Nincs pénzed borsos áru kiadói együttműködésekre pedig írókarriert dédelgetsz? Akkor írjál e-könyveket! A legütősebb karrierek egyelőre tengerentúliak - ám a folyton a netet bújó fiatalok és az e-book olvasók korában hamarosan itthon is kopogtathat így a karrier az írók ajtajain. Az is megmutatjuk, hogy nulláról hogyan adhatod ki termékedet e-könyvként.

Míg egy-két évtizede még kiadók, döntéshozók, titkárságvezetők és szerkesztők komplett sorfalán kellett magát "keresztülverekednie" egy-egy ambiciózus, de kezdő írónak, az e-könyv formátum új frontot nyithat a szerzők és az írói pályát fontolgatók életében. A self - publishing könyvkiadás és az e-book-okként közzétett irodalom az elmúlt években villámgyorsan meghódította az érdeklődőket. A számok is beszédesek: míg 2008-ban is 90 ezer, mára 460 ezer ilyen módon megjelentetett kötetet tart nyilván a világ könyvpiaca.

Áttörés az USA-ban ezekben a műfajokban

Emellett sok szerzőnek jött kapóra és hozott világsikert az online formátum. A korábban szoftvermérnökként dolgozó Andy Weir: A marsi című science-fiction-je kezdetben blogként indult és vált ismertté. A Marson ragadt férfi történetét hamar megkedvelő blogolvasók végül maguk követelték a sztori e-bookként feltöltését az Amazon.com-ra. Az unszolásra született, kezdetben 99 centért kapható és rövid időn belül 35 ezer példányban elkelt műből azóta printelt könyv és film is készült - méghozzá Ridley Scott rendezésében, Matt Damon főszereplésével. Áttörést hozott az e-book-formátum a főként a young adult irodalomban és a romantikus "vámpír-sztorikban" utazó, amerikai Amanda Hocking számára is. Kilenc kötetes sorozatából az elmúlt négy évben csaknem 1 millió példány fogyott és eddig közel 2 millió dollárt keresett e-könyveivel. A piac ugyanakkor keményen szelektál az írók között is: becslések szerint egyelőre a szakma felső 10 %-a osztozik az e-könyv eladásból származó bevételek 90%-án.

Ezer körüli eladás Magyarországon sikernek számít

A fotón balról jobbra: Farkas István, az ekönyvolvaso.blog.hu főszerkesztője, Komlósi Gábor, a MÚOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetsége) elnöke, Keresztes Kata a beszélgetés moderátora, a Kata könyvespolca című kortárs irodalmi tévéműsor vezetője, Csordás Attila, az eKönyv Magyarország Kft. ügyvezetője és az enkiadom.hu vezetője, Alcser Norbert, a Publio Kiadó ügyvezetője

A hazai piac - már csak méreteiből adódóan sem - büszkélkedhet ekkora példányszámokkal. Bár az e-könyv toplistákat gondosan szerkesztő kiadók egyelőre elzárkóztak a konkrét adatok nyilvánosságra hozatalától, annyit elárultak: az eladási listavezetők esetében legfeljebb ezres nagyságrendű számokról lehet beszélni. A vásárlókat megmozgató, top témák pedig továbbra is a szerelem-szenvedély - romantika - erotika - krimi - szépirodalom tengelyen mozognak. Ám a fenti toplisták több szerzőjének műve egyelőre csak e-bookként hozzáférhető a nagyközönség számára.

Szerzői kiadás vagy self-publishing?

Az e-book és a self - publishing viszont épp az online megjelenés miatt tárhat perspektívát az írói karrieren gondolkodók elé. Utóbbit már Alcser Norberttől, a Publio ügyvezető igazgatójától tudtuk meg az Olvasás Éjszakáján. Aki a jelenlévők kedvéért azonnal tisztázta is a szerzői kiadás és a self-publishing közötti, fontosabb különbségeket. "Szerzői kiadásban készülő műveknél az író külön-külön keres fel alvállalkozókat - tördelőt, szerkesztőt, grafikust és korrektort, majd tárgyal velük a munkafázisokról. Ezzel szemben a self-publishingként kiadott műveknél az e-bookot megjelentető szerző a kiadótól csomagban kap mindent. Itt minden folyamat egy kézben összpontosul. Külön tárgyalásokra már nincs szüksége, miközben a szerző a formátum miatt akár a bevétel felét is megkaphatja: míg a hagyományos köteteknél legfeljebb a 10% -át. "

Ennek ellenére az e-book egyelőre a fiatalabb korosztályban hódít - így a karriert építő íróknak sem árt elsősorban ezt a réteget célba vennie a készülő művekkel. "Jómagam 2009-ben indítottam el a témához kapcsolódó blogomat, épp az e-könyv olvasókról és az ebben rejlő lehetőségekről” – jegyzi meg a beszélgetésen Farkas István, az ekonyvolvaso.blog.hu szerző-ötletgazdája.

Ezért praktikus az e-könyv

„Akkoriban mindig azzal támadtak a témát harsányan fújoló kritizálók, hogy barbár, hogy antiirodalmár, ráadásul még kultúragyilkos is vagyok, ha bizalmat szavazok az e-könyveknek, amiknek még illata sincs, szemben a kézzelfogható, hagyományos kötetekkel. Pedig ennek az információ-hordozó eszköznek rengeteg előnye van. Így kapásból zsebben vihetem magammal a terjedelmesebb kedvenceimet akár a buszra is - például a komplett Trónok Harca - sorozatot vagy épp a Harry Potter - összest és még cipekednem se kell. Emellett az e-könyv formátum lehetővé teszi párhuzamosan több kötet olvasását: amelyeket a megnyitásuk után ott folytathatok, ahol előzőleg épp félbehagytam, miközben végtelen mennyiségű olvasnivaló áll még rendelkezésre. Továbbá környezettudatos, hiszen az e-book-ok miatt nem kell erdőket írtani a könyvgyártáshoz. Ráadásul a fiatalabb, trendi Y és Z - generáció amúgy is éjjel- nappal az online felületeken csüng, ez a lételemük. Így a tartalom is sokkal hamarabb célba érhet, ha az írók inkább tudatosan az e-könyveket választják hordozó eszközként” - érvel az e-book-okban rejlő karrierlehetőség mellett is Farkas István, az ekonyvolvaso.blog.hu szerző-ötletgazdája.

E-könyvből print kiadvány: erre is van példa

Csordás Attila, az eKönyv Magyarország ügyvezetője viszont mindehhez azt is hozzátette: a könyveket - akár e-book, akár hagyományos kötet - a tartalom adja el. "A felület önmagában hordozóeszköz, közvetítő. A tapasztalat: a tényleg kapós könyvek e-bookként és hagyományos könyvként egyaránt működnek a piacon." És ezzel párhuzamosan egymást is erősíthetik. Nem ritka, hogy kapós e-könyvből később hagyományos készül. A médiakritikusok és az igényesebb olvasmányélményekre vágyók által rengeteg cikkben és posztban párszor már megtépázott Oravecz Nóra például e-könyvekkel kezdte pályafutását - ám azóta több könyve nyomtatásban is kapható.

"E-könyvet tervezek. Mit tegyek és hogyan kezdjek hozzá?"

1. Érdemes profin belőni a célcsoportot. Mivel az e-book olvasók felfutása, az e-book vásárlás főként az online térben otthonosan mozgó fiataloktól várható, tanácsos az őket érdeklő témákban (szerelem, romantika, szex, young adult ifjúsági regények, science fiction, krimik, vámpír-irodalom) utazni. Emellett vállalkozások, szolgáltatások hatékony kiegészítője is lehet egy-egy e-book. 

2. Ezután regisztrálni kell egy e-book kiadó cég online felületén a megadott rubrikák kitöltésével - majd a következő lépésben feltölteni/beküldeni magát a művet Word-ben, illetve a cég által megjelölt módon. (pl. docx)

3. Az e-book kiadók üzletpolitikája cégenként változó. Van, amelyik a regisztráció után egyből árajánlatot küld a szerzőnek megfontolásra a tördelésről, a korrektúráról. (A tördelés 100-120 oldalas könyv esetén kb. 20-30 ezer, míg a kötet korrektúrázása 20-80 ezer forint körül alakul. Printelt és e-book formátumot tekintve itt nincs árkülönbség.)

4. Vannak kiadók, amelyek a kötet "fapados", hírverés nélküli kiadását még ingyenesen vállalják és a tervezett eladási ár beállítását is a szerzőre bízzák a rendszerben. Ám ezeknél a cégeknél lehet teljeskörű marketing- és reklámkampánnyal megtámogatott e-book értékesítési csomagot vásárolni. Ezek 100 - 480 ezer forint körül alakulnak: ám ezért az összegért már kiadói véleményezést, tördelést, formázást, borítótervet, garantáltan jogdíjas, profi fotókat, korrektúrázást,  olvasószerkesztést, könyvesbolti kiajánlást, kiemelt webes hirdetéseket, profi reklám és marketing-kampányt, sajtó és fb - kampányt, sajtós kapcsolatrendszert, közönségtalálkozót és plusz nyomtatott példányokat is kaphat a szerző, folyamatos kiadói konzultációval.

5. A kész e-bookokat a kisebb kiadók saját webshopokban, a nagyobbak pedig az ismert hazai könyvkereskedő hálózatok webshopjai mellett akár a Barnes & Noble és az Amazon felületére is kihelyezik. Az e-book kiadók értelemszerűen jogtiszta tartalmat várnak a szerzőktől - ennek felelőssége a kiadói szerződésekben is az írót terheli. Ám e-bookot kiadatni még extrákkal együtt is jóval olcsóbb: nyomtatásért, szállításért, logisztikáért, terjesztésért, könyvkihelyezésért nem kell fizetni...

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.