Egy olvasónk szociális területen dolgozott legutóbb, most kereskedelmi állást pályázna meg. Hogyan lehet jól eladni a váltást a munkaadóknak? Várjuk további kérdéseiteket ezen a linken.

Az lenne a kérdésem, hogyan "rejtsem el" az életrajzomban azt, hogy régebbi a munkatapasztalatom a megcélzott pozícióra? A házasságom előtt a kereskedelemben, a gyermekeim születése után szociális területen dolgoztam. Szeretnék kereskedelmi állásokra is pályázni, de azt szeretném, ha legfeljebb a személyes találkozó alkalmával derülne ki,hogy régebbi az ez irányú szakmai tapasztalatom. (Katalin)

Kedves Katalin!
Örülök, hogy beszélhetünk a pályaváltás témáról, mert tudom, hogy sokaknak okoz fejtörést, hogyan ugorjanak át egy másik szakterületre – lehetőleg gyorsan. 

Először is, fogadd el a helyzetet

Egy igen fontos és egyúttal előnyös kiinduló hozzáállásnak tartom, hogy még mielőtt pályázni kezdesz, te magad fogadd el a helyzetedet és az új célodat. Rendben van nálad, hogy életed során több területen dolgoztál?  Ha nincs rendben, vagyis ha te magad kicsapongásnak, tévútnak, esetleg visszalépésnek ítéled meg a pályádat, érthető, ha úgy érzed, van rejtegetni valód.

Ám ez nem így van. Az ember életében teljesen természetes, hogy időről-időre máshová kerülnek a prioritások, és ehhez igazodva változnak a célok, az életterek és a munkaterületek. Nem beszélve arról, hogy a társadalom is változik – hol egyik, hol másik szakmára van nagyobb igény. Ki-ki a maga képességei és érdeklődése szerint választ munkát és karriert.

Ahogy írod, te most azt választottad, hogy visszatérsz a korábbi szakmádhoz, a kereskedelemi területhez.  A nehézséget pedig az okozza számodra, hogyan győzd meg a hirdető cégeket, hogy te igenis értesz az ottani feladatokhoz.

Ne legyél szerény, mutasd meg, mit tudsz

A pályád során – akármerre tettél is kitérőket –, egy dolgot mindig te tettél hozzá: a képességeidet és ügyességeidet, amik a több irányú feladatkörökkel egyre csak gazdagodtak, nem vesztek el az idő múlásával sem.

A korábbi feladatkörök bemutatásakor törekedj arra, hogy megmutasd az összes olyan képességedet, amik a kereskedelemben ugyanolyan keresettek, mint ott, ahol a tapasztalatot gyűjtötted.
Jó a kapcsolatteremtő képességed, megbízható és szolgálatkész vagy, nagy a teherbírásod? Ezek – lássuk be – akár kereskedelmi, akár szociális területen keresett munkavállalói képességek. A több irányú tapasztalat pedig még az új helyzetekhez alkalmazkodás vagy a gyors tanulás képességét is kifejleszthette benned.

Már az önéletrajzban utalj rá

Az önéletrajzban könnyen ráirányíthatod a kiválasztást végző személy figyelmét a képességeidre, ha a feladatok megfogalmazásakor ezeket a kulcsszavakat használod. Nagyon hasznos továbbá, ha már az önéletrajz elején megfogalmazod a célodat, például így: „Tizenöt év szolgáltatásban és kereskedelemben szerzett munkatapasztalattal, kiváló kapcsolatteremtő és tanulási képességgel, szolgáltatói attitűddel és nagy teherbírással keresek eladói / értékesítői, …. munkát, első sorban …. (pl. ruházati, műszaki) területen.”

Sikeres pályázást!

Petrány Viktória
karrier coach
www.munkaland.com

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK

Petrány Viktória

karrier coach, HR tanácsadó
  • Válts állást okosan
  • Add legjobb önmagadat az interjún
  • Hozd ki a legmagasabb fizetést
  • Kezeld a munkahelyi nehézségeket
  • Teremts egyensúlyt a munka - magánélet között
  • Indíts startupot
Bemutatkozik a szerző
Korábbi írások, tanácsok
Kérdezd a szakértőt
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.