A Hays személyzeti tanácsadó cég hatodik alkalommal mutatta be elemzését a magyarországi álláspiacról, amely összesen 10 területet ölel fel. Az első részben ötöt érintettünk, külön kiemelve azokat a pozíciókat, amelyekben tipikusan 1 millió forintot lehet keresni. Most jön a második rész az értékesítéstől a HR-ig.

1.Értékesítés

Tavaly nőtt a munkaerőkeresések száma értékesítési területen. Keresettek a mérnöki, informatikai és telekommunikációs termékek sales szakemberei. Sok multi cég az itteni termelés felfuttatásával Magyarországon hozott létre értékesítési hálózatot. A munkaadók a speciális termékek miatt elsősorban szakirányú (mérnöki, informatikai vagy közgazdász) diplomával és folyékony angoltudással vesznek fel új munkatársakat, ami a toborzóknak meglehetősen nagy kihívás. Növekvő igényről számoltak be a Hays szakemberei a telesales pozícióknál. Egyetlen hátulütője ennek a munkakörnek, hogy fizetésben elmaradnak az ügyfeleket felkeresőktől. Senior munkaköröknél elvárás a szakirányú tapasztalat. Kezdő vagy nem összetett értékesítésnél a hozzáállás, a „sales véna” fontosabb szempont.

Bérskála:


Értékesítési asszisztensek és koordinátorok jellemzően bruttó 300 ezer, a területi képviselők 380 ezer forint körül keresnek multi cégeknél. A nagy ügyfeleket kezelő key account managerek és a mérnök értékesítők bére 650 ezer forint körül mozog.

Az 1 millió forint vagy felette fizető néhány pozíció:
Sales Director: 1,2 millió
International Sales Director: 1,6 millió

2. Marketing

Divatos szakma, rengeteg a pályakezdő vagy 1-2 éves szakmai múlttal pályázó álláskereső. A munkaadók szempontjából az igazi nehézség, ebből a tömegből a legjobbakat kiválasztani. A szakterületen belül a digitális marketing szakértők iránt nagy az érdeklődés. Kapósak azok után, akik stratégiában gondolkodnak. Pozíciók szintjén még az e-kereskedelmi, a web és a content management emelkedik ki. A digitális világon túl a kreatív és a kommunikációs szakértők számára nyílik több lehetőség.

Bérskála:
Jellemzően nemzetközi cégeknél a marketing assisztinsek bruttó 280 ezer forint körül keresnek. A kommunikációs, az online marketing szakértők 450 ezer forint havi bérrel kalkulálhatnak. Középvezetői szinten 700-800 ezer forintos összegekkel találkoznak a Hays tanácsadói.

Az 1 millió forint vagy felette fizető néhány pozíció:
Senior E-commerce manager: 1,1 millió
Marketing manager: 1,3 millió
Marketing Director: 1,8 millió
 
3. HR

A gazdasági válság leküzdésével a HR munkakörök újra bővülésnek indultak. Egyre több a specialista, a képzés-fejlesztés, a kompenzációs szakértői keresés. Megfigyelhető párhuzamosan az outsourcing (kiszervezés) és az insourcing (a szervezetbe hozás) jelensége is. Utóbbi például a toborzásban jelenik meg, a cégek megpróbálják belsős recruiter csapattal a jövő tehetségeit felkutatni. A HR csúcsain azok a vezetők keresettek, akik üzleti fókuszú stratégiai HR-ben gondolkodnak.

Bérskála:
A fizetési lista alján a HR adminisztrátorok (250 ezer forint), a HR asszisztensek kicsit jobban keresnek (300 ezer). A Hays szakemberei specialistaként 450 ezer, generalistaként 550 ezer forintos bérekkel találkoztak. A HR Business partner 750 eezer körül keres.

Az 1 millió forint vagy felette fizető néhány pozíció:
HR igazgató: 1,3 millió
Nemzetközi HR igazgató: 1,6 millió

4. Logisztika, beszerzés

Az autóipari és az elektronikia beruházásoknak köszönhetően jelentősen nőtt a szektor a Hays jelentése szerint. Közép-Magyarországon regionális logisztikai központok jöttek létre. Megfigyelhető, de még nem tömeges a szakemberek keletről nyugat felé költözése országon belül, amit a helyenként 15 százalékos bérkülönbség is elősegít. Trend, hogy a multi cégek a stratégiai beszerzési funkciót, amely eddig központosított volt - egyre inkább Magyarországra helyezik. Pozíciókban a legnagyobb bővölést a stratégiai beszerzőknél, a termeléstervezőknél és a szállítmányozási specialistáknál regisztrálták. A munkaadók legalább középfokú angolt várnak el, fontosabb lett a német és mostanában lengyel, cseh és szlovák nyelvtudást igénylő keresések is felbukkannak a Hays megbízásai között.

Bérskála:
Beszerzésnél 300 ezer és 860 ezer forint között változik a havi alapbér. Előbb adminisztrátori, utóbbi menedzseri szinten elérhető, a stratégiai beszerző 620 ezer forint körül keres. Logisztikában 300-600 ezer forintos fizetésekkel találkozni nem vezető szinteken.

Az 1 millió forint vagy felette fizető néhány pozíció:
Supply Chain Manager (ellátási lánc menedzser): 1,08 millió
Distribution Center Manager: 1,1 millió

5. Mérnöki terület

Tapasztalt mérnökből a legnagyobb a hiány a gyártásban és a kutatás-fejlesztésben. Menő és keresett az a szakember, aki a 3D-s tervezésben otthonosan mozog. Mivel nagy a mérnökhiány, a cégek már a rutin nélküli pályakezdőkre lecsapnak és például folyamatmérnöki, gyártási mérnöki pozíciót kínálnak (már persze ha a soft skillek stimmelnek). A személyzeti szakértők megjegyzik, rés tátong az elvárások és a mérnökpalánták tudása, képességei között, így nem minden frissdiplomás jut automatikusan álláshoz. A mérnököknél a legfontosabb nyelv az angol. Minőségbiztosítási és projektmenedzseri szinten a német is felbukkan.

Bérskála:
A Hays tanulmányában a tapasztalat alapján határozták meg a mérnökfizetéseket. 1-3 év szakmai múlttal, junior mérnökként bruttó 310-380 ezer forint között lehet keresni, 3-5 év tapasztalattal 450-550, 5-10 év közöttivel 600-700 ezer forint tájékán. Nagy béremelkedést jeleztek a tanácsadók az 1-5 év tapasztalatot elváró minőségbiztosítási mérnöki kereséseknél.

Az 1 millió forint vagy felette fizető néhány pozíció:
A több mint 10 éves tapasztalatot igénylő, összetettebb pozícióknál
Projektmérnök, kutatás-fejlesztés, minőségbiztosítás, gyártás: 1,3 millió

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.