Olvasóinknak korábban stabil munkahelyei voltak – csoportvezetőként is dolgozott - az utóbbi két évben viszont csak rövid állomások sok csalódással. Öt hónapja már állása sincs. Önbizalma a padlón. Mit lehet ilyenkor tenni? Szakértőnk, Petrány Viktória karrier coach ad útravalót.

Noémi (39 év): Öt hónapja vagyok állás nélkül. Utóbbi két évben többféle munkakörben, pár hónapos munkaviszonyaim voltak, kétes munkaadóknál; legutóbbi próbaidő alatt megszüntette a munkaviszonyomat, és nem fizette ki a munkabéremet. Korábban értékesítési csoportvezetői pozíciót is betöltöttem, és két hosszú távú – egy 7 és egy 8 éves munkaviszony van mögöttem. Sajnos azonban, elveszítettem az önbizalmat, amikor az egyik munkahelyemen egyre kisebb hatáskörbe helyeztek, amit velem még csak nem is egyeztettek. Turizmus szakirányú diplomám van, alap szinten beszélek angolul, és középfokon németül. Arra keresek megoldást, hogy újra a tapasztalatomnak megfelelő állásba visszakerüljek, egy korrekt munkáltatónál. Van javaslata számomra, hogy hogyan valósíthatom ezt meg?

Kedves Noémi!

Azt gondolom, a te aktuális kihívásod az lehet, hogy bizalmad legyen ismét pályázni és az új környezetben helytállj, a megrogyott önbizalmad ellenére.
Az álláskeresés szokásos lépéseit, úgy mint hirdetési oldalak böngészése, ismerősöktől ajánlás és segítség kérés, egy frappáns önéletrajz megírása, majd pedig pályázás, hadd egészítsem ki néhány tanáccsal, amik átlendíthetnek az aktuális bizonytalanságaidon.

1.    Építs az erősségeidre
Mindenkiben van egy – inkább több – olyan adottság, ami mindig is megvolt. A legegyszerűbb visszamenni egy sikeres munkahelyi időszakhoz, ahol még megvolt az önbizalom: Mi volt akkor a feladatod? Mi lelkesített? Akkor milyen ügyességekkel értél el sikereket, mivel vívtál ki elismerést? Azok a képességek most is megvannak. Ügyes voltál kapcsolatépítésben? Vagy alapos folyamat- és ügykezeléseddel tűntél ki? Esetleg a problémameglátás és gyors megoldás bajnoka voltál? Vedd számba az erősségeidet és azokra összpontosíts.

2.    Lásd meg a lehetőségeket
Mivel az utóbbi években nem éltél meg munkasikereket, el tudom képzelni, hogy az újbóli próbálkozás félelmekkel társul, és kudarccal fenyeget. Ám bárhogy is érzel most, az előre tekintést javaslom a visszavonulás helyett.

Biztos vagyok benne, hogy a meglévő erősségeidet többféle munkakörben is jól lehet hasznosítani. Derítsd ki, mik ezek. A legjobb terep a szóba jöhető állások feltérképezésérére az állásportálok, mint a monster.hu. Nézd végig a különböző kategóriákat, olvass el néhány álláskiírást, és látni fogod, hogy a te erősségeidet és jártasságaidat hol látják szívesen.

3.    Válassz vonzó célt
Ha összegyűjtöttél néhány lehetséges pozíciót, olvasd el őket újra és újra, és közben figyeld meg, van-e olyan, ami valami miatt jobban vonz a többinél. Például azért, mert most arra vágysz leginkább, hogy egy több fős kollektíva tagja legyél vagy hogy körülhatárolt feladatod legyen, vagy hogy segítő munkakörben dolgozz, stb.

Elképzelhető, hogy olyan feladat felé fordulsz, ami szűkebb lehetőségeket nyújt a korábban elért vezetői pozícióhoz képest. Utóbbi viszont, a megcsappant önmagadba vetett hittel aligha lenne most vonzó cél számodra. Fontos, hogy ezúttal a szívedre hallgass, ne a logikus elmédre.

Az önéletrajzban és a személyes bemutatkozás során pedig akkor leszel meggyőző, hogy jól illeszkedsz a választott miliőbe, ha azokat az erősségeket és tapasztalatokat hangsúlyozd, amik ehhez a munkához kapcsolódnak. Például, ha most telefonos értékesítői állást célzol meg, és korábban csak mellékes feladatként végeztél telefonos ügyfélmegkeresést, akkor feltétlenül említsd meg az ebben szerzett tapasztalatodat. És ugyanúgy el is hagyhatsz nem releváns feladatokat – például az árképzést, tanulmányok megírását.

4.    Tartsd észben: innen is van tovább
Azt gondolom, hasznos úgy tekinteni erre az időszakra, mint egy új korszak alapozására, amikor majd messze túlszárnyalhatod valaha legjobb önmagadat is. Add meg azonban magadnak az időt, meríts az új tapasztalatból. Jó fog esni, hogy visszanyered a nyugalmadat és az erődet egy olyan munkában, amit könnyedén és örömmel el végzel. Elképzelhető, hogy szembejön néhány új módszer vagy új ismeret is, amit el kell sajátítanod. Ha sikerül nyitottan hozzáállni a tanuláshoz, gyors sikerekre számíthatsz és felépítheted a következő lépcsőfokot a karrieredben.

Sikeres építkezést kívánok!
Petrány Viktória
coach
www.munkaland.com

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK

Petrány Viktória

karrier coach, HR tanácsadó
  • Válts állást okosan
  • Add legjobb önmagadat az interjún
  • Hozd ki a legmagasabb fizetést
  • Kezeld a munkahelyi nehézségeket
  • Teremts egyensúlyt a munka - magánélet között
  • Indíts startupot
Bemutatkozik a szerző
Korábbi írások, tanácsok
Kérdezd a szakértőt
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.