Újabb kérdezőnk, Ildikó többféle szakmában és sok munkahelyen megfordult: volt rendezvényszervező, szakszervezeti ügyintéző, értékesítő. Attól tart, hogy az önéletrajzában ez hátrány, sikeretelenséget sugall. Mit tehet? Hogyan álljon hozzá az álláskereséhez? Szakértőnk, Petrány Viktória ad útravalót. Továbbra is várjuk kérdéseiteket. Mindenkinek válaszolunk.

"Viszonylag sok mindennel foglalkoztam eddig a munkám során – nonprofit ágazatban érdekképviselettel, voltam rendezvényszervező, dolgoztam értékesítőként és érdekel a kineziológia is. Most állást keresek, vidékről Budapestre szeretnék költözni, hogy utóbbi téren tovább fejlesszem magamat. Van egy kislányom, és szeretnék fix munkahelyen dolgozni, a képességeimmel boldogulni. Nem tudom, hogyan mutassam be a pályámat, hogy ne nézzenek „kalandornak” a sokféle irány miatt?" (Ildikó, 45 éves)

Kedves Ildikó!

Azt hiszem, értem, Ildikó, miben gyökerezik a problémád: Meg kell mutatnod a karrieredet, és már első ránézésre meggyőzni a kiválasztást végző munkatársakat arról, hogy nem holmi hóbortból váltogatod az állásokat.  A toborzás-kiválasztási munkatársak szemével szeretnék neked néhány gyakorlati tanáccsal szolgálni.

1.    Légy konkrét a képességeidet és tapasztalatodat illetően
A toborzás-kiválasztási szakemberek elsőként a meghirdetett álláshoz tartozó tapasztalatot, a kulcsszavakat keresik az önéletrajzban. Hasznos tehát, ha ezek a szavak konkrétan szerepelnek az önéletrajzban.

Úgy jutsz el legkönnyebben a saját kulcsszavaidhoz, ha teljesen hétköznapi nyelven, felsorolás szerűen elkezded összeírni, hogy melyik munkakörödben, milyen területekkel foglalkoztál, mit csináltál. Például, nonprofit ágazatban: kapcsolatokat építettem, telefonáltam, tárgyaltam, lobbiztam, büdzsét kalkuláltam, összejöveteleket gondoltam ki, meghirdettem, regisztráltam, stb.
Jó mókát is csinálhatsz a dologból, ha bevonsz egy barátot, és elmeséled vagy eljátszod neki a pályádat. A cél, hogy lényegretörően, konkrétan lásd, mi mindenhez értesz. Ezekből lesznek a kulcsszavaid.

2.    Találd meg a motivációdat és mutasd meg, merre tartasz

Ha stimmel a tudás – vagyis a pályázatban megtalálhatók a hirdetett álláshoz tatozó tapasztalatok és ismeretek – akkor ahhoz is keresünk információt az önéletrajzban, hogy vajon a pályázó erre a feladatra vágyik-e. Segítesz a kiválasztást végző szakembernek, ha megmutatod, mi az, ami érdekel.

Egyszerű a dolgod, ha világosan tudod, merre veszed az irányt, azaz, milyen szakma, milyen feladat és mely’ kihívás izgat. Ilyen esetben leírhatod például, hogy „szolgáltatási területen keresek szervezési, irányítói feladatokkal járó, önálló feladatkört.”
De az is elképzelhető, hogy pillanatnyilag nem teljesen tiszta, merre tartasz. Ezt a pályaszakaszt „újratervezésnek” hívjuk. Ha közel áll hozzád ez a szemlélet, akkor tekintsd a célkeresést egyfajta önismereti játéknak. Hasznos megnézni, miben volt legnagyobb sikered és örömöd, azt milyen képességekkel érted el, és mik vittek egyik állomásról a másikra. A célkitűzés részben aztán, hangsúlyozd a tapasztalataidat és azt a közeget vagy hangulatod, amire vágysz. Például így: „Tíz év szervezői és kapcsolattartói tapasztalattal, irodai közegben szerzett jártassággal, jó angolnyelv-tudással keresek új kihívást, aktivitással járó feladatkörben, egy jó hangulatú, lendületes csapatban Budapesten.”

3.    Az önéletrajz a célkitűzéshez igazodjon

Ha eddig több munkahelyed volt, előfordulhat, hogy terjedelmes lenne a munkahelyek és feladatkörök részletes felsorolása az önéletrajzban. Ez nem szerencsés. Ilyenkor jön jól, ha megvan a cél és ismered azokat a kulcsszavakat, amik legtöbbet mondanak a tapasztalataidról.

Rögtön az önéletrajz elején kiemelheted a megcélzott munkaterületet, és a hozzájuk tartozó képességeket, tapasztalatokat, az abban eltöltött évekkel. Lehet ez, mondjuk, egy „szakmai profil” rész. Ezután a részletes pályabemutatás sem maradhat el természetesen, amit maximum két oldalban javaslok. A formai és tematikai elrendezéshez remek segítség a www.monster.hu oldal önéletrajz mintája.

A tartalmat illetően legjobb, ha a célkitűzésedet követed. Nem arra biztatlak, hogy olyat írj le, amit nem csináltál, csak hogy alátámaszd a célkitűzést. Épp ellenkezőleg: a sok-sok tapasztalatból azokra fektess nagyobb hangsúlyt, amikkel a jövőben terved van, és jó alapot adnak a megcélzott feladat ellátásához. Biztos vagyok benne, hogy 20-25 év munkatapasztalat mindenkinél tartalmaz olyan tevékenységet, amit már meghaladott. Így például, kihagyható az önéletrajzból a szakmai gyakorlat, a célkitűzés szempontjából irreleváns szakdolgozat és tanfolyamok, valamint a pályakezdő munkakörök részletes bemutatása. A jelentősebb feladatkörök bemutatásakor használd a kulcsszavaidat, amik leírják, miben van legnagyobb tapasztalatod.

4.    Merj büszke lenni eddigi utadra

A kérdésedből arra gondolok, hogy sajnálod a sok váltást, talán szégyenérzeted is van miatta. Mint mindent, a karriert is több nézőpontból lehet nézni. Ugyanaz az út egyeseknek útkeresés, másoknak izgalmas kaland, egyeseknek próbálkozás, másoknak meg felfedezés és tapasztalat gyűjtő tanulás.  Sokat számít a fellépésedben, hogy te hogyan viszonyulsz a pályád iránt. Amikor számodra természetes a széles érdeklődés, a kíváncsiság és a rugalmasság, akkor az is természetes lesz, hogy ebben mások is látják az előnyt. Ám ha takargatni való problémaként tekintesz rá, akkor másoknak is ezt sugalmazod. Szóval, barátkozz bátran az utaddal. Nincs mit szégyellned, mindannyian úton vagyunk.

Sikeres pályázást!

Petrány Viktória
coach, HR szakértő
www.munkaland.com

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK

Petrány Viktória

karrier coach, HR tanácsadó
  • Válts állást okosan
  • Add legjobb önmagadat az interjún
  • Hozd ki a legmagasabb fizetést
  • Kezeld a munkahelyi nehézségeket
  • Teremts egyensúlyt a munka - magánélet között
  • Indíts startupot
Bemutatkozik a szerző
Korábbi írások, tanácsok
Kérdezd a szakértőt
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.