Bár az álláskeresés pont a munkát keresők legégetőbb kihívása, gyakran maguk a cégek is úgy látják: a sikeres toborzás bizony ”nagy falat.”  A több mint 1100 cég megkérdezésével készült amerikai Small Business Reportnak adott válaszok alapján a cégek több mint fele számára a megfelelő jelöltek megtalálása és felvétele az egyik legnagyobb kihívás. Nem véletlenül szeretnék minél alaposabban feltérképezni a jelentkezőket. Az Enterpreneur.com most összegyűjtötte az álláskeresőknek a  legrázósabb állásinterjú - kérdéseket - de a lehetséges legjobb válaszokat is.

1. Meséljen valamit magáról

A kérdés elsőre ártalmatlannak tűnhet. Mégis trükkös, hiszen az interjúztató óhatatlanul is abba az irányba „tolja” a beszélgetést, hogy a pályázó a lehető legtöbbet árulja el magáról. Ráadásul gyakran nem is a válaszadó feleleteseire - sokkal inkább arra kíváncsi, hogy a jelölt vajon mennyire passzolna a szervezeti kultúrához a hallottak alapján. De hogyan válaszoljunk? Hagyjuk a családi hátterünket és a hobbijainkat! Koncentráljunk inkább a munkatapasztalatainkra és a karrierutunk ismertetésére.

2. Ön az a típus, aki még a szabadsága alatt is rá-rá pillant időnként az e-mailjeire?

A kérdés megint trükkös. Egyrészt állásinterjún mindenki szeretné a lehető legjobb benyomást kelteni. Ám a munka-magánélet egyensúly megőrzése, a kiégés megelőzése is legalább ennyire fontos. De hogyan válaszoljunk? Először is biztosítsuk a céget az elkötelezettségünkről és arról, hogy sosem hagyunk befejezetlen feladatokat az irodára, mielőtt szabadságra megyünk. De vészhelyzet esetére feltétlenül hagyjuk meg az elérhetőségeinket! Kivétel lehet ez alól a startup-ok világa: aki ilyen helyre jelentkezik, attól a kiélezett piaci verseny miatt több várható el a vakáció alatti rendelkezésre állásban is.

3. Hogyan készült fel az interjúra?

A vállalat ilyenkor leginkább arra kíváncsi: vajon tényleg érdekli a pályázót az állás? A kérdésre a ”jó válasz”: mutassuk be, hogy tényleg felkészültünk belőlük! Beszélhetünk például az utóbbi időszak legfontosabb céges történéseiről, az iparági adatokról, a termékekről, a kezdeményezéseikről, az employer branding-ről. Egyszóval minden olyanról, ami a web-oldalukról megtudható a témában.

4. Mi az Ön számára az álomállás?

A cég ezzel a kérdéssel is azt szeretné tesztelni, hogy a pályázó tényleg komolyan gondolja – e a jelentkezést? Vagy csupán egyetlen lehetőséget lát benne a sok közül? Korrekt válasz: elmondhatjuk például azt, hogy ”Jelenleg nagyon szeretnék ennél a vállalatnál dolgozni.”

5. Hogy látja magát öt év múlva?

Ez is kicsit csapda-helyzet a pályázó számára. Mert például lelkesen beszámolna a tanulmányai folytatásáról, a továbbképzésekről - és arról, hogyan lépne majd tovább… Csakhogy a cégek nem szívesen fektetnek olyan munkaerőbe, aki hosszabb távon nem náluk képzeli el a jövőt. Jobb tehát arra hivatkozni, hogy olyan kihívásokat keresünk, amelyek egybeesnek a jövőbeni terveinkkel. A cégnél meghirdetett pozíció pedig pont ennek a megvalósításában is tud majd segíteni - ezért is lenne jó, ha együtt tudnánk dolgozni.”

6. Mik a gyengeségei?

Bár a taktikus álláskereső ezt gyakran a ”túl precíz ezért lassú vagyok” vagy a ”sajnos perfekcionista vagyok” jolly-joker-rel hárítaná, a válasz gyakorisága miatt a toborzók zöme már csak legyint erre. A megoldás: ne arra összpontosítsunk, hogyan tüntethetjük fel a negatívumainkat pozitívabb színben! Helyette inkább adjunk rögtön ”megoldáskulcsot” a gyengeségeinkhez. Például így: ”Kicsit tényleg hajlamos vagyok a halogatásra, az összetettebb feladatok későbbre hagyására. De megfigyeltem, hogy jól hat a teljesítményemre, ha bemelegítésként a könnyebb feladatokkal kezdem a munkát.”

7. Egyedül vagy csapatban dolgozik-e szívesebben?

Újabb fogós kérdés. Mert ha a válasz az ”Egyedül”, könnyen lehet különc az álláskereső. De ha a ”Csapatban”, már azt hihetik: nem elég független az önálló döntések meghozatalához. A jó válasz valahogy úgy néz ki: ”Leginkább helyzet, - és feladatfüggő, mikor melyiket preferálom.” És hozzunk is fel érveket mindkét lehetőség mellett! A csapatmunka mellett például azt, hogy remek alkalom az inspirációra, a véleménycserére és a közös gondolkodásra. Az egyedül végzett munka mellett már a gyorsaság, a függetlenség, a munkafolyamat meg nem szakítása lehet jó érv.

8. Miért jött el az előző munkahelyéről?

Bár sokaknál nagy lehet a kísértés az előző munkahely kritizálására, ne tegyük, mert a HR szemében ez vörös posztó! És még a referencia-ellenőrzéseknél is visszaüthet. Helyette korrekt válaszlehetőség inkább a korábbi munkáltató pozitívumait kiemelni. Hozzátéve, hogy úgy érzi: elérkezett a váltás és a komfort-zónából kilépés ideje. Szintén fontos, hogy ne értékeljük negatívan a korábbi céges policy-t és ne beszéljünk kényes, belső információkról!

9. Mi a fizetési igénye?

Ebben az interjú-észben HR-es és pályázó egyaránt kényelmetlenül érezheti magát. A pályázó azért, mert nem mindig biztos abban, ”meddig mehet el” az igényeivel. Ráadásul az interjúztató se hozhat döntést: neki inkább azt kell felmérnie, hogy a vállalat költségvetése vajon ”megengedheti-e magának” a jelöltet. A jó megoldás: már az interjú előtt tájékozódni az iparágat jellemző fizetési sávokról és ennek tudatában választ adni a kérdésre. Ebben például az online bér-adatbázisok is segíthetnek.

10. Miért szeretne nálunk dolgozni?

Újabb és gyakori kérdés az őszinte érdeklődés tesztelésére - de annak is, mennyire járt utána a pályázó a cégnek. Korrekt válaszok lehetnek: ”Több kollégámtól is hallottam az elmúlt években, hogy mennyire szerettek Önöknél dolgozni. Csupa jót meséltek.” ”Nagyon tetszett, ahogy a honlapjukon a kollégák bemutatják a céget.”  De meg lehet említeni azt is, ha tetszett a cég fb-profilja, ha elégedettek vagyunk a szolgáltatásaikkal, termékeikkel vagy rokonszenves az az ügy, amelyért nyíltan társadalmi felelősséget vállalnak.

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.