Komoly üzletek és állásajánlatok úszhatnak el egy tárgyaláson a rosszul megválasztott ruhadarabok miatt. Egy biztos: a farmer még drága designdarabként sem mindig járható út. Akárcsak a mintás műköröm. Nyakkendő dolgában vegyes a kép. A témában két protokoll szakértőt - Gáspár Ágnes egyetemi tanárt és Andréka Domonkost, az Andoma Group vezetőjét kérdeztük. 

”... Még mindig nagyon jellemző munkavállalóra, üzletemberre és vállalkozóra egyaránt, hogy valahogy úgy érzik: nekünk aztán semmi szükségünk a protokollra. Azzal bajlódjanak csak a politikusok környezetében megfordulók és a diplomaták! Ám ez a szemlélet alapjaiban hibás. Mert ha nem számolunk azzal, hogy hol, milyen céllal, kivel beszélünk majd - továbbá hogy milyen ruházatban és viselkedéssel állunk egy - egy tárgyalási helyzet elébe, akkor a találkozáskor, a fogadói oldalon akár egy-két pillanat alatt létrejövő ”hello-effektus” (első benyomás) egyből vaskos mínuszokat aggat a nevünk mellé. Ami pedig nyilván nem kedvez majd a tárgyalás végkimenetelének”-mondja Andréka Domonkos.

És bár minden, így az öltözködés is rohamosan halad az egyszerűsödés felé, a farmer - akár színházba, konferenciára vagy épp hivatalos rendezvényre készülnénk benne - mindenképpen kerülendő. És nem lehet elégszer elmondani, hogy amennyire protokollba ütköző, épp annyira elterjedt viselet a jeans még hivatalos eseményekre is… Még akkor is, ha drága, divatos designdarabról van szó.

Délelőttre világosabb, estére sötétebb ruha lehet a nyerő

Emellett az öltözékek színét, árnyalatát is az épp aktuális napszakokhoz kell igazítani. Míg a délelőtti rendezvényre/eseményre/tárgyalásra nyugodt szívvel választhatunk világosabb ruhadarabokat - például akár krémszínű zakót, kosztümöt - az esti órákra eső eseményekre már javasolt inkább sötét öltönyöket/ kosztümöket választani.

”Itt fontos hozzátenni: senkinek nem célja bárkit is megfosztani a saját egyéniségétől, személyiségétől, stílusától. Ám mivel általában céget, értékrendet, és professzionális arculatot is képviselünk egy-egy helyzetben, nem lehet minden külsőséget és protokollszabályt elhanyagolni. Egy személyes, könyvelő céget vezető jó barátom például azt vallja: nyakkendőt kötni csak koronás fők vagy a miniszterelnök tiszteletére hajlandó… Nos, ennyi lazaság még beleférhet az összképbe: az alkalomhoz illő öltönyöket viszont ő sem akaszthatja a szögre"-tette hozzá. 

A görög kormányfő soha nem vesz nyakkendőt, de nem követendő példa

Nem osztja viszont a nyakkendő-viselés ellazáskodásáról, mellőzéséről szóló nézeteket maradéktalanul Gáspár Ágnes protokoll szakértő, egyetemi tanár. Szerinte az ugyanis se a politikai, se az üzleti élet protokolljával nem összeegyeztethető... "A nemzetközi politikai palettán jelenleg Alekszisz Ciprasz az egyetlen politikus, aki már több ízben kijelentette: nem esküszik fel a Szentírásra és nem köt nyakkendőt. Csakhogy sem a nyugat-európai - például az osztrák, a német - sem pedig a hazai üzleti vagy diplomáciai világ nem ennyire megengedő ebben a kérdésben." A nyakkendőt tehát a tárgyalási helyzetek többségében azért javasolt. De ha már van, se túl rövid, se túl hosszú ne legyen.  "A megfelelően kötött nyakkendőnek mindig az övcsatig kell érnie."

Gáspár Ágnes: A görög kormányfő nem vesz fel nyakkendőt. Komoly tárgyaláson ne kövessük a példáját

Állásinterjún pozíciótól függ

Az állásinterjúkon pedig a helyzettől, a megpályázott munkakörtől is függ, viseljen-e a pályázó nyakkendőt. "Egy kiemelt partnerekkel foglalkozó üzletkötői  vagy épp  egy hírolvasói munkakörben szerintem elengedhetetlen. Mert itt is érvényes az "inkább legyek túl, -mintsem alulöltözött" alapelv. De ha a munkakör mégis lehetővé teszi hogy a pályázó ne viseljen nyakkendőt, akkor az ing gallérgombolását és az alatta lévőt kigombolva kell hagyni."

Ügyeljünk a zoknihosszra

További öltözködési szarvashiba lehet még az eredetileg is szűk fazonú, de ezen felül is túl szűkre szabott, újabban divatos slim fit öltönyök viselése - amelyek gyakran irreálisan rövid, a bokát is alig takaró nadrágszárakban végződnek. "Nem árt követni a trendeket. De ha már ezt tesszük, akkor ésszel és ízléssel tegyük" - mondja Gáspár Ágnes. És ha már a nadrágok: protokoll-ügyben a zokni-hosszakra is oda kell figyelni. "Tv -műsorokban, kerekasztal-beszélgetéseken bizony komikus látványt nyújtanak a kivillanó bokák, ami bizony gyakran előfordul. A megfelelő zoknihossz érjen kb. fél-lábszárközépig, hogy elkerüljük ezeket a helyzeteket..."

Kerülendő a harsány smink

A hölgyeknél viszont a smink, az épp viselt ékszerek vagy a műkörmök okoznak időnként komoly protokollbakikat.

”A smink ne legyen túlzó, harsány! És ékszerekből is válasszanak diszkrét, apró, nem túl szembeötlő darabokat, mert ezek tárgyalási helyzetben elvonhatják a felek figyelmét. A műkörmök - ha egyszínűek, nem harsányak, ízlésesek - még divatos kiegészítői is lehetnek az öltözéknek. Itt a mintákkal, a díszítésekkel kell inkább vigyázni… Egy műszaki területen, középvezetői pozícióban dolgozó hölgy pont ezt nem gondolta tudatosan végig. Egy komoly üzleti tárgyalásra végül Micimackós, rajzfilmfigurás körömdíszekkel érkezett meg. Ez a design aztán annyira komolytalanná tette mind az ő megjelenését, mind a tárgyalást magát, hogy a végén nem is köttetett meg a kívánt üzlet…” - mondja Andréka Domonkos.

Emellett gyűrű-viseléskor is visszatetszést keltenek az egy kézfejen, boxer - szerűen felsorakoztatott ékszerek. Ezekből is tanácsos egy kézfejen egyszerre kettőnél nem többet hordani.

Az öltözéken túl. Ami legyen tabu: pénz, politika, vallás

Az események/tárgyalások megjelenésen, öltözködésen túli tartományaiban már a beszélgetésekkel, a témaválasztásokkal lehet alaposan melléfogni. ”Az egyéni pénzügyi helyzet, a politikai meggyőződés, a magánélet, a családi állapot szigorúan tabutémáknak számítanak, legalábbis az első találkozások alkalmával. Akárcsak a tegeződés! Nyilván később, ha a lehetséges üzletfelek kapcsolata jobban elmélyül vagy akár a barátsághoz közelít, már szóba hozhatóak a fenti, egyébként kényes témák is. Ám amíg az ismeretség nincs ezen a szinten, addig az időjárás, a sportok, a hobbik- például foci, vitorlázás, golf -, a tárgyalópartner jövőbeni tervei vagy múltbéli sikerei, mindig hálás társalgási témák”- teszi hozzá a protokoll-szakember.

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.