A pénzügyi szektor még válság idején is jó választás a pályaválasztás előtt állóknak és a felvételire készülőknek. Ki, mennyit keres könyvelőként? Nagy a szórás, de Budapesten és nemzetközi környezetben lehet a legmagasabb fizetéssel számolni. Cikkünkben a fizetési adatok minden esetben bruttóban értendők.

Kövesd híreinket, állásainkat és szólj hozzá facebook-oldalunkon.

Mindenféleképpen jó hír a területen épp gondolkodó és a felvételi jelentkezések leadása előtt álló pályaválasztóknak vagy az itt állást keresőknek, hogy a pénzügyi területek még a válság ellenére is remekül prosperálnak. A munkavállalói szektorban a mérnökök és az informatikusok mellett még mindig a legmagasabb fizetéseket tudhatják magukénak a könyvelők - a válság legfeljebb annyit ronthatott az esélyeiken, hogy kiélezettebb versenyhelyzetben, több álláspályázóval kell megmérkőzni a kiszemelt pozíciókért. "Pályakezdőként, előzetes munkatapasztalatok hiányában, 250 ezer forintról indul a könyvelői fizetés"- magyarázza Szekeres Katalin, a Manpower toborzási és marketing vezetője. 2-5 éves szakmai tapasztalattal a tarsolyban már érzékelhető a fizetésben egy minőségi ugrás, ekkor 350-450 ezer forinttal is számolhatnak a szakemberek. Ötnél több év szakmai tapasztalattal viszont már 500-650 ezer forint is megkereshető a területen mérlegképes könyvelőként - mondta el a szakember.

Vidéken bruttó 160 ezer forint indulásként

A pályafutásukat vidéken, kisebb cégeknél kezdő könyvelők 160-180 ezer forintos havi fizetéssel kezdhetik meg a karrierépítést. A fővárosban érzékelhetően csábítóbbak a kereseti lehetőségek. Budapesten a vidéki kezdőbérek felső határa már inkább alsó határnak számít a területen. “A fővárosban kezdőként bruttó 180-250 ezer forint körül alakulnak a kezdő fizetések, míg bérszámfejtőként akár bruttó 250-350 ezer forint is lehet a fizetési sáv" - magyarázza Greguss Csaba, a Grafton Recruitment ügyfélkapcsolati vezetője. Multinacionális vállalatoknál, nagyobb cégeknél nemzetközi környezetben bruttó 200-250 ezer forintos kezdő fizetéssel számolhatnak a fiatal szakemberek.
Jól fizetnek a "Big Four"-cégek

Az üzleti szolgáltató központokban (a szaknyelvben shared service center), pénzügyi diplomával, számlázási feladatokért havi bruttó 300 ezer forint körül kaphatnak, ám ehhez magas szintű nyelvtudás is szükséges. Amennyiben a számlázásnál szélesebb körű munkafolyamatokat láttak el, akkor 2-3 éves gyakorlattal már 300-350 ezer forintra is számíthatnak, míg 3-5 év után várhatóan 350-400 ezer forint körül alakul az összeg. Érdemes még megemlíteni, hogy a négy nagy nemzetközi könyvvizsgáló cégeknél (a Big Four: KPMG, Ernst&Young, Deloitte, PricewaterhouseCoopers) a pályakezdés után két év alatt a 450 ezer forint is elérhető és a jellemzően kontrolling és könyvvizsgáló területen elhelyezkedők fizetése akár évi 100 ezer forinttal is emelkedhet.

Egy lépés előre: könyvelőből főkönyvelő

Minőségi ugrást jelenthet a fizetési ranglétrán egy főkönyvelői kinevezés is a szakembernek. Ekkor már átlagosan havi bruttó 550-650 ezer forintra számíthat - ám ha a munkája során egy kisebb, 6-7 fős csapat vezetését is rábízzák a vállalatnál, úgy bruttó 6-700 ezer forintot is keres majd havonta.

Vezetőként 1 millió forint körül

Pénzügyi vezetőként havi 800 ezer forint is megkereshető: ebben a munkakörben a szakembernek számvitellel, kontrollinggal, adózási és elemzési kérdésekkel is foglalkoznia kell a pénzügyi beszámolók elkészítése mellett. Gazdasági vezetőként akár az 1 milliós fizetési határ is elérhető. (A vidéki városokban - például Székesfehérváron - ezek az összegek akár 15-20 százalékkal, míg az ország távolabbi pontjain, kistérségekben akár 50-60 százalékkal alacsonyabbak is lehetnek.)

Kis cég szélesebb tapasztalat, nagy cég szűkebb részterület

Hosszú távon könyvelőként önmagában még nem elég a diploma és a mérlegképes könyvelői vizsga: ennek letétele után még 3 év szakmai gyakorlatra is szükség van ahhoz, hogy valaki regisztrált mérlegképes könyvelő lehessen. Ha valaki kisebb cégnél kezd dolgozni a területen, ő jellemzően több szakmai részterületet fog megismerni: multinacionális vállalati háttérrel inkább egy részterületre nyílik nagyobb belátása és itt szerezhet alaposabb, elmélyültebb tudást. Ő munkája során cégek mérlegeit, könyvelését és pénzügyi beszámolóit fogja elkészíteni. Mindemellett nem árt otthon lennie a hazai és a nemzetközi könyvelői standardokban, ami itthon a HAS, míg a leggyakrabban alkalmazott nemzetközi standardek az IFRS és az USGAAP.

Takács Gabriella