Túl vagyunk az idei őszi állásbörzés időszakon. Érdekes volt azt tapasztalni, hogy dacára az interneten elérhető önéletrajzi tanácsoknak, a legtöbb álláspályázó arra volt kíváncsi, milyen önéletrajzzal kaphat esélyt a személyes bemutatkozásra. Szakértőnk, Petrány Viktória hasznos gondolatai, aki vár minden álláskeresői kérdést itt.

A Monster letölthető önéletrajzmintái

Több okból is azt gondolom, hogy az önéletrajz tartalmi részével érdemes kiemelten foglalkozni. Egyrészt, mert az önéletrajzban a szavak a kereshető paraméterek. Másrészt meg, a nagyvállalatok zöme saját internetes karrier oldallal rendelkezik, és kéri az online regisztrációt -  a formának ez esetben, ugye, teljesen elvész a jelentősége.

Tényleg hátrány a kihagyott év vagy a pályaváltás?

Az álláspályázat megírásához karrier-tanácsadó és internetes álláskereső oldalak bőségesen kínálnak mintát. Vannak azonban sajátos élethelyzetek - gyes, külföldi utazás, sikertelen álláskeresés, feltöltődésre szánt úgynevezett career break, stb. - amit valahogy „tálalni” kell.

A kihagyott évek vagy a más-más pályákra tett kitérők, hátrányosnak számítanak elhelyezkedés szempontjából. A leggyakoribb ellenérvek ilyenkor a pályázókkal szemben, hogy tudásuk nem aktuális, munkatempójuk lelassult, érdeklődésük és elköteleződésük kérdéses, de olyannal is találkoztam már, hogy kevésbé lelkesednek a csapatcélokért, túlzottan önfejűek és elszoktak az irányítástól. A negatív feltételezések, persze, kitérőktől függetlenül is igazak lehetnek valakire. Hogy milyen ténylegesen a pályázó, azt meg kell tudnia mutatni!
 
Az álláspályázat kötelező és szabadon választható elemei

Az önéletrajz válasz egy álláshirdetésre és egyben az első bemutatkozás eszköze. A személyzeti szakember, a naponta százával érkező pályázatokban a kiírt pozícióhoz köthető – gyakran több pozíciót is meghirdetnek egy időben – információkat keresi. Ezért aztán, van néhány kötelező adat, amit nem szabad kihagyni.
•    Adjuk meg, milyen pozícióra pályázunk.
•    Ezután a leglényegesebb, hogy a hirdetésben megfogalmazott elvárások az önéletrajzban is fellelhetők és értelmezhetők legyenek – például, amikor a tapasztalatot és a tanulmányokat bemutatjuk.
•    A tanulmányokra vonatkozó adatokat minél precízebben kell megadni, hiszen a képzés megnevezése, időtartama, a végzés éve, az intézmény, kar és a szak mind külön információval szolgálnak a pályázó szakmai felkészültségéről. A szakdolgozat címe is lényeges lehet, ha egybe esik a pályázó szakmai céljával.
•    A munkatapasztalatok felsorolása a pályázó szakmai pályafutásáról informál; a munkáltató azt szeretné megérteni, hogyan kapcsolódik egyik pozíció a másikhoz, milyen tapasztalatokkal gazdagodott a pályázó a munkája során.
•    Az utolsó kötelező elem a személyes adatok; ezeket pontosan kell megadni, mert a név, cím, telefonszám és e-mail cím a kapcsolattartás eszközei lesznek.

Mindaz, amit ezen felül beleír a pályázó az önéletrajzba, a személyiségének megismerését szolgálja - ami szintén nem lényegtelen, itt azonban már nincsenek kötelező formulák. Az érdeklődést vagy személyes motivációt olvasva a kiválasztást végző már nem az alkalmasat, hanem a feltételezhetően a szervezetbe illeszkedő pályázót keresi!

A biztosan rossz önéletrajz

A gyakorlott kiválasztási szakember elsőre kiszűri azokat az önéletrajzokat, amelyek bizonytalanságot rejtenek magukban; kétséges ugyanis, hogy megéri-e időt szánni a személyes találkozóra. Nézzük meg, milyen az "esélytelen" önéletrajz:

•    Hiányoznak adatok vagy évek az önéletrajzból.
       A személyzeti szakember, nem tudván, hogy a pályázó, a fel nem tüntetett évek alatt külföldön nyelvet tanult, tapasztalatot gyűjtött, gyermeket nevelt vagy a hegytetőn meditált, csak azt tudja megállapítani, hogy valami titkos.
•    Szűkszavú a tapasztalatok bemutatása
A túl általános bemutatkozással az a baj, hogy nem derül ki, hol, milyen feladatban remekelt a pályázó. Ha csak annyit árul el magáról, mint ami egy álláshirdetésben van, az még kérdéseket vet fel a tényleges jártasságát illetően.
•    Nincs utalás a megpályázni kívánt pozícióra
Bármi is az oka, hogy a pályázó nem tünteti fel a pozíciót, mindenképpen negatív az értelmezése - lehet ugyanis, hogy figyelmetlen vagy pontatlan volt, vagy talán maga sem tudja, mit szeretne. A munkáltató szemében egyik sem előnyös, ráadásul fejtörést okoz, ha több nyitott pozícióra is keres munkatársakat.

A fenti három leggyakoribb hiányosság következtében az önéletrajz az "elutasítandó" vagy jobb esetben a "tartalék" mappában landol.

Mutasd meg, ki vagy és mit keresel!

A fentiek szerint összeállított önéletrajz megfelel annak az alapcélkitűzésnek, hogy értékelhető önéletrajz kerüljön a hirdető kezébe. Ennél több is elérhető azonban!
Jó eredménnyel képes a pályázó azt is befolyásolni, hol érdemes őt személyesen is megismerni és hová fölösleges őt behívni! Ezt úgy éri el, ha minél pontosabban határolja be azt a munkaterületet, amit keres - iparág, munkavégzési forma, vállalható utazási idő, hétvégi munka, több műszak, stb.
Abból induljunk ki, hogy a HR-es azt látja, amit és ahogyan a pályázó közöl magáról.

A forma bár vonzó, ritkán mérvadó

Egyre inkább terjednek a kreatív önéletrajz formátumok – az infografika, a prezentáció vagy a promóciós plakát stílus. Két esetben hasznos lehet élni a grafikai elemek nyújtotta előnyökkel: Ha még kevés a munkatapasztalatod és szeretnél valamivel kitűnni. Vagy ha sok a tapasztalatod és strukturáltan szeretnéd megmutatni magadat.

Általánosságban azonban, formailag jó követni egy előre strukturált önéletrajzmintát - részben, mert a szakember szeme hozzá van szokva ezekhez a struktúrákhoz, másrészt pedig, mert így nem kell bajlódni a dokumentumszerkesztéssel. Válassz olyan formát, ami tetszik is, és amibe jól követhetően bele tudod illeszteni a lényeges információkat.

Az egyediséggel azonban nem árt csínján bánni! A romantikus vagy vagány stílus ritkán kiválasztási szempontok, ezért nem ajánlott sem a rózsaszín levélháttér sem a szokatlan betűtípus.

Gyakori, hogy az egyedi bemutatkozásra törekvés miatt éppen hogy általánosra sikerül az önéletrajz. Ilyet különösen a plakát stílusú önéletrajzokban látok. A blikkfangos kulcsszavas bemutatkozás vonzza ugyan a szemet, ám információ nélkül hagyja a kíváncsi elmét.

Ebben sajnos az álláshirdetések nem szolgálnak jó példával. Elég, ha a "jó kommunikációs képességet" mint gyakori követelményt említem. Pedig, nem mindegy, hogy előre betanult információt kell telefonon, naponta többször elismételni vagy önállóan sajtóközleményt írni! Míg az elsőhöz monotóniatűrés, kedves modor, jó artikuláció és kellemes hang szükséges, utóbbihoz a jó fogalmazási készség az alapfeltétel.

Ha nehéznek találod megfogalmazni egyéni céljaidat és képességeidet, íme egy tipp: először magadnak írd le azokat, a lehető legegyszerűbben kimondva. Például: "szeretnék a lakástól nem több mint 20 perc utazással elérhető munkahelyet" vagy "mozgalmas munkát, jönni-menni, intézkedni szeretnék" vagy "olyan munkakört akarok, ahol nem macerálnak azzal, hogy nem jönnek az eredmények, inkább kiszolgálom a csatasorban küzdő kollégákat" vagy "eszem ágában sincs ásítozni egy régimódi főnök mellett, mindenképp élvonalbeli cégnél, önálló / irányítói / vezetői feladatkört szeretnék".

Ezt kell aztán közérthető és vállalható képességekké alakítani és formába önteni. Ha bizonytalan vagy, hogy kiderül-e az önéletrajzból, te miben vagy jó, kérj meg egy közeli és egy távolabbi ismerőst, hogy adjon visszajelzést: milyennek látnak az önéletrajz alapján.

A felvételiztető álma az olyan önéletrajz, amiben első ránézésre követhető a pályafutás (a kihagyott évek is), kiderül, mit szeretne a pályázó, és ahhoz milyen felkészültséggel rendelkezik. A pályázó felelőssége abban áll, hogy őszintén és világosan leírja mindezt az önéletrajzban.

Útravalónak:
• Tisztázd magadban, hogyan jutottál A-ból, B-be, és utána írj önéletrajzot.
• A szavakra koncentrálj elsőként. A tapasztalatodat leíró szavak egyben kereső kulcsszavak is.
• Ne hagyj ki üres éveket, hónapokat.
• Kerüld az általánosítást.
• Fordíts figyelmet arra, hogy egyéni erősségeid, képességeid is kerüljenek bele.
• Teszteld az önéletrajzodat néhány közeli és távoli ismerősödön - ők kit látnak benne?

Sikeres pályázást!

Petrány Viktória
coach
www.munkaland.com

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK

Petrány Viktória

karrier coach, HR tanácsadó
  • Válts állást okosan
  • Add legjobb önmagadat az interjún
  • Hozd ki a legmagasabb fizetést
  • Kezeld a munkahelyi nehézségeket
  • Teremts egyensúlyt a munka - magánélet között
  • Indíts startupot
Bemutatkozik a szerző
Korábbi írások, tanácsok
Kérdezd a szakértőt
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.