A HR-esek többségének átlagosan mintegy 4 perc szükséges a pályázóval kapcsolatos összbenyomás kialakulásához az állásinterjún. Sőt! 33%-uk akár már másfél perc alatt képet alkot a pályázókról az interjún tapasztaltak alapján.  Ennyi időnk van tehát arra, hogy lenyűgözzük a fellépésünkkel az interjúztatókat. De hogy csináljuk? Erről már Dienes Angéla coach beszélt a Női Karrier Napon - és nemcsak nőknek tanulságul.

Az interjú lényegében már otthon - de legkorábban a kiszemelt munkahely felé közeledve -  kezdetét veszi. Nem kelt például túl pozitív benyomást az álláskereső, ha az interjúra várva vagy épp az irodába lépve még zavartan babrálja az évek óta egyre divatosabb, papírpoharas, reggeli sétálókávéját. Amit még az irodaház felé vásárolt, méghozzá sebtiben bekapkodott reggeli gyanánt. Egyszóval: ha csak tehetjük, a reggelit, a kávét inkább otthon, még az interjú előtt igyekezzünk elfogyasztani.

Ám a meggondolatlanul kiválasztott olvasmányok se járulnak túl pozitívan az álláskeresőről formálódó összképhez. Bár sokakban él az a tévhit, hogy a HR-esek jó néven veszik az álláskeresőktől, ha az interjúra várakozva valamilyen álláskeresési sikerkalauzba mélyedve múlatják az időt, ez sajnos egyáltalán nem igaz. Sőt! Inkább kontraproduktív, mert épp az ellenkező hatást érik el vele.

Ne ugyanabban a ruhában minden interjúkörre

Dienes Angéla: A kimondott szó csak 7 százalékban befolyásolja a pályázóról kialakuló képet

Az öltözködés szintén kulcskérdés. Amivel az álláskeresők többsége tisztában is van. Ám mivel a legtöbb vállalatnál ma már legalább kettő-négy, sőt időnként még több állásinterjú-körre számíthatnak az álláskeresők, tanácsos több szettet is talonban tartani a gardróbban e célból. Így minden egyes interjún változatos megjelenéssel járulhatnak a beszélgetés sikeréhez. Fontos! Lehetőség szerint ne ugyanazokat a darabokat viseljük a személyes találkozáskor, mint amelyekkel a CV- k fotóján egyszer már találkozhattak a HR-esek.

A testbeszéd, a stílus dönt – de legyünk természetesek

Bár az álláskeresők többsége ezzel nem szívesen szembesül, az állásinterjún a kimondott szavak csupán 7%-ban befolyásolják a kialakult összképet. Becslések szerint az állásinterjúk sikere 55%-ban a testbeszéden, míg 38%-ban az elmondottak hangsúlyán, nyelvhelyességén, stílusán, szókincsén és hanghordozásán múlik. A heves gesztikulációkkal viszont tanácsos csínján bánni, különösen nőként… A tapasztalatok szerint utóbbit az interjúztatók valamennyivel jobban elnézik a férfiaknak, de esetükben sem kelt jó benyomást… Mindenesetre az álláskeresők legalább 9%- a hajlamos ezt a részt túlzásba vinni. 

Gyenge kézfogás, arc babrálása, szemkontaktus kerülése

Nem használ továbbá az állásinterjúk sikerének, ha a jelölt kínosan kerüli a szemkontaktust az interjúztatóval: ez a probléma az álláskeresők csaknem 67 %-át jellemzi. További 33%-uk viszont az interjú alatt is rendszeresen fészkelődik, izeg-mozog, míg 21%-ukra jellemző, hogy szórakozottan babrálja az arcát vagy zavarában játszik a hajával. A pályázók legalább egynegyedénél már a kézfogás a HR-essel való találkozás egyik leggyengébb pontja: 26%-ukat a gyenge,”döglött hal” kézfogás miatt lehet a leginkább elmarasztalni. Ráadásul a testtartás se mindegy: ez csaknem az álláskeresők 33% - nál okoz problémát az interjún.

A műmosoly és a pókerarc kerülendő

Nagyot lendíthet ugyanakkor az interjú menetén egy-egy kedves, érdeklődő és őszinte mosoly is az álláskeresőtől, mert a becslések szerint a pályázók közel 38% - a épp ezt a gesztust hajlamos rendszeresen hanyagolni. De vigyázat! Ez soha nem tévesztendő össze az inkább zavarban lévő ember kényszeredett félmosolyával! Utóbbi soha nem célravezető - inkább művinek, mesterkéltnek hat, hiszen a szem körüli izmok ilyenkor nem mozdulnak.

Előfordulhat emellett az is, hogy az álláskereső látszólag profin palástolja a helyzet, a másik fél iránt érzett ellenszenvét - méghozzá rezzenéstelen pókerarccal. Csakhogy a rutinos HR-esnek, interjúztatónak viszont épp ez a fajta rezzenéstelenség válhat idővel gyanússá. Egyszóval: se túlgesztikulálóvá, se túl rezzenéstelenné válni nem célravezető az állásinterjúkon, ha el akarjuk nyerni a kívánt pozíciót.

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.