Sok sikert kívánni munkájához a búcsúzáskor? Az kicsit ellentmondásos lenne - így ő sem várja el másoktól… Egy ”Eseménymentes napot kívánok!” buzdítással viszont már tökéletesen elégedett. A HelloKarrier ezúttal bemutatja Boda Erzsébetet, az Év BKV Ellenőrét, aki a szabadidejében horgászással lazít, 30 éve házas és saját gyermeke mellett párja két gyermekét is neveli Rákospalotán.

Az Év BKV-ellenőre igazi veterán szakmájában: 32 éve kezdte a pályát. Pedig eleinte nemhogy ez a hosszú időtartam, de a BKV-ellenőrködés lehetősége sem jutott Erzsébet eszébe. Tulajdonképpen minden akkor kezdődött, amikor a fővárosba költözött.

Zempléni kis faluból származik

”Eredetileg egy kis faluból, a Sátoraljaújhelyhez közeli Karosról származom. Egy barátnőmmel döntöttünk úgy, hogy Budapestre költözve nézünk állás után. Miután megérkeztünk, a nővéremnél szálltunk meg pár napra és egyből munkakeresésbe fogtunk.  Ekkor találtunk rá a BKV hirdetésére egy újságban, ahol épp ellenőröket kerestek. Amire azonnal jelentkeztünk és fel is vettek. Úgyhogy pont 1983. október 26-a óta dolgozom a vállalatnál. Ahogy egyébként ő is…”
Mára viszont a szakma meghökkentően különféle területekről érkező embereket ölel fel. ”Az én eredeti végzettségem például úri szabó. De több kollégának van egyetemi, főiskolai diplomája. Sőt sokan most is főiskolára, egyetemre járva, diákként dolgoznak ellenőrként a vállalatnál.” És hogy mit szólnak Erzsébet munkájához, ha egy társaságban szóba kerül? ”Általában elkerekedik a szemük, de csodálják, hogy ennyire kitartó vagyok…”

Boda Erzsébet a négyes Metró Szent Gellért téri megállójában egyik kedvenc szabadidős eszközével, a horgászbottal. 

13 órakor indul a munka

Erzsébet műszakja minden nap 13 órakor kezdődik és este 21:20-ig tart, többnyire a kettes és a hármas metró vonalán dolgozik. A munkanap rendszerint eligazítással kezdődik. Innen, többnyire két-háromfős csapatokban indulnak az ellenőrök „bevetésre.”  ”Mindig az adott nap kezdetén dől el, hol leszünk szolgálatban és minden nap másik helyszíneken vagyunk kint.” Az Év Ellenőre egyébként jól kezeli a konfliktusokat. Keményebb zónáknak legfeljebb az újpesti és a kőbánya-kispesti metróállomásokat tartja. De itt is igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy kulturált körülmények között zajlódjon a menetjegy-ellenőrzés.

Hogyan lehet ezt profin csinálni?

”Az elvem, hogy jóindulatúan kell az utasokhoz állni és végig nyugodtnak kell tudni maradni. Nem jó hozzáállás, ha egy jegyellenőr nem szereti az utasokat, nem jó, ha csak a rosszat feltételezi az emberekről. Egy profi menetjegy-ellenőrnek tudni kell úgy dolgoznia, hogy az utas ne zaklatásként élje meg a jegyek, bérletek felmutatását.” Trükközők azért így is mindig akadnak az utasok között. Az Év Ellenőrének tapasztalatai szerint az egyik leggyakoribb trükközés az egymás után kétszer kezelt jegy.

De a menetjegy hiányának megindokolása – például ”Nem volt jó az automata, nem lehet jegyet kapni sehol a környéken” - legalább ugyanennyire jellemző a bliccelőkre. A profi ellenőr viszont ilyenkor is ura tud lenni a helyzetnek.  De hogyan csinálja?  Hát úgy, hogy ”… mindig köszönök, majd készségesen, udvariasan fordulok az utashoz. És ha valakivel épp intézkedem, akkor csak vele, hozzá fordulva, vele beszélve - és sosem hangosan teszem, mert nem akarom kényelmetlen helyzetbe hozni mások előtt. Emellett pedig végig higgadtnak, nyugodtnak kell maradnia a menetjegy-ellenőrnek. Nem szabad kizökkennie vagy felemelnie a hangját.” Így könnyen kivédhetőek a rázós helyzetek.

Névjegy

Boda Erzsébet lett az Év Ellenőre 2015-ben. A tavaly első alkalommal odaítélt címre a BKK hat jegyellenőrt jelölt: de a teljesítménymutatókon kívül figyelembe vették az ellenőrrel kapcsolatban beérkező utaspanaszokat is. Utóbbiból Erzsébetnek például egy sem volt… Majd a jelöltek bemutatkozó videóira január 5-től 17-ig szavazhatott a nagyközönség. A kampány a lakosságot is megmozgatta: az ellenőrök videóit több mint 440 ezren tekintették meg. Erzsébet egyébként Rákospalotán él. 30 éve él házasságban, egy 22 éves saját fia mellett férje 2 gyermekét is neveli. A szabadidejében pedig horgászással kapcsolódik ki. Erzsébet a címmel 150 ezer forintos jutalomban részesültek. 

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.