Valahol az a nyerő, ha átszövi az életet a szakma, máshol a munka-magánélet egyensúlya számít pozitívumnak. Innovatív, fejlesztő cégek a különséget keresik, másoknál a csapatemberek a nyerőek. Az ideális álláskeresőről érdeklődtünk a BME állásbörzéjén a kiállítóknál és a tanulságot is megfogalmaztuk.

"Nagyon kedvelem az átlagostól jó értelemben eltérő, picit merész - ha kell, akár a határokat feszegetni merő, egészségesen szemtelen jelölteket. Pozitívan értékelem például, hogyha udvariasan, de asszertív módon meri már a telefonos interjúnál is jelezni, ha például túl bő lére eresztettem a tájékoztatót vagy túl terjengősen ismertettem a tudnivalókat” – mondta a BME állásbörzéjén egy magyar tulajdonú szoftverfejlesztő cég képviselője.

Hagyjuk a panelszövegeket

Hozzátette: „Bejön az is, ha van értelmes, szakmai érdeklődést is sugalló kritikája a szakmáról, a szektorról, az iparágról, mert nem szeretem a szerepjátszást. Így azt sem, ha a jelölt például olyan betanult panelszövegekkel szeretne elkápráztatni az interjún, hogy: "Minden vágyam a JAVA-programozás, egész életemben erre készültem!" Mert egy komolyan vehető IT-s pontosan tudja: annyira változékony a terület, sok a szakmai újdonság, hogy elég modorosan hangzana berendezkedni egyetlen programnyelvre élethosszig"-mondta el egy junior és senior JAVA-programozókat kereső cég HR-ese, azt is hozzátéve: véletlenül sem szeretné, hogy a pályázók az értelmes kritikát összetévesszék a nagyképű szemtelenkedéssel. "Nem egy kategória az építő, értelmes és konstruktív észrevétel a nagyképűsködéssel - így a HR sem azonosan súlyozza a kettőt."

Ha átszövi az életét szakmája

Egy, főként autóalkatrész-gyártásban érdekelt japán vállalat képviselője szerint viszont a leglényegesebb: az elhivatottság mindenek előtt. Ilyen jelöltet a legnehezebb találni... "Nálunk egyből felcsillan a HR-esek szeme, ha megtudják: a hozzánk jelentkezőnek munkaidő után, szabadidejében, a saját otthonában is mindene a szerelés, a barkácsolás, a műszaki témákkal foglalkozás, az újdonságok kutatása. Még hobbi szinten is. Csakhogy ilyet ritkán tudhatunk az érdeklődők között. Ma például még egy ilyen se kereste fel a standunkat, pedig már az első expós nap felénél járunk"- összegzett szomorúan.

„Nem munkamániásokat keresünk”

Egy éppen grafikai és webdesign szofvereket fejlesztő mérnökökre vadászó, amerikai cég HR-osztálya már egész másként súlyoz work - life balance témakörben. És így a pályázók között is. "Mi kreatív, inspiratív, újdonságokra fogékony, szorgalmas embereket keresünk - de nagyon fontos tudni, hogy semmiképp nem mániákusokat és munka-alkoholistákat. Szeretjük, ha a nálunk dolgozók nap közben ugyan mindent megtesznek az előrehaladásért, de az irodán túli szférában már képesek kikapcsolni és lazítani."

Különc zseni helyett inkább csapatembert

Egy másik szoftver-fejlesztő cég már azon az állásponton van: náluk a tehetséges team-worker-ek a menők. Így tudásban és alkalmazkodásban egyaránt átlagon felüli jelölteket várnak a csapatba. Ám a különcködő zsenikből köszönik szépen, inkább nem kérnek. "Nálunk minden munkafolyamat minden mozzanata annyira összetett, hogy szinte másodpercenként igényli a csapatmunkát, a közös együttgondolkodást a többiekkel. Az alkalmasságot ugyanakkor nagyon könnyű kiszűrni. Mi állásinterjún rendszerint élesben megoldandó próbafeladatokat adunk - amelyeknél nem csak választható, de elvárás is a probléma-megoldás közbeni "hangosan gondolkodás" és a csapatmunka." Ami viszont nem sokaknak sikerül... "Bár komoly IT-s hiány van a piacon, félévente jó, ha egy jelölt passzol a HR és a csapat közös elképzeléseihez"- összegzett a szigorú HR-es.

A lelkes kommunikatív hozzáállás mindig előnyös

Egy ssc standjánál már a nyelvtudás, a lendület és az asszertivitás aratott. "Épp ma délelőtt jött ide egy brazíliai, portugálul és angolul egyaránt folyékonyan beszélő hölgy. Aki a kapós nyelvtudása mellett ráadásul annyira vidám, lelkes, kommunikatívan érdeklődő - ezzel együtt nem nyomulós - stílusban érkezett, hogy őt például biztos behívjuk majd egy állásinterjúra" - tudtuk meg a vállalat munkatársaitól.

A közelben jelöltekre vadászó, telekommunkációs profilú cég HR-esénél már a pályázók azonnali reakciója és lelkes együttműködési szándéka volt a nyerő. "Van itt a standunknál egy szakmai-pszichológiai-emberi tényezőket egyaránt vizsgáló, beugró tesztkérdéssorunk a hozzánk regisztrálóknak, nálunk érdeklődőknek. Ma például kapásból öt olyan lelkes pályázó jött, aki zokszó nélkül, tényleg érdeklődést tanúsítva és azonnal ki is töltötte a kérdéssort. És bár a feladatmegoldás nem volt teljesen hibátlan, a lelkes, bizonyítani akaró attitűdjük máris rengeteget javít az összképen. Szóval ebből még állásinterjús behívás, sőt akár konrét állásajánlat is lehet" - fűzte hozzá a szakember bátorításul.

Mi a tanulság mindebből az álláskeresők számára?

Ne mi szabjuk magunkat mesterségesen a céghez (ne a munkaadó vélt vagy valós elvárásai szerint mutassuk be magunkat), hanem úgy prezentáljuk magunkat, amilyenek vagyunk. Ahogyan látható, valamelyik cégnél előny, ha valakinek átszövi az életét a munka és a szabadidejét is ez tölti ki, míg egy másiknál az számít előnynek, ha a munkavállaló külön tudja választani a munkát és a magánéletet.

Ami minden esetben fontos: legyünk együttműködőek, agilisak, motiváltak.

Pörgesd fel a karriered

Regisztrálj a Monsteren
REGISZTRÁLOK
Monster mobil alkalmazások - Gyors, kényelmes, ingyenes. Töltsd le alkalmazásunkat most!
android
ipad
iphone

Média partner 

jobinfo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebben.