Papp Nándor tolmács és diplomata 10 éven át dolgozott Göncz Árpád "angol hangjaként" a világ minden részén támogatva a köztársasági elnök munkáját. Göncz Árpád emberszeretetével és született kommunikációs érzékével kiválóan vette az akadályokat. Protokolláris bakikat inkább a vendégsereg tagjai követtek el szerte a világ körül. Sztorik és tippek, mire ügyeljünk akár a diplomáciában- de még egy üzleti út alkalmával is.  

"Amit Göncz Árpád egykori köztársasági elnök példájából - akár a protokollban, akár az üzleti életben vagy az élet bármely területén - mindenképp megszívlelendőnek tartok: hogy emberi hozzáállását tekintve soha nem pozíciók, rangok vagy társadalmi helyzet alapján rangsorolta az éppen körülötte tartózkodókat. Hanem mindenkihez egyformán tisztelettudó, udvarias, kedves volt: így az utazásaink során meglátogatott, koronás fők személyzetével - a testőrséggel, a sofőrrel, a szakáccsal, a felszolgálóval, etc - éppúgy, mint magukkal a koronás főkkel. Ez a hozzáállás – úgy vélem - mindenki számára követendő példa lehet akár a diplomácia, akár az üzlet világában" - mondta Papp Nándor a BME-n tartott előadásán.

Államfő és tolmácsa koccint a repülőgépen. Göncz Árpád közvetlenségével és humorával mindenkit levett a lábáról. Papp Nándor tíz éven át dolgozott a köztársasági elnök mellett.

Humor és irónia a görcsösség helyett

Ami miatt még élmény volt számára részt venni a köztársasági elnökkel a diplomáciai eseményeken: hogy nála - noha a szabályokat mindig betartotta - soha nem volt görcsös, merev a protokoll... Ám volt helye a humornak, az iróniának, a kötetlenségnek, informalitásnak, ha a helyzet épp úgy hozta. És ebből mindig jól jöttek ki a jelenlévők. Károly herceg és Lady Diana magyarországi fogadásakor például humorosan annyit fűzött a helyzethez: "Kérem, ne vegyék tőlem rossz néven, ha esetleg nem sikerül maradéktalanul tökéletesre a protokoll. De az Önök családja már 1000 éve gyakorolja - míg én csak 3 napja."

Aknamező a small talk

Az eredmény: egy, a vendég és fogadója szemszögéből egyaránt sikeres, kellemes hangulatban zajló diplomáciai esemény. Az egykori köztársasági elnök tehát mindig profin vette az akadályokat. A protokoll-hibák kockázatát sokkal inkább a vendégsereg egy-egy tagjának tájékozatlansága hordozhatta. Fontos tanulság például: a diplomáciai események vacsoráin sor kerülhet small talk-okra (ez nem szakmai ügyekről szóló csevej). Viszont a kínos helyzetek elkerülése végett érdemes a jelenlévő prominensek életrajzát vagy vallási-kulturális hátterét az esemény előtt még gyorsan átfutni.

Kínos pillanatok Hillary Clintonnal

"Hillary Clinton budapesti látogatása alkalmával az egyik vendég Hillary Clinton-nal csevegve megjegyezte: nagyon közel áll hozzá az USA. Csak épp Chicagot nem szereti. Csakhogy Chicago épp Hillary Clinton szülővárosa. A First Lady nem vette zokon, átsiklott a megjegyzésen, de később a beszélgetés során megemlítette, hogy szülővárosa, Chicago igen közel áll a szívéhez. De hasonlóan kínos volt még a 80-as években, amikor egy külföldi városi delegáció köztudottan homoszexuális férfi tagjától így búcsúzott az egyik vendéglátó: "És üdvözöljük a kedves feleségét is!" Egy más alkalommal a magyar delegáció egyik tagja akkor követett el protokolláris hibát, amikor egy üzleti vacsorán az egyik arab országban anyósviccekkel akarta feldobni a hangulatot. Az iszlám világban az anyós személye szent és sérthetetlen.

Göncz Árpád feleségével a Clinton házaspár társaságában, Papp Nándor a háttérben. Egy alkalommal a magyar vendégseregből valaki a mostani elnökaspiráns, akkor First Lady, Hillary Clinton előtt Chicagóról panaszkodott. Ez éppen Hillary szülővárosa...

Így lehet kikerülni a csapdákat

Nos: ezek hatásosan kivédhetőek, ha a jelenlévő VIP-ek életrajzát legalább nagy vonalakban ismerjük... "Más országok belügyeivel kapcsolatos állásfoglalások szintén kerülendőek. Akár diplomáciai eseményen, akár külföldi munkavállalóként. "Elképzelhető, hogy mintegy tesztelésként szeretnének bennünket szóra bírni a témában. Ilyenkor érdemes udvarias, de kitérő választ adni, például így: "Rendszeresen olvasom az itteni sajtót és a fontosabb lapokat, de nem érzem magamat annyira felkészültnek, hogy ebben a témában érdemi véleményt nyilvánítsak."

Igaz, állami diplomáciai rendezvényeken nehéz vaskos hibákat elkövetni, hiszen a nagykövetségek, külügyi tanácsadók, szakdiplomaták már hetekkel az események előtt alaposan felkészítik az ismeretlen kultúrákba utazó magas rangú személyiségeket, vagy épp külföldi vendégeket Magyarországon fogadó stábot.

Japánban íratlan szabály a meghajlás

Amit viszont üzleti úton vagy épp külföldi munkát vállalva mindenképp tudni érdemes. Japánban például a bevett üdvözlési forma a meghajlás. "Minél magasabb rangút üdvözlünk, annál mélyebben hajolunk meg - amit Barack Obama elnök is megtett a pozíciónak, az idősebbnek és a vendéglátó japán császárnak és feleségének szóló tiszteletteljes gesztusként - még az amerikai sajtó kritikája ellenére is..." Japánban egyébként beltérben tartózkodva le kell vetni a cipőt: ezt a szabályt annyira komolyan veszik, hogy elegáns hotelekben a vendégek a szállodai lakosztály minden egyes szobájába külön papucsot kapnak. És meglepő, de igaz: Japánban a leves szürcsölése nem illetlenség. Sőt! Sokkal inkább a jól sikerült fogás elismerése...

Malajziában viszont igen szigorú színprotokoll van: itt a hölgyek számára ellenjavallt a fekete, a fehér, a lila, a zöld és a sárga színű ruhadarabok viselése. Részben kulturális, részben vallási okokból. Új Zélandon a maori közösségben pedig régóta bevett szokás a hongi: azaz az idegenek orrdörzsöléssel való üdvözlése.

A meglátogatott országok protokollját mindenesetre tanácsos nagyon komolyan venni. Mert ennek megszegését büntetőjogi szankciók ugyan nem követik - hanem például a jövőben elmaradó meghívások, programok, rosszabb esetben együttműködések vagy fontos üzletek bánhatják...

A holland királynő a legközvetlenebb arisztokrata

A társadalom magas presztízsű tagjainak személyes hozzáállása is rengeteget számít protokoll-ügyben. "Beatrix holland királynő (ő 2013-ban mondott le a trónról fia javára – a szerk.) például az egyik legközvetlenebb, legemberibb, legtermészetesebb arisztokrata, akivel valaha találkoztam. Szerethető, közvetlen személyiség. Beszédeit mindig maga írja. Ő volt az, aki például magyarországi hivatalos útján minden további nélkül, a protokoll-eseménysorozatból kiszakított szabad perceiben együtt nézte a focimeccset a magyar és holland stábjával a rezidenciája halljában. Sőt, még a fia házibulijára is elmegy. Ahol a külföldi jelenlévők első dolga az volt, hogy összehasonlítsák őt az ország papírpénzén is látható portréjával...

Névjegy – Papp Nándor

Dr. Papp Nándor diplomata, tolmács, egyetemi előadó. AZ ELTE Bölcsészettudományi Karán szerzett angol-orosz szakos diplomát, majd angol nyelvészetből doktorátust is. 10 éven át volt a nemrégiben, 94 éves korában elhunyt Göncz Árpád egykori köztársasági elnök tolmácsa, ha úgy tetszik, "angol hangja". Ám mindemellett több mint 40 évnyi tolmácsi gyakorlattal rendelkezik és számos felsőoktatási intézményben tanított - többek közt a Budapesti Corvinus Egyetemen, az ELTE BTK Angol-Amerikai Intézetében, az ESAI Dubai Branch, és nemrégiben a kiotói Ritsumeikan Egyetem katedráján is állt már. Az elmúlt közel 25 esztendő során állam, -és kormányfői delegációk mellett tevékenykedett angol tolmácsként. 2011-es nyugdíjba vonulásáig a Külügyminisztérium diplomatájaként külszolgálatot teljesített tanácsosi rangban.

A fotókat Papp Nándortól kaptuk.

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.