A Hays személyzeti tanácsadó cég hatodik alkalommal mutatta be elemzését a magyarországi álláspiacról, amely összesen 10 iparágat ölel fel. Az első részben ötöt érintünk, külön kiemelve azokat a pozíciókat, amelyekben tipikusan 1 millió forintot lehet keresni. Akad olyan terület, amelyben nem kell ehhez vezetői kinevezés...

A brit központú, 33 országban 8700 munkatársával jelen levő személyzeti tanácsadó egyértelmű élénkülést lát megbízói részről a munkaerő-keresésekben és hiányt a megfelelő jelöltekből. Sajnálatosnak tartják, hogy továbbra is kicsi a munkavállalók utazási hajlandósága. A magyar dolgozók fájdalomküszöbe körülbelül 40 perces bejárásnál mozog, ennél többet nem szívesen vállalnak.

Tízből nyolcan többet keresnek, de felük munkahelyváltás miatt

A cég által megkérdezettek 47 százaléka elégedett a fizetésével, 44 százalék nem. Érdekesség, hogy 81 százalék azt mondta, tavaly nőtt a fizetése, míg 19 százaléknak nem. Igaz, 39 százaléknak azért lett vastagabb a borítékja, mert jobban fizető munkahelyre váltott, 28 százalék általános céges béremelés miatt kapott magasabb összeget a bankszámlára. Csak 15 százalékot tett ki, akit saját eredménye miatt jutalmaztak magasabb bérrel. Erre az évre egyébként a válaszadók 64 százaléka számít bérnövekményre, 36 százalék nem.Nem vált munkahelyet a magyar

Vonatkozott kérdés a munkavállalói hűségre is, amiből kiderült, hogy alapvetően a magyarok nem szívesen váltogatják munkahelyüket. Csak 19 százalék vágyik 1-2 évente váltásokra, 60 százalék 3-5 évre, 21 százalék 5 évnél hosszabb időre tervez egy munkaállomásánál.

A jelöltek közül azoknak jók az esélyeik, akik ügyfélszolgálati területen két idegen nyelven (angolul és még egy nyelven, például németül) magas szinten beszélnek. A gyártó szektorban kapósak a minőségbiztosítási szakemberek, informatikában a tesztelők, a programozók (Java, C++, C#, .Net programnyelvek).

Mivel a leginkább keresett területeken – informatika, mérnöki pozíciók, shared service centerek ügyfélszolgálatosi munkái – keresleti a piac, ezért itt munkatapasztalat nélküli egyetemisták, főiskolások is eséllyel kapnak lehetőséget.

A trendek szektoronként

1. Shared service centerek (multi cégek ügyfélszolgálati, üzlettámogató központjai)

Az utóbbi öt évben 14 ilyen egység nyílt Magyarországon, már közel 80 SSC működik, a bővülés pedig töretlen. A terület szakértője a bemutatón megjegyezte, hogy egyre több beruházást veszítünk el Lengyelországgal szemben, emellett nagy konkurensnek számít Csehország és Románia. A Hays a legnagyobb hiányt norvégül, hollandul, svédül beszélőkből érzékeli, de a legtöbb új megbízás most németül beszélőkre vonatkozik. Akad példa olyan hollandos pályakezdői keresésre, amelyre 460 ezer forintos bruttó bért kínált a munkaadó. Jellemző trend, hogy a már itt levő munkaköröket apróbb részekre bontják, míg a beérkező pozíciók között egyre több a speciális tudást követelő, nagy hozzáadott értékű.

Bérskála
A bérek nem vezetői, hanem specialista szinteken bruttó 280-400 ezer forint között mozognak. 400 ezer forint feletti alapbérhez már csoportvezetői kinevezés kell (pénzügyi csoportvezető: 550 ezer forint). 1 millió forint felett a felsővezetésben, informatikában projektvezetőként lehet keresni.

(havi bruttó összeg forintban):
Pénzügyi területen pályakezdő: 300 000
Pénzügyi területen csoportvezető: 550 000
Beszerzés: 310-330 000

Az 1 millió forint vagy felette fizető néhány pozíció:
Finance Operations Manager: 1,2 millió
Service Desk Operations Manager: 1,1 millió
IT Project Manager: 1,2 millió
SSC ügyvezető: 1,8 millió
SSC HR vezető: 1,1 millió

2. Informatika
Az informatikusok továbbra is a munkaerőpiac sztárjai. A programnyelvek közül a Java-, .Net fejlesztők különösen kapósak, feljövőben a Microsoft stack, alkuhelyzetben vannak a tesztmérnökök is. Sok álláshelyet teremt a megnövekedett adatmennyiség és annak kezelése. A big data szakértő a jövő keresett szakmája lesz, ahová informatikai tudás nélkül, erős matematikai és statisztikai háttérrel is be lehet kapcsolódni.

Bérskála
Itt a havi bruttó alapbérek 400 ezer forintnál startolnak, vezetői kinevezés nélkül is elérhető az 1 millió forint.

(havi bruttó összeg forintban néhány pozícióban):
Junior tesztelő: 400 000
Senior business analyst: 900 000
Data scientist: 850 000

Az 1 millió forint vagy felette fizető néhány pozíció:
SAP tanácsadó: 1 millió
Lead Developer: 1,1 millió
Technical Project Manager: 1,1 millió

3. Pénzügy-számvitel
A nemzetközi számviteli standardokra való átállás növeli az igényt az IFRS-ben tapasztalatot szerzettek irányába. Az átlag felett fizető gyártó-, gyógyszercégek és ssc-k elszívják a munkaerőt a magyar kkv-k elől, így utóbbiak nehezebb helyzetbe kerülnek. Jó helyzetben lesznek a nyelveket beszélő kontrollerek (gyártó cégeknél), akik a klasszikus kontrolling szerepből kinőve nagyobb pénzügyi folyamatokat is ellenőriznek.

Bérskála
Frissdiplomás könyvelőként bruttó 270 ezer forint körül lehet keresni. Nem menedzseri szinten 600 ezer forintig srófolható fel a bér a tapasztalat bővülésével és a munka összetettségének növekedésével.

(havi bruttó összeg forintban néhány pozícióban):
Pályakezdő könyvelő: 270 000
Főkönyvelő: 750 000
Senior controller: 650 000
Adótanácsadó: (3-5 év tapasztalat) 650 000

Az 1 millió forint vagy felette fizető néhány pozíció:
Pénzügyi vezető: 1,4 millió
Tax manager (legalább 5 év tapasztalat): 1,2 millió

4. Egészségügy, gyógyszeripar
A Hays csökkenést jelentett az orvosi eszközgyártásban, ami a kórházak visszaeső beszerzéseire vezethető vissza. Virágzik viszont a klinikai kutatási terület, a gyógyszergyártás és –kereskedelem. Gyógyszerbiztonsági és -törzskönyvezési területen előszeretettel alkalmaznak a cégek pályakezdőket is.

Bérskála

A gyógyszeripar hagyományosan a legmagasabb bérezésű területek között szerepel évtizedek óta. A tanulmányban a felsorolt 51 pozíció közül 24 legalább havi 1 millió forintos fizetéssel jár. Kiemelkedőek a bérviszonyok a kutatás-fejlesztésben és a gyógyszerkereskedelemben, alacsonyabbak a gyógyászati eszközök kereskedelmében.

(havi bruttó összeg forintban néhány pozícióban):
Klinikai kutatási munkatárs (2-3 év tapasztalat): 900 000
Orvoslátogató (gyógyszercég) 575 000

Az 1 millió forint vagy felette fizető néhány pozíció:
Klinikai kutató (minimum 4 év tapasztalat, nemzetközi kutatások ) 1,1 millió
Clinical Operations Director: 2 millió
Klinikai projekt manager 1,55 millió
Területi értékesítési vezető (gyógyszercég): 1 millió
Értékesítési vezető: 1,6 millió

5. Kiskereskedelem
A Hays 2006 óta nem látott mozgást érzékelt a kiskereskedelmi piacon, azon belül elsősorban divat és lakberendezési területeken. Nem csupán külföldi, hanem magyar márkák, startup cégek is színre léptek. A cégek zöme erősíteni szeretné online jelenlétét, növelné az e-kereskedelemből származó bevételét. A tanácsadók szerint tavaly óta nem emelkedett a bérszínvonal, ami sok munkavállalót más, jobban fizető iparágak felé terel például eladóból asszisztensi, recepciós pozíciókba.

Bérskála
A divatüzletek közül kétszeresek a bérek a luxusboltokban.

(havi bruttó összeg forintban néhány pozícióban):
Értékesítési asszisztens: 180 000
Értékesítési munkatárs (luxusüzletben) 350 000
Boltvezető: 450 000
Boltvezető (luxusüzletben): 900 000

Az 1 millió forint vagy felette fizető pozíciók:
Ügyvezető: 1,35 millió
Ügyvezető (luxusmárka) 1,9 millió

Íme további öt terület, ahol elérhető a havi 1 millió forint.

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.