Bizalmaskodás, valótlan információk, tolakodó magatartás, határozatlanság. Egy sor tényezőn elbukhatnak az állásra pályázók a kiválasztás során. Íme néhány nagy baki, amit már számos álláskereső elkövetett.

1. Több helyre ugyanazt az emailt küldeni

Időtakarékosnak tűnik, ha nem kell minden céghez személyre szabott emailt küldeni, csak éppen nem éri meg. A munkaadó akkor figyel fel a pályázóra nagyobb eséllyel, ha látja, ez neki szól. Nem mutat jól, ha egy HR-es a “Fw” jelzést (forward – továbbítás) látja az email tárgyában vagy – a célszemély ismeretében – általános megszólítást használ és a levélben nem utal a megcélzott munkaadóra.

2. CV csatolmányként kísérőszöveg nélkül

Megesik az is, hogy valaki csak egy üres mailt küld mindenféle megszólítás nélkül és csatolmányként az önéletrajzát. Ha a cégek nagyon nehezen betölthető munkára keresnek valakit, akkor azért megnyitják a CV-t, viszont ha olyan a pozíció, hogy rengeteg a jelentkező, akkor a toborzónak többnyire nincs energija ezzel foglalkozni.

3. Ugyanannál a cégnél ugyanazzal a CV-vel minden meghirdetett állásra pályázni

Minden megoldás és pozíció érdekel.” Kiveri a biztosítékot a HR-eseknél ez a mondat. Mennyire van ugyanis reális önképe annak a pályázónak, aki a HR-estől a recepcióson, logisztikuson át az értékesítőig minden meghirdetett állásra lő? Még akkor is, ha a háttérben a kétségbeesés húzódik meg. Oda pályázzunk, amihez leginkább értünk.

4. Magánéleti fotót mellékelni

Nem kelt üzleties benyomást az a jelölt, aki a magánéletből vett fotót illeszt az önéletrajzba – például a karácsonyfa előtt állva, sörsátorban vagy strandon ülve, más személyek társaságában.

5. Nagyot hazudni a CV-ben

Természetes, ha a pályázó a legjobb arcát akarja mutatni a CV-ben és állásinterjún. Ebbe beleférhet apróbb ’kozmetikázás’, hiszen ez egy értékesítési helyzet. A nagy hazugságot leírok azonban elvágják magukat. Ilyen például, ha felsőfokú angoltudást jelöl meg, ám nem hajlandó, vagy nem nem tud angolra váltani interjú alatt. Visszatetszést kelt, ha valaki hangzatos pozíciónévvel fényezi magát. Például huszonévesen „vezérigazgatóként” dolgozott. Aztán persze kiderül, hogy egy egyszemélyes mikrovállalkozásnál töltötte be ezt a funkciót.

6. Helyesírási hibáktól hemzsegő anyagot leadni

A helyesírási és betűhibáknak sok jelentése lehet, de egyik sem pozitív: figyelmetlenség, pontatlanság, komoly érdeklődés hiánya, műveletlenség. Éppen ezért érdemes elküldés előtt mással,  akár egy családtaggal átolvastatni.

7. Nem pontosan érkezni vagy a késést rosszul kezelni

Ha sikerül az első akadályt venni és a pályázati anyag alapján behívják a jelöltet állásinterjúra, akkor fontos a pontos érkezés. Ám bármi közbejöhet: például közlekedési akadály. Lényeges elem, hogy  a pályázó miként kezeli a helyzetet. 5-10 perces késés beleférhet, ha előre jelzi azt telefonon. Kevesen tudják, hogy a túl korai érkezés is zavaró, mert a HR-esnek sokszor percre pontos beosztás szerint interjúztat. Utóbbi esetben inkább várjunk egy kicsit az épület előtt.

8. Ápolatlanul megjelenni, rosszul bemutatkozni

Ez is régi szarvashiba. Mindez azt is jelzi, hogy a pályázó nem tiszteli meg a munkaadót. Az elvárt öltözet egyébként szakma- és cégtípusfüggő. Érdemes erről előtte ismerősi körben tájékozódni. Vezetőknél, személyes ügyfélkapcsolattal járó munkáknál fontos az öltöny és a kosztüm interún. Hiányszakmákban megengedőbbek a cégek, például szoftverfejlesztőknél. Állásinterjún döntő az első benyomás. Ennek része a mosoly, a köszönés, és egy határozott kézfogás. A szemkontaktus hiánya, az elernyedt kézzel történő kézfogás rossz indítás.

9. Semmit sem tudni vagy túl sokat tudni a megcélzott vállalatról

Negatív elbírálás alá esik, ha valaki nem készül fel a vállalatból, még a munkaadó profiljával sincs tisztában. A másik véglet is visszatetszést kelt, amikor a pályázó a bennfentesként mutatkozik – például ismerősei révén arra hivatkozik, ő ismeri a vállalat belső folyamatait, a fizetéseket.

10. Üzleti titkokat kifecsegni a korábbi munkaadókról

Rosszul veszi ki magát, ha a pályázó a korábbi munkaadóra bírálja. Ilyenkor a személyzeti munkatárs felteszi a kérdést: vajon egy későbbi váltáskor rólunk is így beszélne?

11. Bizalmaskodni az interjúztatóval

"Láttam a Facebook-oldalát. Jól néz ki a nyaralós fotókon.” Ha egy férfi pályázó így próbál egy hölgy interjúztatónál “bevágódni”, rossz úton jár. Nagyon kockázatos átlépni a határokat és a privát szférában kutakodni. Akkor is, ha az információ mindenki számára elérhető.

12. A mobiltelefont felvenni interjú alatt

Kirívó udvariatlanságnak számít. Ha életbevágóan fontos hívást vár, akkor is jelezze előre a lehetőséget. Máskülönben kapcsolja ki a mobilt, amikor belép a tárgyalóba.

13. Ellentmondások a pályázati anyagban és / vagy az állásinterjús szereplésben

Mielőtt interjúra indul, olvassa el milyen önéletrajzot küldött el. Rendkívül kínos, ha a szóban elmondottak és az írásos verzió ellentmondanak egymásnak.

14. Nem tudja megfogalmazni fizetési elvárását

Álláshirdetés alapján erről még nehezebb nyilatkozni, ám az interjú utolsó részében már egy komoly pályázó tud összeget mondani. A túl alacsony és a túl magas összeg is azt jelenti, a pályázó nincs tisztában piaci értékében vagy nem értette meg a pozíció tartalmát.

15. Tolakodóan viselkedni az interjú utáni napokban

Csökkenti az esélyeket, ha valaki kétnaponta felhívja a HR-est, hogy megkapta-e az állást. Tanácsos az interjú végén tisztázni, mikor és milyen formában várható válasz. Sokszor a késlekedés oka, hogy a vártnál lassabban születnek meg a döntések.

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.