Tinédzser lányoké volt a főszerep a Morgan Stanley amerikai pénzügyi szolgáltató budapesti irodájában. A Skool non-profit alapítvánnyal szervezett workshoppal inspirálni szeretnék a lányokat és a fiatal nőket, hogy közelebb kerüljenek az IT világához, részeseivé váljanak a technológiai innovációk megalkotásának. Informatikát választani jó befektetés. Tíz éven belül világszerte 700 ezerrel több állás lehet, mint amennyi szakember. Emellett az IT a legjobban fizető szakmák között szerepel.

Miért hozza a vállalat közelebb az informatikát a lányokhoz? Egyrészt azért, mert ők jelentik a tartalékot a munkaerőhiánnyal küzdő szakmában, másrészt még tinédzserkorban, a pályaválasztás előtt kell megmutatni az informatikában rejlő potenciált. Az előrejelzések mindenesetre azt mutatják, jó befektetés ebbe az irányba vinni a karrierépítést.

Szakmai szervezetek szerint informatikai területen még 20 százalék a nők aránya, miközben az egyetemeken, főiskolákon végzettek 60 százaléka nő. Tíz éven belül az ICT területén 700 ezerrel több üres állás lehet, mint amennyit a végzős diákok be tudnak majd tölteni. Vagyis, miközben még mindig igen kevés nő választ hivatást a high-tech szektorban, ez az iparág egyre biztosabb karriert kínálhat számukra.

Nem csak a férfiak lehetnek jó informatikusok

„Az informatikát gyakran gondolják férfias szakmának, pedig a sokszínűség a technológiai iparágakban is rendkívül fontos. Éppen ezért a célunk az, hogy megmutassuk, az IT vonzó, biztos és előremutató karrierlehetőséget biztosít úgy a férfiaknak, mintahogyan a nőknek is.” - mondta el Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti irodájának ügyvezető igazgatója. „Elkötelezett támogatója vagyunk a sokszínűségnek és az olyan szervezeteknek, mint a Skool, velük például immár több mint egy éve dolgozunk együtt és több hasonló, sikeres eseményt szerveztünk. ’IT girls’ programunkban nem csak általános és középiskolás lányokkal, de egyetemistákkal is foglalkozunk. Örülünk, hogy vannak új kolléganőink is, akik ezen programjaink hatására jelentkeztek hozzánk és reméljük, hogy a jövőben tovább építhetünk az ilyen együttműködésekre.” - tette hozzá.

Számítógépes játékot programoztak a lányok

A legutóbbi, október 17-én tartott foglalkozáson 15 és 18 év közötti gimnazista lányok vettek részt: a Morgan Stanley munkatársai és Skool önkéntesek segítségével szórakoztató, izgalmas feladatokon keresztül bővíthették ismereteiket – ezúttal a processing programnyelv területén. A feladat egy számítógépes játék programozása volt, amit később szüleiknek is megmutathattak, illetve otthon is tovább tudnak fejleszteni. A szervezők reményei szerint ez az élmény is segíti majd a fiatalokat abban, hogy még pontosabban megtalálhassák jövőbeni hivatásukat és néhány év múlva a fiatal nők közül is legalább annyian válasszák majd az informatikát, mint ahányan például az adminisztratív jellegű vagy jogi területekre igyekeznek.

Kilenc éve jött Budapestre az amerikai pénzügyi szolgáltató

A Morgan Stanley (NYSE: MS) vezető globális pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalat, mely a befektetési banki, értékpapír-kereskedelmi, befektetés- és vagyonkezelési területeken nyújt széles körű szolgáltatásokat. A cég munkatársai negyvenhárom országban, több mint ezerkétszáz irodában segítik az ügyfeleket világszerte, köztük vállalatokat, kormányokat, intézményeket és magánszemélyeket.

A vállalat a közép-kelet európai régióban először Budapesten nyitott irodát 2006 elején, a Matematikai Modellező Központ elindításával. 2006 őszén a budapesti képviselet ügyviteli és technológiai szolgáltató központtal bővült. Az iroda fő feladata az anyacég üzleti tevékenységeinek támogatása, elsősorban a pénzügy és számvitel, a kockázatelemzés, a jogi dokumentáció, az IT üzemeltetés és alkalmazásfejlesztés, illetve a matematikai modellezés különböző területein.

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.