátrat. De kikérte magának és egyből felkínálta a legkomfortosabb vendégszobát…” Borinak a nyugat-európai helyszínek már kevésbé jöttek be. ”Londonban folyton azzal szembesültem, hogy a zömében külföldről jött vendégmunkások annyira lóhalálában vágtattak már kora reggel a munkába sétáló kávékkal, hogy egy korty elfogyasztására se szántak időt. Pedig pont ez az élmény nem kell egy világutazónak.”

Ebben az életszakaszban ideális

Bori - bár annyira azért nem szalad előre az időben - úgy látja: egyelőre teljes gőzzel folytatja a világjárást, de 10-20 évet aligha fog ezen a pályán tölteni. ”Ez azért nem lenne reális. De amíg nem jön egy magasabb rendű projekt - például a családalapítás vagy valami hasonló - addig valószínűleg folytatni fogom.”

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.