A motivációs levél írása sokaknak az álláskeresés egyik legkényszeredettebb része. A pályázók gyakran felesleges sablongyártásnak érzik - a HR-esek többsége viszont akkor is ragaszkodik hozzá, ha az álláshirdetésben egyébként nem is kérte.  Egyszóval kell. De akkor hogyan csinálhatjuk a legjobban? Erről már Tímár Krisztina állásszerző tréner beszélt a HVG Állásbörzén.

A motivációs levél megírása még mindig az álláskeresők egyik legkevésbé kedvelt tevékenysége pályázáskor. A legkülönfélébb okokból vonakodnak tőle. Egyesek úgy vélik, úgyis színtiszta időpocsékolás, mert a HR-es valószínűleg el sem olvassa majd - míg mások a sablonosság, a semmitmondó infoözön miatt tartanak az elkészítésétől.

Sokan pedig azzal érvelnek: teljesen felesleges, mert csak olyan, mint egy plusz mini CV - miközben az önéletrajzban már amúgy is minden fontos infó megtalálható. Ráadásul a profi szakemberek gyakran attól is tartanak, nem tűnhet-e majd önfényezésnek, ha pár mondat erejéig utalnak néhány komolyabb szakmai sikerükre is a motivációs levélben.

A HR-esek mindig örömmel fogadják

A HR-esek zöme viszont úgy látja: a motivációs levél igenis meghatározó eleme lehet a folyamatnak. Hiszen a jelöltekről kialakuló benyomásokban a „szem-modell” - azaz a szaktudás, az emberi tulajdonságok és a motiváltság - keresztmetszetében látottak is komoly szerepet játszanak. A HR-esek többsége pont ezért bízik benne, hogy motivációs levél is érkezik majd a CV-k mellé az álláskeresőktől: még akkor is, ha az álláshirdetésekben egyébként nem kérték azt. Számukra tehát nem kérdés, fontos-e: innentől kezdve leginkább az álláskeresőn múlik, hogy küldenek-e és hogy kinek címezik. A másik oldal fogadókészsége nem kétséges.

Mint ahogy az is, hogy milyen tartalommal töltik meg azt a néhány sort. Nem mindegy az sem, miként tekintenek rá: egész másként fog hatni az a motivációs levél, amelyre tudatos marketingeszközként tekintenek, mint az, amelyikre csak puszta formalitásként.  

Ki kell derülnie az elkötelezettségnek

Egy jó motivációs levél tartalmának három szempontot feltétlenül tükröznie kell: ki kell belőle derülnie a jelölt elkötelezettségének. De annak is, melyek a legfőbb erősségei és hogy miként tudná mindezeket a cég javára hasznosítani. Egy profi motivációs levél például akkor tud elkötelezettséget sugározni, ha a pályázó olyan céghez jelentkezik, amely iránt valóban érdeklődik és nem csak 10 céghez pályázva gyárt teljesen egyforma sablonokat. Ez viszont aligha sikerülhet, ha a jelölt egyáltalán nem ismeri a céget - de közelebb visz a sikerhez, ha a motivációs levél megírása előtt a pályázó alaposan körül járja a témát. És akkor lehet az eredményességben a legbiztosabb, ha legalább három konkrét érvet fel tud amellett sorakoztatni magának, hogy miért éppen az adott vállalat álláshirdetésére pályázik. 

Megnyerőek a személyes történetek

Az elkötelezettség kifejezéséhez az is jól jöhet, ha a pályázó a saját életéből merített példára hivatkozik a motivációs levélben, mondjuk egy IT-s, programozói vagy fejlesztői munkakörre jelentkezve. Például így: ”Nyolcévesen kaptam egy Playstationt a testvéremtől és azonnal beszippantott ez a világ.” Mindig megnyerő egy-egy személyes történet, dióhéjban, ha valóban hiteles sztoriról van szó. Ez - értelemszerűen - más szakmák más személyes példáival is működik. 
A pályázó hasznosságát a vállalat számára szintén mindig konkrét  példákkal kell alátámasztani. Egy könyvelőnél például így: ”Az előző pozíciómban töltött X év alatt a munkám eredményeként minden ellenőrzésből pozitívan / veszteség nélkül kerültünk ki.”

Keresd a közös pontokat a kinézett céggel

Emellett további pluszpont lehet a pályázónak, ha megkeresi közte és a cég között a közös pontokat - majd a motivációs levélben utal is minderre. Nyilván konkrét  példákkal is. Például így: ”Olvastam az X állásportálon megjelent hirdetésükben, hogy gyakorlott, lelkes és ügyfélcentrikus munkatársakat keresnek ügyfélszolgálati pozícióra. Én is ilyen vagyok, mert…” A mondat ezután újból valamilyen konkrét, a pályázó szakmai pályafutásából vett, pozitív példával folytatódhat.

És amilyen fordulatokat a motivációs feltétlenül levélben kerülni kell:

-  X.Y. - nak hívnak
- Ahogy az önéletrajzomból kitűnik
- Érdeklődési köröm kiterjed
-Tudásomat szeretném kamatoztatni
- Úgy érzem, hogy a képességeim alkalmassá tesznek a pozíció betöltésére   

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.