10 éve még Párizsban au-pairkedett és a szabadidejében dallamos sanzonokból inspirálódva kereste az útját. Ám azóta Parfüm című dalával nemzetközi hírnévre tett szert, idén pedig Magyarországot képviselte az Eurovíziós Dalfesztiválon. Boggie, azaz Csemer Boglárka előadói pályájának felépítéséről, a legfontosabb mérföldkövekről  beszélt a „Hello Karrier”-nek.

Bogit pár éve láttam először egy kerületi TV esti műsorában. Az ekkor még kevéssé ismert énekesnő egy hangulatos kis klubban adott koncertet és interjút.

Gőzerővel készül karácsonyi koncertjére

Összeszedettsége,  tudatossága, a zene és a közönség iránti tisztelete viszont már akkor sejteni engedte: fogunk még hallani róla... A megérzés helyesnek bizonyult. Az azóta Parfüm című dalával világsikert aratott Boggie interjúnkra is a próbateremből érkezett. Gőzerővel zajlanak karácsonyi koncertjének vokál, ének,-és zenekari próbái - de alig néhány napja jelentkezett vadonatúj, Égbolt című animációs klipjével is, miközben folyamatosan új ötleteken töri a fejét. Szóval sűrűn telnek a napjai.

Szuper pedagógusok vették körül gyermekkorában

Bár Boggie életrajza precíz karrierépítőt sejtet, saját bevallása szerint az első komolyabb sikerek óta áll tudatosabban a témához. Ezek persze aligha jöttek volna létre, ha tanulmányai során nem motiváló pedagógusok veszik körül - de talán akkor sem, ha érettségi után nem tölt egy évet Párizsban. Ahol nem csak az önálló életbe volt kénytelen villámgyorsan belerázódni - hanem egyből bele is szerethetett a pezsgő világváros kultúrájába. És persze a sanzonokba is.

"Rólam tudni kell: bár gyerekkorom óta éneklek, előttem senki nem foglalkozott zenével a családban. A már sajnos elhunyt édesapám géplakatos volt, míg édesanyám szövő-fonónő.  Viszont nagyon tetszett nekik az ötlet és bátorítottak a pályára. És mivel nem ismerték az árnyoldalait, így lebeszélni se szerettek volna róla...  Emellett valahogy általánostól kezdve szuper pedagógusok vettek körül, akik egyből felhívták rá a figyelmemet, ha lehetett indulni valamilyen énekversenyen.

Meghatározó volt a párizsi élet

A másik nagy vízválasztó volt, mikor érettségi után, a sikertelen felvételit követően kiutaztam egy évre au-pair-kedni Párizsba. A lehetőséget a gimnáziumi osztályfőnököm ajánlotta. Egy ilyen életszakasz rengeteget gyúr, formál az emberen. Mert míg a kortársai egyetemre járnak, a szabadidejükben meg lazulgatnak, neki hirtelen felnőtté válva két óvodáskorú kicsiről kell gondoskodnia." 

A szabadidejében viszont rengeteg zenét hallgatott. "Nagyon megtetszettek például a sanzonok: rengeteget hallgattam és szedtem is le belőlük." (A "leszed" a zenei szlengben a hangszerszólók megtanulását jelenti...)

Idegenvezetői OKS-s végzettséget szerzett

Boggie-ban a párizsi kalandot követően kezdett igazán kikristályosodni, merre tovább. 2006-ban jelentkezett a Kőbányai Zenei Stúdió ének szakára. Ám mivel elsőre nem vették fel, 2006-2007-ben francia nyelvű idegenvezetőnek tanult egy OKJ-s képzés keretében. 2007-ben viszont felvették a stúdióba: amit párhuzamosan kezdett el az egri Eszterházy Károly Főiskola francia-romanisztika szakával. Boggie napjai ekkortájt igencsak sűrűek voltak. "Nem voltak túl erős anyagi alapjaim, így az iskolák alatt végig dolgoznom kellett. Az éneklés mellett többnyire franciát tanítottam és persze néha babysitter-kedtem is...

A nyelvszakot, az idegenvezetői tanfolyamot  inkább "biztonsági játék"-nak tekintettem, abból kiindulva: egy idegen nyelvet jól beszélő ember kizárt, hogy ne tudjon megélni. De valójában mindig is énekesnő szerettem volna lenni." 

...aztán 2009-ben elindult a zenei karrier

Aztán Boggie 2009-ben quartettet alapított és 2011-ben elindultak a Csillag Születik című RTL Klubon futott produkcióban. Ahol bár az első élő adásban kiestek, mégis rengetegen ismerték meg őket. Az  énekesnő 2012-ben kezdett el dolgozni az első albumán  - amelyet  2013-ban a Tom-Tom Records adott ki.

"Tulajdonképpen én kerestem meg a kiadótól Dorozsmai Pétert (zenész, zeneszerző, szövegíró, producer, hangmérnök) aki a demómat meghallgatva egyből le is csapott az albumra. Egyébként ő írta az azóta világhírűvé vált Parfüm című dalon magyar szövegét is, amiért szintén nagyon hálás vagyok neki"-mondja a dal eredeti, francia szövegét jegyző énekesnő.

Maga tanulta az önmenedzselést

Ugyanakkor, amit nagyon hiányol a hazai zenei oktatásból: hogy az erős szakmai alapok mellett nem foglalkoznak az önmenedzseléssel.  "Na, például erre egyáltalán nem készítenek fel senkit a zenei stúdiók, pedig nagyon kellene... Én például a stúdióban már nyitott szemmel jártam, hogy kik tanulnak velem együtt ott és akkor és hogy kikkel lehetne majd együttműködni a későbbiekben. Aztán felcsaptam a Pesti Estet, hogy megnézzem: milyen klubok vannak és hogy hol lehetne fellépni: majd megkerestem a klubokat. Sok helyre eleinte így jutottunk el játszani."

Kreativitás nélkül nem megy

Az előadóművészeknek ugyanakkor egész pályájuk során mindvégig szükségük lesz  a találékonyágukra és a kreativitásukra.  “Hiába van egy előadónak a legprofibb menedzsmentje - nekem is - azért mégiscsak az előadó a lelke, a motorja a produkciónak, hiszen az ő karrierjéről szól a közös munka. Ha ő leáll, ha ő nem lelkes, nem ötletel, a csapata sem fog… Szerencsére nálunk ebben is profi az együttműködés.”

A ma már rendszeresen koncertező és a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztivált is megjárt Boggie - például csak októberben 6 helyszínből álló, európai turnén, majd azt követően egy 3 állomásos amerikai turnén vett részt - számára az is fontos, mit ad át a közönségének.

Erőt adnak a pozitív visszajelzések

"Számomra minden egyes koncert valódi kihívás. Mert amellett, hogy előadóként át is akarok szellemülni, szeretnék zeneileg - tartalmilag egyaránt értéket átadni a hallgatóságomnak."  És bár az ő munkásságát is kísérik időnként sértő és online vélemények, gyalázkodások, ma már igyekszik a pozitív visszajelzéseket kiszűrni és ezekből erőt meríteni. "Én igyekszem csak a pozitív visszajelzésekre koncentrálni, abból merítek erőt ha például azt hallom - olvasom: "A kislányom eddig csak XY balhés popsztárt volt hajlandó meghallgatni. De most a dalaidat megismerve megértette, hogy milyen egy olyan dal, amelyiknek érdemi mondanivalója is van. Szerencsére sok ilyen pozitív visszajelzés is érkezik: amit előadóként  örömmel olvasol a szobádban üldögélve…  És miattuk is szeretnél a jövőben fejlődni, egyre jobb és jobb előadóvá válni."

NévjegyA főként pop, jazzy és chanson stílusban előadó Boggie (Csemer Boglárka) 13 évesen kezdte zenei tanulmányait. Két évvel később klasszikus éneket és zongorát kezdett tanulni a Fasang Árpád Zeneiskolában - ezzel párhuzamosan pedig az Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Jazz Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-ének szakára járt. A rutinos színpadi jelenléthez szintén rengeteg pluszt adó, gimnáziumi tanulmányait a Vörösmarty Mihály Gimnázium legendás dráma-tagozatán végezte. Az érettségit követően, 2005-2006-ban Párizsban au-pairkedett. 2006-2007-ben francianyelvű idegenvezető OKJ-s képzést szerez. Majd 2007-ben - párhuzamosan az Eszterházy Károly Főiskola francia-romanisztika szakával - elkezdte tanulmányait a Kőbányai Zenei Stúdió ének szakán. A hazai nagyközönség a 2009-es Csillag Születik - ben hallhatott róla először. Parfüm című dalával -amelyet azóta összesen 30 milliónál is többen láthattak - 2013. decemberében lett egy csapásra világhírű. A produkcióra a német RTL mellett többek közt a Good Morning America is felfigyelt. Ezidáig  2 albuma - a 2013-as Boggie és a 2014-es All Is One Is All - jelent meg. A 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválon a „Wars for nothing” című háborúellenes dalával a 20. helyen végzett.

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.