Az Egyesült Nemzetek Szervezetének több alszervezete is aktívan keres Budapesten új munkatársakat. Ennek egyik oka a forróvá vált menekültkérdés. A menekültekkel foglalkozó UNHCR, a gyermekek segítésére fókuszáló UNICEF és az élelmezésügyben mozgó FAO képviselőjét kérdeztük, kiket keresnek, és hogyan választanak ki.

Hamarosan újabb munkatársakkal egészülhet ki Magyarországon az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. A régió nyolc országára kiterjedő UNHCR regionális képviseletébe (RRCE) és a globális szolgáltató- és képzési központba is toboroznak.

A hazai és a régiós országok hatóságaival kapcsolatot tartó, az ő menekültügyi tevékenységeiket monitorozó RRCE csapatában jelenleg 23-an, míg a világ bármely pontján felmerülő, menekültekkel kapcsolatos logisztikai ügyekkel (például szállítás, beszerzés) foglalkozó GSC-nél most 364-en dolgoznak. De már idén mindkét iroda bővített a globális menekülthelyzet és a magyarországi menekültszámok növekedése miatt Budapesten, Szegeden, Pécsett és Nagykanizsán. Az első időszakban néhány hónapos, átmeneti időre: amely szükség esetén nyilván meghosszabítható” – mondta magazinunknak Simon Ernő, az UNHCR magyarországi szóvivője. A csapatban így jelenleg 10 ország munkatársai dolgoznak, többségében magyarok. ám nem rendkívüli helyzetben a magyar-külföldi kollégák aránya jellemzően fele-fele.

Tolmácsokat, sofőröket is keresnek

Bár itt döntően a menekültügyi jogban járatos szakemberek dolgoznak, a mostani, ideiglenes felvétel során tolmácsokat, sofőröket is keresnek. Emellett a Globális Szolgáltató Központba jellemzően adminisztratív - pénzügyi, HR-es - míg a képzési központba már tréneri, coach és pedagógus hátterű jelentkezőket várnak. Értelemszerűen kimagasló nyelvtudással. ”Az angol tárgyalási szintű ismerete elengedhetetlen.

Nyerő lehet a fárszi nyelvtudás is

A francia előny, de több pozícióban alapkövetelmény is. Ezen felül minden, további nyelv ismerete plusz előny - különösen a menekültek nagy csoportjai által beszélt arab, fárszi, pastu, urdu, szomáli - bár e különleges nyelvek hiánya még nem kizáró ok a jelentkezésnél.”  A jelentkezés többnyire CV-ből, a szervezet jelentkezési lapjának kitöltéséből, írásbeli tesztből és több munkakörnél a pozíciótól függően egy vagy több szóbeli fordulóból, valamint motivációs levélből is áll. A sofőrök vezetési teszten is részt vesznek - de náluk az angolul zajló teszt-beszélgetésen a kommunikációs szintű tudás is elegendő.

Aktuálpolitikáról is kérdeznek interjún

A megpályázott pozíciókban kérdés lehet például a jelentkezők felé önmaguk és a szervezet bemutatásán túl a menekültkérdéssel kapcsolatos helyzetértékelésük és a tudásuk erről az aktuálpolitikai témáról. Ám feladatként előkerülhet egy-egy beszámoló arról is, hogy korábbi pozíciójukban miként oldottak meg kihívásokkal teli, rázós helyzeteket. 

Pénzügy, HR, IT pozíciók az UNICEF-nél

Nem csupán a menekültügyi területen várható bővülés a szervezetnél. Az ENSZ-tagszervezetek közül a gyermekjogokért harcba szálló UNICEF is bővíti hazai csapatát. A szervezet tavasszal alapított Budapesten szolgáltatóközpontot.
”Rengeteg, magasan képzett pályázó jelentkezett a meghirdetett HR-es, pénzügyi, IT-s és operatív pozíciókra. Nem csoda, ha az ajánlat sokak érdeklődését felkeltette: a vonzó bérezés és a magánnyugdíjpénztári juttatás mellett a nemzeti ünnepeken felül is járó, 25 nap szabadság igazán versenyképessé teszi az állásajánlatainkat Európában”- mondta el Vitáris Anetta, a szervezet számára a toborzást – kiválasztást végző ManpowerGroup képviselője. A szakmai és a nyelvi elvárások mellett a nyitottság, a kulturális érzékenység és a szervezet szellemiségéhez illeszkedő, humanitárius szemléletmód is nélkülözhetetlen.

Napi kihívás a kulturális különbözőségek kezelése

”Az UNICEF több mint 150 országban, így a kulturális különbségek kezelése a napi munka során igazi kihívás.” Az állásinterjúkon egyébként kompetencia-alapú interjúkérdésekre és tesztekre számíthatnak a pályázók.”

21 országból jön össze a FAO budapesti csapata

Budapesten működik egysége egy harmadik ENSZ-szervezetnek, a FAO-nak - azaz az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetnek is, amely szintén aktívan vesz fel új munkaerőt. ”Csapatunk jelenleg 130 főt számlál 21 különböző nemzetből érkező munkatársakkal. De újabb bővülés várható” - tudta meg magazinunk Földi Judittól, a szervezet kommunikációs munkatársától. A nyitott pozíciókat kínáló szolgáltatóközpont jellemzően adminisztratív - például személyzeti, pénzügyi és utaztatási területre, valamint a vállalati rendszer felhasználói támogatására - keresi az új munkatársakat. A szervezetnél - a nemzetközi jellegből adódóan is - a legfontosabb szempont a biztos angoltudás. ”Ez a központ hivatalos nyelve: minden hivatalos kommunikáció angolul folyik. Ám egy további, plusz nyelv az ENSZ hivatalos nyelvei közül - például az arab, az orosz, a francia, a spanyol és a kínai - csak további előnyt jelent a pályázásnál. A FAO felvételi eljárásai általában kétkörösek: a CV- s előszűrések után a jelöltek angol nyelvű szintfelmérő teszten vesznek részt. Majd az itt jól teljesítőket háromfős csapat interjúztatja ENSZ-gyakorlat alapján. A kérdések nagy része itt a szakmai kérdések mellett a jelöltek karakterére, személyiségére irányul. És amennyiben itt is sikeresen teljesítettek, hamarosan várhatják a szervezet szerződésajánlatát.  

Az ENSZ

Az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szervezete) 1945 után, a II. világháborút követően jött létre a Nemzetek Szövetsége utódaként. A szervezet megalapításának célja a háborúk megelőzése - és a segítségnyújtás az egymással konfliktusban álló országoknak problémáik megtárgyalásában. Működésének célja az államok közötti együttműködés elősegítése a nemzetközi jog és biztonság, a gazdasági fejlődés, a szociális ügyek,  az emberi jogok terén, valamint a világbéke elérésében.

A három szervezet

Food and Agriculture Organization of the United Nations - FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (magyar weboldal: www.fao.hu)
United Nations International Children's Emergency Fund - UNICEF, az ENSZ Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja (magyar weboldal: www.unicef.hu)
ENSZ Menekültügyi Főbiztosság = UNHCR (magyar weboldal: www.unhcr.hu, az UNHCR állásajánlatai a Monsteren)
Magyarországi irodái:
-          Regional Representation for Central Europe – RRCE (Közép-Európai Regionális Képviselet)
-          Globális Szolgáltató Központ – GSC
-          Globális Képzési Központ -  GLC

Miért előnyös az ENSZ szervezeteinél dolgozni?

+ Nemzetközi környezet/csapat, kulturális kihívások
+ Stabil munkaadó
+ Tréningben a nyelvtudás (fejleszthető vagy legalább szinten tartható)
+ Presztízs, mindig jól mutat az életrajzban

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.