Év elején bizonyára sokak fejében megfordul, jó lenne többet keresni. Valahol bevált menetrend van ennek megbeszélésére, sok helyen azonban nincs erre folyamat. Hogyan lehet felvezetni a főnöknek? Hogyan alakítsuk ki az összeget? Mivel tanácsos érvelni. Petrány Viktória karrier-tanácsaadó ad tippeket. Szakértőnk kérdéseiteket ezen a linken várja.

Ne várj a fizetésemelésre

Ma a béremelés területén ugyanaz a trend érvényes, mint a karrierépítésben: Vedd kézbe a sorsodat! Én személy szerint nagyon örülök ennek a trendnek, hiszen ezzel minden munkavállalónak – beosztástól függetlenül – lehetősége van partnere lenni a vezetőjének. Az éves teljesítményértékelés ugyan széles körben meggyökerezett, de nem általános, hogy automatikus fizetésemelést von maga után.

Ha magasabb bérre vágysz, első lépésben elég, ha tudod, hogy megérdemled

Tényleg hiszek bene, hogy a magasabb fizetés elérése itt kezdődik. Ám azt is látom, hogy sokak számára nem természetesen, hogy tisztában legyenek az értékükkel – és most nem a forintosított értékre gondolok. Sokkal inkább egy belső értékmérőre, ami a jelenlegi munkakörhöz képest érezteti velem, hogy erősödtem a munkámban vagy éppen azt, hogy most nem. Általában fejlődésért vagy extra erőfeszítésekért jön a több pénz. Például új tudást szereztem meg, nagyobb felelősséget vállaltam, több sikeres ötlettel álltam elő, gyorsabban vagyok képes elvégezni a feladataimat, nagyobb árbevételt értem el, önállóbb vagyok, sok esetben kezeltem eredményesen kritikus helyzeteket vagy változásokat, stb.  Nos, ezekkel mind több vagyok, természetes tehát az a meggyőződés is, hogy többet érek.

Adj hangot az értékednek

Ha működik a cégnél rendszeres – féléves, éves – teljesítményértékelés, akkor ezt az alkalmat ki lehet használni arra, hogy elmondd, hogyan értékeled magadat. Aki nem gyakorlott abban, hogy kiálljon magáért, ott persze lehet egy kis vonakodás, például, az önfényezés hárítása formájában. Őket megnyugtatandó: minden új lehetőség szokatlan mindkét fél számára. Ám lássuk meg, ha a munkavállaló partnerként működik, az a vezetőnek is kényelmes – látja, mi zajlik a másik oldalon, így nagyobb magabiztossággal irányítja a csapatát és könnyebben képviseli felfelé az eredményeket.

Ha nincs rendszeres teljesítményértékelés a cégnél, kérhetsz te is visszajelzést a munkádról, és ez alkalommal elmondhatod a meglátásaidat.
Minden esetben a közvetlen felettessel érdemes beszélni, hiszen a csapata eredményességéért ő felel, és ő érdekelt abban is, hogy az eredményeken túl, jó legyen a kapcsolat a munkatársakkal. A beszélgetés után az ő feladata lesz felfelé képviselni és anyagiakban is elismertetni az eredményeket.

Pénz: a kényes téma

Elképzelem, milyen nehéz lehet annak a dolga, aki még sosem tárgyalt pénzről, sosem állt elő ár- vagy fizetésemelés javaslattal. Támpontként hadd adjak néhány tippet:

1.    Első lépés a belső meggyőződés kialakítása.
Ülj le otthon, és gondold végig az eredményeidet. Mire voltál évközben büszke? Mik voltak a kiugró nehézségek? Azokon hogyan jutottál, túl? Mi volt benne a szereped? Milyen hatással voltak eredményeid a szervezet (csoport vagy cég) működésére? Milyen képességekben gyarapodtál?

2.    Egyeztess időpontot a feletteseddel.
Ahol működik rendszeres teljesítményértékelő visszajelzés, ott annyival könnyebb a dolgod, hogy a beszélgetést a felettesed fogja kezdeményezni.  Ha azonban neked kell előállnod a kéréssel, akkor a következő menetrendet javaslom: Kérj egy nyugodt 30 percet a felettesedtől, és mondd el azt is, miről szeretnél vele beszélni – jelen esetben például azért, hogy megbeszéljétek az elmúlt időszak eredményeit, és az elkövetkező időszakot. Önmagában nem tűnik nyerő ötletnek „a fizetésemről szeretnék beszélni” téma. 

3.    Mondd el, hogyan értékeled magadat.
A beszélgetés első fele feltehetőleg egyszerűbb, hiszen tényleges eredményekről lesz szó. Fontos azonban, hogy a kényes témát se kerülgesd, hiszen most az a célod, hogy magasabb fizetést érj el! Erre is készülj fel otthon; találd meg azt a formát vagy akár a konkrét mondatot, amivel komfortosan és egyértelműen ki tudod fejezni, hogy a gyarapodásodat, a törekvéseidet egy magasabb fizetésben szeretnéd realizálni. Légy konkrét, és azt az összeget mondd ki, amekkora összegű vagy százalékos emelést szeretnél kapni.

Én azt vallom, hogy ebben a témában semmilyen formában nem kifizetődő a taktikázás. Céltalan például ilyenkor feltételezett alkudozás miatt magasabb összeggel kirukkolni vagy a kollégák és az iparág fizetési szintjével érvelni (a bérsávok kialakítása ugyanis a cégvezetés dolga) vagy a felmondás lehetőségét lebegtetni. Ezekkel az indoklásokkal biztosan mellélősz az eredeti célnak, mégpedig annak, hogy megmutasd az értékedet.

Mi a jó időpont?

Ha a fentieket végigolvastad, akkor talán érzed, hogy a legmegfelelőbb időpont előhozakodni a fizetésemelési kéréssel, amikor először megérzed, hogy magasabb elismerést érdemelsz. Ha most úgy érzed, hogy erről az érzésről, vagy a lépésről lemaradtál a múltban, akkor a legjobb időpont a most azonnal. A gyakorlatban nem létezik rossz időpont, ha követed a fenti menetrendet: előre egyeztetsz a felettessel egy neki is megfelelő időpontot, és a beszélgetés célját is elmondod, így nem lesz számára hidegzuhany.

Mi van, ha elutasítják a kérést?

Nagy visszatartó ereje lehet, ha múltbeli példák, vagy csupán feltételezések miatt megfordul a fejekben, hogy akár rosszul is elsülhet a beszélgetés. Megnyugtatok minden első fizetésről tárgyalót, hogy ez is az új szokásokkal járó automatikus félelem. Ha a fentiek szerint készülsz fel a beszélgetésre, akkor a legrosszabb, ami történhet, hogy megtudod, hogy ennél a cégnél elérted a plafont.

Összegzés:
•    Megérett az idő, hogy a munkavállalók és a vezetők partnerként működjenek együtt, és kölcsönösen elmondják egymásnak, ki hogyan értékeli az eredményeket.
•    Ha magasabb fizetésre vágysz, elsőként légy biztos benne, hogy megérdemled. Vizsgáld felül az elmúlt időszakot (félév, év), és lásd meg, hol gyarapodtál, milyen extra erőfeszítésekre voltál képes.
•    Légy konkrét. Az eredményeid mellett az értékedet is fejezd ki.
•    A szokásos teljesítményértékelő beszélgetés jó alkalom a fizetésemelés kifejezésére. Ám ha ez nincs, akkor bármikor megfelelő, amikor úgy érzed, megérdemled a nagyobb anyagi elismerést.

Petrány Viktória
coach, HR szakértő
www.munkaland.com

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK

Petrány Viktória

karrier coach, HR tanácsadó
  • Válts állást okosan
  • Add legjobb önmagadat az interjún
  • Hozd ki a legmagasabb fizetést
  • Kezeld a munkahelyi nehézségeket
  • Teremts egyensúlyt a munka - magánélet között
  • Indíts startupot
Bemutatkozik a szerző
Korábbi írások, tanácsok
Kérdezd a szakértőt
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.