A legtöbb álláshirdetésre sok a jelentkező és csak egyvalaki lehet a befutó. Álláskeresőként a cél kitűnni: az önéletrajzban és ha ez sikerül, akkor állásinterjún. Most utóbbira javasol egy ügyes eszközt egy HR szakértő az amerikai Inc magazinban.

A szerző szerint a legtöbb állásinterjún egyirányú a kommunikáció. A HR-es kérdez, a jelölt válaszol és a pályázó a tartalommal valamint az előadásmóddal próbál kitűnni. Így azonban kisebb-nagyobb eltérésekkel egy leszel a sok közül, cserélhető munkaerőként tekintenek rád.

Nagyobb az esély, ha kétirányúvá válik a kommunikáció. Ezt könnyebb elérni, ha a munkáltató képviselője felkínálja neked a kérdezés lehetőségét (Van-e kérdése?). Ha nem, akkor némi bátorság kell hozzá.
Milyen kérdéssel dobbanthatsz nagyot? A szerző kettőt javasol.

1. „Ön miért szeret itt dolgozni?”

Ezzel jelzed, hogy érdekel a lehetőség és kíváncsi vagy a másik félre. Az interjúztató válasza is árulkodó: Ha természetes lelkesedéssel beszél munkaadójáról, akkor nagy valószínűséggel nem jársz rossz helyen. Ha szépen csomagolja a negatívumot vagy nem igazán tud rá válaszolni, az is fontos információ. Ezen kívül az interjúztató is megmutatja emberi oldalát és még több info alapján dönthetsz arról, hogy akarsz-e vele együttdolgozni (már ha vele kellene).

2. „Mindenkinek nagyon drága az ideje. Kíváncsi vagyok arra, hogy mi az, ami miatt meghívást kaptam a beszélgetésre, mivel keltettem fel a figyelmét?”

A válasz segíthet felismerni azokat az erősségeket – ha eddig nem tudtad volna, amelyeket érdemes hangsúlyozni a munkáltatók előtt illetve akár ennek a kiválasztásnak a későbbi szakaszaiban.

A Hello Karrier kommentje: Ez a fajta hozzáállás és ezek a kérdések ritkaságnak számítanak a magyar munkaerőpiacon. Éppen ezért még inkább ki lehet tűnni a tömegből. Biztosan akadnak cégek, amelyek rossz néven veszik, ha a pályázó az első kérdést „fel meri tenni” az interjúztatónak. A kérdés csupán az, hogy szeretnél-e olyan cégnél dolgozni, ahol az interjún emiatt elkaszálnak...

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.